fbpx

Vstajniški župan Fištravec se po katastrofalnem mandatu oklepa zadnje rešilne bilke: ankete v vsa gospodinjstva

Andrej Fištravec (Foto: STA)

Mestna občina Maribor je Mariborčanom poslala sugestivno, 3500 evrov vredno anketo, na kateri župan Andrej Fištravec vabi občane h glasovanju o projektih, financiranih iz evropskih sredstev. Občani bodo tako izbirali med izpeljavo dveh ponudb, ki bi se v primeru izbora realizirali iz 18 milijonov evropskih sredstev.

Prva prinaša izpeljavo 15 (+ 1) projektov, druga, ki ji na občini niso naklonjeni, pa ponuja izpeljavo “zgolj” enega večjega projekta in nekaj manjših, ki bi se prav tako realizirali iz 18 milijonov evrov evropskih sredstev, ki pripadajo Mariboru. Za mestne svetnike, ki bodo dejansko odločali o projektih, je izid informativne ankete povsem neobvezujoč, piše portal Politikis.

A anketa je sporna in neverodostojna v celoti. Njen namen več kot očitno namreč ni pridobitev realne slike želja Mariborčank in Mariborčanov o tem, katere projekte, financirane s strani evropskih sredstev, izpeljati v mestu. Anketa, poslana v vsa gospodinjstva mariborske občine, je, kot kaže, politični pamflet Fištravčeve potapljajoče se barke, s katero želi pritisniti na odločevalce v mestnem svetu, kjer je po zgodovinski zmagi zaradi lastne nesposobnosti izgubil večino.

Poglejmo, zakaj:

  1. Sugestivnost ankete: Sam dopis ankete je sugestivno napisan, kjer se več kot očitno navija za varianto A, ki jo, seveda, podpira Fištravec.
  2. Možnost zlorabe: Anketo lahko izpolni domala vsak, tudi nekdo, ki se dokoplje do anketne glasovnice in ni občan Maribora.
  3. Glasujejo gospodinjstva: Anketa je že v osnovi zastavljena povsem neverodostojno, saj ne glasujejo posamezniki, ampak gospodinjstva. V štiričlanskem gospodinjstvu si torej morajo biti edini v odločitvi, ali podpreti sugerirano varianto A ali obstransko varianto B. Enoumnost v posameznem gospodinjstvu je torej po mnenju občine ne samo zaželena, ampak samoumevna. In če ta anketni fiasko, podcenjujoč za občane, pri tej točki še stopnjujemo, bo oddana glasovnica gospodinjstva, ki šteje denimo dva člana, imela enako težo kot oddana glasovnica petčlanskega gospodinjstva.
  4. Nenaslovljena pošta: Mariborska občina je anketo poslala kot nenaslovljeno pošto. Veliko gospodinjstev z nalepko, ki preprečuje prejemanje reklam, te ankete tako ni prejelo, kar pomeni, da pri glasovanju ne morejo sodelovati.
  5. Vsebinska nekorektnost: Glasovnica pri varianti A ponuja tudi selitev Mariborske knjižnice oz. enote Rotovž v stavbo nekdanje SDK ob brezplačnem prenosu stavbe v lastništvo MO Maribor in uporabo sredstev države, ki jih sicer namenja za ureditev prostorov knjižnice na Rotovžu. Gre za zavajanje, saj prenos lastništva z državo še ni dogovorjen, ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da je občina še nedavno tega v nekdanjo SDK umeščala Umetnostno galerijo Maribor in ne knjižnice. Da je fiasko še večji, s tovrstnimi novimi načrti vodstvi obeh omenjenih institucij, ki se ubadata s prostorsko stisko, nista uradno seznanjeni.

Vstajniški župan Fištravec se po katastrofalnem mandatu oklepa zadnje rešilne bilke: Sporne ankete 1

Župan nima kaj več pokazati
Po mnenju portala Politikis je eden od ciljev ankete odvračanje pozornosti Mariborčank in Mariborčanov od debakla samega Fištravčevega mandata. V treh letih županovanja t. i. “vstajniški župan”, razen obnavljanja nekaterih cest, ki so večkrat preurejene precej neposrečeno (zgovoren primer je “testni poligon” na Koroški cesti), nima veliko pozitivne zapuščine. Ob šestih menjavah direktorjev mestnih uprav, razpadu lastne liste, odhodu velikega dela sodelavcev, številnih potovanjih v tujino in organizaciji poslovnih konferenc brez otipljivih rezultatov Fištravec še ni izpolnil ključne predvolilne obljube. To je, da bo v mesto, ki ga pesti katastrofalna socialna slika, ki je po informacijah mariborskega Karitasa in tukajšnjega Rdečega križa zmeraj slabša, pripeljal 5 tisoč novih delovnih mest.

Kitajska tovarna baterij, za katero so v predvolilnem boju razpisali celo delovna mesta, se je sesula kot hiša iz kart. Potem ko se ni izšlo pri zgodbi oživitve Vinaga s kitajskim kapitalom, sedaj domala isti akterji skušajo izpeljati prevzem mariborskega letališča. Rezultatov preko 25 izletov na Kitajsko, kjer mariborski občinarji na občinske stroške spijo praviloma v najboljših in najdražjih hotelih s petimi zvezdicami, medtem ko veliko njihovih someščanov roma po pakete socialne pomoči, praktično ni zaznati, čeprav je občina zanje potrošila že na desettisoče evrov.

M. P.