Vstajniški župan Fištravec se po katastrofalnem mandatu oklepa zadnje rešilne bilke: ankete v vsa gospodinjstva

Andrej Fištravec (Foto: STA)

Mestna občina Maribor je Mariborčanom poslala sugestivno, 3500 evrov vredno anketo, na kateri župan Andrej Fištravec vabi občane h glasovanju o projektih, financiranih iz evropskih sredstev. Občani bodo tako izbirali med izpeljavo dveh ponudb, ki bi se v primeru izbora realizirali iz 18 milijonov evropskih sredstev.

Prva prinaša izpeljavo 15 (+ 1) projektov, druga, ki ji na občini niso naklonjeni, pa ponuja izpeljavo “zgolj” enega večjega projekta in nekaj manjših, ki bi se prav tako realizirali iz 18 milijonov evrov evropskih sredstev, ki pripadajo Mariboru. Za mestne svetnike, ki bodo dejansko odločali o projektih, je izid informativne ankete povsem neobvezujoč, piše portal Politikis.

A anketa je sporna in neverodostojna v celoti. Njen namen več kot očitno namreč ni pridobitev realne slike želja Mariborčank in Mariborčanov o tem, katere projekte, financirane s strani evropskih sredstev, izpeljati v mestu. Anketa, poslana v vsa gospodinjstva mariborske občine, je, kot kaže, politični pamflet Fištravčeve potapljajoče se barke, s katero želi pritisniti na odločevalce v mestnem svetu, kjer je po zgodovinski zmagi zaradi lastne nesposobnosti izgubil večino.

Poglejmo, zakaj:

 1. Sugestivnost ankete: Sam dopis ankete je sugestivno napisan, kjer se več kot očitno navija za varianto A, ki jo, seveda, podpira Fištravec.
 2. Možnost zlorabe: Anketo lahko izpolni domala vsak, tudi nekdo, ki se dokoplje do anketne glasovnice in ni občan Maribora.
 3. Glasujejo gospodinjstva: Anketa je že v osnovi zastavljena povsem neverodostojno, saj ne glasujejo posamezniki, ampak gospodinjstva. V štiričlanskem gospodinjstvu si torej morajo biti edini v odločitvi, ali podpreti sugerirano varianto A ali obstransko varianto B. Enoumnost v posameznem gospodinjstvu je torej po mnenju občine ne samo zaželena, ampak samoumevna. In če ta anketni fiasko, podcenjujoč za občane, pri tej točki še stopnjujemo, bo oddana glasovnica gospodinjstva, ki šteje denimo dva člana, imela enako težo kot oddana glasovnica petčlanskega gospodinjstva.
 4. Nenaslovljena pošta: Mariborska občina je anketo poslala kot nenaslovljeno pošto. Veliko gospodinjstev z nalepko, ki preprečuje prejemanje reklam, te ankete tako ni prejelo, kar pomeni, da pri glasovanju ne morejo sodelovati.
 5. Vsebinska nekorektnost: Glasovnica pri varianti A ponuja tudi selitev Mariborske knjižnice oz. enote Rotovž v stavbo nekdanje SDK ob brezplačnem prenosu stavbe v lastništvo MO Maribor in uporabo sredstev države, ki jih sicer namenja za ureditev prostorov knjižnice na Rotovžu. Gre za zavajanje, saj prenos lastništva z državo še ni dogovorjen, ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da je občina še nedavno tega v nekdanjo SDK umeščala Umetnostno galerijo Maribor in ne knjižnice. Da je fiasko še večji, s tovrstnimi novimi načrti vodstvi obeh omenjenih institucij, ki se ubadata s prostorsko stisko, nista uradno seznanjeni.

Vstajniški župan Fištravec se po katastrofalnem mandatu oklepa zadnje rešilne bilke: Sporne ankete 1

Župan nima kaj več pokazati
Po mnenju portala Politikis je eden od ciljev ankete odvračanje pozornosti Mariborčank in Mariborčanov od debakla samega Fištravčevega mandata. V treh letih županovanja t. i. “vstajniški župan”, razen obnavljanja nekaterih cest, ki so večkrat preurejene precej neposrečeno (zgovoren primer je “testni poligon” na Koroški cesti), nima veliko pozitivne zapuščine. Ob šestih menjavah direktorjev mestnih uprav, razpadu lastne liste, odhodu velikega dela sodelavcev, številnih potovanjih v tujino in organizaciji poslovnih konferenc brez otipljivih rezultatov Fištravec še ni izpolnil ključne predvolilne obljube. To je, da bo v mesto, ki ga pesti katastrofalna socialna slika, ki je po informacijah mariborskega Karitasa in tukajšnjega Rdečega križa zmeraj slabša, pripeljal 5 tisoč novih delovnih mest.

Kitajska tovarna baterij, za katero so v predvolilnem boju razpisali celo delovna mesta, se je sesula kot hiša iz kart. Potem ko se ni izšlo pri zgodbi oživitve Vinaga s kitajskim kapitalom, sedaj domala isti akterji skušajo izpeljati prevzem mariborskega letališča. Rezultatov preko 25 izletov na Kitajsko, kjer mariborski občinarji na občinske stroške spijo praviloma v najboljših in najdražjih hotelih s petimi zvezdicami, medtem ko veliko njihovih someščanov roma po pakete socialne pomoči, praktično ni zaznati, čeprav je občina zanje potrošila že na desettisoče evrov.

M. P.

 • roksa

  Daj Fištra dosti maš…idi scat……

 • rrrrr

  Mariborčani, spoštujte svojega Fištravca, ki ste si ga z granitno muko prikockali… Doslej še niste imeli župana, ki bi vam pripeljal v v mesto toliko reke Drave in to prav pod vsak dravski most.

 • Slovenec 33

  Ja, kaj se pa obremenjujete s to anketo, rezultati so že napisani. Megla se pa le dela, kajne.

 • PIA PlA

  V politiko se spuščajo večinoma samo grebatorji, ki drugače ne bi uspeli narediti nobene kariere.
  Vsa čast izjemam; Fištrovec pa to ni.

 • Olga

  V Dravo z njim!

 • Franc Šink

  Če malce poštudiraš njegovo fizionomijo ti je marsikaj takoj jasno.Mariborčanom pa svetujem da ga z granitnimi kockami tudi naženejo.

 • Jovo Jamnica

  …po mnenju portala Politikis??? Portal Politi kis beleži po števcu (rubrikaTraffic Information) “siterank.top”, poprečno dnevno 623!!! obiskovalcev… “jaka muda”!!

  http://siterank.top/siteinfo/politikis.si

 • učko

  Fištravca je nastavil zločinski neo-pro-komunistično-balkanistični režim !!!! Po tem, ko so nagnali njim neljubega Kanglerja. Vprašte zdej Partljiča, Kučana, Jankovića in ostalo komunajzarsko sodrgo, kaj narediti s Fištro in Mariborom. Moj predlog je, da se Fištro izžene v Čefurjano k Zokiju, Maribor pa naredi “anschluss” z Avstrijo!!!

  • KIKI

   Odlično in ideološko sprejemljivo za nas , drugo ali tretjeazrednike ! Takoj na delo!
   Zahtevajmo od prodanega Partljiča in ostale komunajzerske sodrge, da se takoj poberejo
   tja kamor spadajo, s svojimi bližnjimi in daljnimi sorodniki vred !!!

  • mapu

   Mi vam damo zastonj opankovića…

 • učko

  Čefurjana se kopa v denarju !!!!

 • janez.pokoncni

  Ko je županja Maribora postala Tovornikova sem verjel, da slabšega župana prestolnica moje Štajerske ne bo imela nikoli. Pa je prišel za njo “fižolček” in sem rekel ajde, nižje pa res ne bo šlo.
  Oh, kako sem se motil. Drugih slovenskih mest ne poznam podrobno in o njihovih županih običajno ne razpravljam za Maribor pa lahko trdim, da bi bilo najboljše, če bi za župana dobil fikus moje žene.
  Stavim, da bi bil fikus najboljši (najmanj slab) župan Maribora od osamosvojitve dalje.

 • RATATA

  Zahović ga naj zamenja.

 • Stajerka

  jp…..ob prejemu pošiljke sem se na veliko čudila, od kod MOM toliko denarja……v javnosti poslušamo, da ni cvenka, da je tik pred bankrotom……če zanemarimo stroške tiskanja, verjetno že poštna storitev znaša lepe denarce…….bolje bi bilo, da jih namenijo brezdomcem…..
  pa še nekaj – da NE bi slučajno občinarom na kraj prazne pameti padlo, da bi dali soglasje za azilni dom v Mariboru……da slučajno, ne bi kdo igral boga in preizkušal štajersko potrpežljivost…….

  • pokvarjeniSvet

   Če zdaj ko bo Azilni dom v Maribori stavili in ne boste Vsi mariborčani ki imate ogromno cajta protestirali, si bote sami krivi, da boste imeli ciganjad v mestu, kjer vas bodo organizirano ropali, tepli posiljevali in celo pobijali.

   če se ne uprete, pol ste pač pičke.

   Tukaj ni izgovorov, ker gre za varnost in zdravje vas, vaše familije, žlahte, prijateljev, znancev…itd.

   Pa se pravi da je tolko mariborčanov in mariborčank brezposelnih…pol imajo cajt da si to izborijo.

 • pajot

  He,he,he…za njim pride še slabši. Dokler ne bo počilo.

 • bednick

  Maribor je mesto alkoholikov.
  Imajo takega župana kot si ga zaslužijo.
  Kulturne prireditve( financirane tudi od države) v Mariboru so samo uržah, da se ga primitivci nacedijo.

  • Unikatna

   Mariborčani pač nismo alkoholiki! In nič drugače ni v MB kot drugod po mestih v SLO. Potem ima marsikatero mesto takšnega župana kot si ga ljudje zaslužijo.

   • pokvarjeniSvet

    problem vseh večjih mest v Sloveniji je da se tam zbira in priseljuje veliko lenuhov, parazitov oz po domače povedano rdečkarjev in seveda ciganov ter ostalih s takšno mentaliteto to povečini velja za vsa večja mesta, ne samo MB in LJ, ampak tudi druga.
    Saj v tujini je podobno.

    Idi pogledat v Graz je podobno…center mesta neglede ob kateri uri sredi tedna prideš polno NEevropskih frisov in vsi pohajkujejo naokoli pa je lahko ura 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16ih dopoldne in popoldne….skozi temni frisi po ulicah…in polno fehtajo pred trgovinami….res lepote multikulturne Evrope.

 • VERZIFIKATOR

  Andrej Fintovec

  KUŠTRAVEC IN KOCKE

  Kuštravec mendá, tako nekako,
  kdo bi vsa imena si zapomnil,
  znan, da stolčka se je polakomnil,
  zdaj pa da prešel je mero vsako.

  Jasno ni, v katero stran pogleda,
  kadar prečka mero pubec toti,
  radarji samo so mu napoti,
  ti merilci kaosa, nereda.

  Dregnil svojčas pubec je v merilce,
  kockanje ga vrglo je na plano,
  kuštravcu bilo je s tem postlano,
  kazal ko na kaosa je krivce.

  Za oblast da vsak se le preriva,
  kuštravčeva je skupina vpila,
  kanglico za krivo razglasila,
  ker preveč da kanglica zaliva.

  Kanglica mu padla je v oko,
  treba da jo brž je odstraniti,
  kuštravec začel je govoriti,
  dalje kot po maslu mu je šlo.

  Pa potem prav hitro se pokaže,
  da njegovo spolzko mastno maslo
  še prehitro vrh glavé je zraslo,
  in pa kakšne kuštravec je baže.

  Zgodba ta premnogim je poduk,
  masla kdor preveč ima na glavi,
  le težko ga tjakaj skrije, spravi,
  kjer premajhen mu stoji klobuk.

  Radarji zdaj merijo hitrosti
  kuštravčeve, kadar gre čez mero,
  ko oviro lomi za oviro,
  ko približa meji se norosti.

  Tiste kajpak blaznosti voznika,
  ki natanko radar jo zaznava,
  množica pa vse bolj prepoznava,
  kam, kako se kuštravec premika.

  Radar ne ustavi ga nobeden,
  kuštravi jih namreč je izključil,
  lekcije se pubec je naučil,
  ki kasiral jo nekoč je eden.

  Pač pa kocke mnoge so ostale,
  čakajo, da vkup jih spet kdo spravi,
  ko nastopil bo trenutek pravi,
  vlogo bodo znano odigrale.

  • Nata

   +++++++++
   Radarji in kocke !!

 • rubec

  On igra Loto in Jackpot. On vidi oba bobna hkrati.

  • Jefferson Vendski

   Po dveh litrih haložana pa fse štiri.

  • Nata

   + +++++++++Ooooooooo, ti pa vedno kakšno za dobro voljo pogruntaš!

   • rubec

    Hvala Nata. In če pomislim da obstajajo Slovenci ki bi radi ven iz Nata brrr.

    • Nata

     saj bi rada kaj čivknila , pa je bolje , da imaš zadnjo besedo ti !

 • bisabre

  Jaz pa pravim, da Mariborčane še peremalo davi, Kanglerja so nagnali zradi nekaj radarjev, da so lahko divjali skozi mesto, čeprav jih drugje po Sloveniji veselo postavljajo, pa se nihče ne kirči. Prav jim je, naj jih še bolj stiska, da si bodo za večno zapomnili verejti anarho-levičarskim prevarantom in lenuhom.

  • Jovo Jamnica
   • pokvarjeniSvet

    totega psihopata ne morem niti čut, kaj šele gledati.

  • Unikatna

   Nihče nas ne davi in stiska! ;)

  • cosmosjasnovidec

   Križogledni Fištravec jih vodi na pašo še bolj kot pa copatarski čoban Jankovič Ljubljančane.
   Sicer pa ni čudno,ko so pa Maribor v roke prevzeli cigani,srbi in ostala balkanska svojad katero prav Fištravec podpira z namenom glasov za sebe.
   Ovce vodi žejne preko vode,ker vidi,da nimajo z čem razmišljati.

 • Unikatna

  Zakaj se denar porablja za brezvezne stvari, če anketa ni obvezujoča za svetnike!! Pri nas je romala v koš!

 • domovina mili dom

  Dokaz, da so levičarji katastrofalno nesposobni. Dobri so samo v režijah spletk.

 • Nada

  O današnjem rovarjenju nekdanjih vstajniških kolovodij v Mariboru ste si prebrali, kaj počno:

  http://www.politikis.si/?p=176698
  Tudi rtv je poročala o tem današnjem shodu Vuk-Godina&comp.

  • Nata

   Ta prava trola je zraven !!

 • Za Slovenijo

  Dajte no, anketa, ki smo jo dobili pa ne more stati 3500€. Samo gospodinjstev je v MB 51543, letak v taki obliki stane 10 centov, torej bi samo za razpošiljanje letakov plačali 3500€, pa še to bi morala pošta dati precej popusta. kje je tu še oblikovanje, tisk ipd stvari! Fištravec ne laži ljudem!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!