Vse več kaznivih dejanj v želji po hitrem zaslužku: 31 migrantov v kombiju je tihotapil 51-letni Hrvat

51-letni državljan Hrvaške v kombiju prevažal 31 tujcev. (Foto: PU Novo mesto)

Črnomaljski policisti so v ponedeljek nekaj pred 21. uro na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak. Pri postopku je bilo ugotovljeno, da 51-letni državljan Hrvaške v kombiju prevaža 31 tujcev (državljani Pakistana, Afganistana in Indije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. 55-letni državljan Srbije, ki je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak, pa mu je nudil pomoč pri storitvi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo. Voznikoma so odvzeli prostost in ju pridržali, sledila je kazenska ovadba pri preiskovalnemu sodniku. Tujce so odpeljali na policijski postajo.

(Foto: PU Novo mesto)

Policisti na obmejnem območju v zadnjem obdobju obravnavajo več primerov organiziranega tihotapljenja tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Ugotavljamo, da storilci v želji po hitrem in velikem zaslužku tujce preko meje in naprej v notranjost države skušajo tihotapiti tako, da jih v večjem številu vozijo v zaprtih kombiniranih vozilih. Zaradi nehumanih razmer med prevozom (veliko število ljudi v majhnem in zaprtem prostoru, vožnja po makadamskih cestah, primanjkovanje zraka v tovornem delu, dehidracija …) tihotapci ogrožajo življenja teh ljudi, ki so zaradi izčrpanosti in dehidracije v slabem zdravstvenem stanju in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč.

“Pozivamo ljudi, ki živijo na obmejnih območjih, da nas obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji. Skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri tihotapljenju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj. Domačini, ki živijo ob meji na območju Bele krajine, Posavja in na obronkih Gorjancev, so že dolga leta naš nepogrešljiv in zanesljiv partner pri zagotavljanju varnosti in varovanju državne meje. Prav oni so tisti, ki odlično poznajo lokalno okolje in znajo najbolje presoditi, kdaj gre za pojav sumljivih vozil ali sumljivih oseb. Za vsa do sedaj prejeta obvestila se občanom zahvaljujemo. Tovrstnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje in zagotavljamo, da se bomo še naprej ob vsakem obvestilu odzvali in natančno preverili okoliščine,” so zapisali na PU Novo mesto.

Demokracija.si