fbpx

Vse več pozivov, da bi morala novinarka s skrajnimi stališči Mojca Šetinc Pašek, oditi z nacionalne televizije zaradi širjenja vsebin, ki pozivajo k protivladnim nastopom

Mojca Pašek Šetinc (Foto: Fb)

V sredo smo razkrili, da Mojca Šetinc Pašek iz nacionalne televizije na družbenih omrežjih deli objave, naj gredo ljudje ven in protestirajo. Kot je razvidno iz objave, je ena izmed hujskačic k protivladnim protestom tudi sama, čeprav sedaj to zanika, ker naj bi šlo menda za še eno zlorabo njenega zasebnega in ne službenega profila na Facebooku. Vendar pa je dejstvo, da je Mojca Pašek Šetinc javna uslužbenka javne RTV Slovenije, ki jo plačujemo vsi državljani, zato kot javna oseba ne more strogo ločiti med javnim in zasebnim življenjem. In zato bi bilo edino higienično, da odide z javne RTV Slovenije, saj kot pristranska novinarka ne more delati nepristranskih TV prispevkov na televiziji, ki jo plačujemo levi in desni. Vse več tovrstnih pozivov je namreč med uporabniki socialnih omrežij.

V sredo smo objavili, da je ena izmed hujskačic k protivladnim protestom tudi Mojca Šetinc Pašek z nacionalne televizije in da tako od nje ne moremo pričakovati objektivnih televizijskih prispevkov s področja politike, saj je očitno jasno politično opredeljena, česar ne skriva, niti ne želi prikriti. Že leta je namreč znana kot oboževalka Milana Kučana, o njem je ustvarila celo dokumentarni film 20 let Slovenije: Portret Milana Kučana, njena politična usmeritev pa se kaže tudi v času, ko nekateri spodbujajo sovraštvo proti Janševi vladi.

Že po enem mesecu, odkar je premiersko funkcijo nastopil Janez Janša, ki dela dobro, je rušenje njegove vlade začela globoka država, v teh dneh pa se je jasno pokazalo, kakšno vlogo je pri tem dobila Mojca Šetinc Pašek. Nekdo, ki tako javno poziva k protivladnim protestom in tudi deli takšne objave, ne more biti zaposlen v državni službi kot novinar in celo kot urednik, zato bi bilo edino higienično, da Paškova zapusti delovno mesto na nacionalni televiziji, ki ji ga plačujemo vsi državljani. Od javne hiše se pričakuje, da dela nepristranske novice. Je to še možno s pristransko novinarko?

Nekdanji predsednik države Milan Kučan, generalni direktor RTVS Marko Filli in novinarka Mojca Šetinc Pašek. Foto: sta

Novinarsko vprašanje smo poslali tudi njeni šefici Manici Ambrožič. Ko prejmemo njen odgovor, ga bomo tudi objavili.

Šetinc Paškova je sicer zanikala, da bi sama pozivala k protestom, ker naj bi šlo kakor za še eno zlorabo njenega zasebnega in ne službenega profila na Facebooku. “Vse očitno z namenom, da se me diskreditira,” je strnila. Za spletni portal Siol.net je izjavila, da ni avtorica spornega zapisa in da ga prvič vidi, česar pa ji mnogi ne verjamejo, saj da bi o vdoru v družbeno omrežje dobila sporočilo, da nekdo dostopa z druge naprave, kasneje pa bi imela možnost zbrisati pozive na protivladne proteste, kar pa ni storila. Tudi hiter pregled njenega Twitter profila pove, da ne more skriti svojih prepričanj in da je dokazano delila vsebine, ki pozivajo k protivladnim protestom.

Mojca Pašek Šetinc je, kot izhaja iz objave, k novim protivladnim protestom pozivala tudi s tem zapisom. (Foto: družbena omrežja)

Na svojem družbenem omrežju je delila tudi to objavo, ki jasno poziva k novim protivladnim ukrepom. (Foto: družbena omrežja)

Od vseh novinarjev se pričakuje nepristranskost, to narekuje tudi novinarski Kodeks, na katerega pa se očitno Šetinc Paškova poživžga. Še toliko strožje kriterije za zaposlene moramo imeti za nacionalni medij, ki ga financiramo vsi državljani, torej tudi plačo omenjene. Je glede na objave in delitve objav delo Mojce Pašek Šetinc sploh še lahko neodvisno in strokovno?

Barbara Majdič