fbpx

WHO napoveduje jesensko covidno katastrofo, se bo Golob pokesal za njegove smrtno nevarne “nasvete”?

Robert Golob (foto: sta)

Medtem ko naš počitniški predsednik vlade ljudem priporoča čim več morja in sonca kot domače zdravilo proti covidu-19, pri tem pa mu pomagajo tudi družbeno-politični delavci, zaposleni na RTV Slovenija, kot je Majda Razboršek, pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da se v zvezi s pandemijo ponavlja lansko poletje, ki bi se lahko prevesilo v enako težko jesen in zimo. Sledilnik je včeraj zabeležil 1566 novih primerov in 155 hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni.

Slabe napovedi WHO
WHO napoveduje, da smo se glede pandemije koronavirusa znašli v podobni situaciji kot lansko poletje, le da tokrat val okužb ne poganja podrazličica delta, ampak podrazličice omikrona, predvsem BA.2 in BA.5, pri čemer vsaka nova prevladajoča podrazličica pomeni višjo stopnjo okužbe pred predhodnimi.

Z naraščajočimi primeri opažamo tudi porast hospitalizacij, ki naj bi se še povečale v jesenskih in zimskih mesecih, ko se šole znova odprejo, ljudje vrnejo s počitnic, druženja v zaprtih prostorih pa je zaradi hladnejšega vremena zopet več. Vse to je za zdravstvene sisteme posameznih držav velik izziv, saj so že od leta 2020 pod ogromnim pritiskom.

V evropski regiji se je v zadnjih šestih tednih število novih primerov covida-19 potrojilo. Prejšnji teden so poročali o skoraj treh milijonih novih primerov, kar je skoraj polovica vseh novih primerov na svetu.

Nasveti WHO v nasprotju z ravnanji naše vlade
Medtem ko se je število hospitalizacij zaradi covida-19 v istem obdobju podvojilo, je število sprejemov na enote intenzivne nege doslej ostalo relativno nizko. Ker pa se število okužb v starejših skupinah še vedno dviga, je Evropa še vedno priča skoraj 3000 smrtnim žrtvam tedensko zaradi covida-19.

WHO roti države EU, da državljane intenzivno pozivajo k:

  • nošenju mask v zaprtih prostorih,
  • prezračevanju obljudenih in javnih prostorov.

Hkrati morajo države intenzivno vzpodbujati pozitivno plat cepljenja, slediti stikom in zagotavljati karantene.

Kako se bo s pandemijo spopadla “svobodna” vlada?
Opozorila WHO in empirični podatki so jasni. Pandemije ni konec. Ni jasno, kako se bo z njo spopadla vlada, ki zagovarja  “svobodo” pred protikoronskimi ukrepi. Vsekakor ne vzbuja zaupanja, da sam predsednik vlade Robert Golob v posmeh znanosti in zdravstvenim delavcem, ki so dve leti dajali svoja življenja na razpolago za boj s pandemijo, poziva k terapiji sonca in morja.

Da minister za zdravje v nasprotju z empiričnimi dokazi trdi, da cepiva niso učinkovita, tudi ni dobra popotnica. Zadnja zaušnica javnemu zdravju je prišla, ko NIJZ očitno že povsem prerešetan z vodstvenimi kadri Socialnih demokratov, ni upal priporočiti nošenja maske v notranjih prostorih, ampak je le bizarno priporočil, naj imajo ljudje masko zraven (najbrž v žepu).

Na oblasti je vlada protestnikov
Vse kaže, da bosta jesen in zima krvava. Na oblasti je opcija ljudi, ki so vdirali na ljubljansko vpadnico, tepli novinarje in v imenu “svobode” v prestolnici večkrat povzročili splošni kaos. Vlada se dobro zaveda, da so ti ljudje pomembna komponenta volilnega rezultata in bo zato njim tudi ustregla. Na žalost v škodo ostarelih, imunsko ranljivih in genetsko nesrečno predispozicioniranih, ki bodo jeseni v imenu svobode zadnjič v življenju zadihali v respirator.

Andrej Žitnik