Z aprilom višje socialne pomoči, ne pa tudi pokojnine

Minister Luka Mesec začenja pogrom nad podjetništvom. (Foto: STA)

So vladni socialni bombončki nova dimna zavesa za prikrivanje nerešene problematike pokojnin? Tistim, ki so desetletja garali in gradili našo deželo ter nam zagotovili blagostanje, se odreka dostojno starost! Posebej sramotne so invalidske in kmečke pokojnine. 

Zadnje čase je prekipelo tudi upokojencem. Mnogi navkljub desetletjem trdega dela nimajo pokojnine, ki bi jim omogočila dostojno starost. Vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar je opozoril, da so posebej sramotne invalidske in kmečke pokojnine. Rupar: “Sramota se vleče tudi še iz Jugoslavije … Zakaj so te pridne ljudi tako kaznovali? Samo zato, ker so imeli polja, gozdove, ker so garali kot “črna živina”! Ne razumem, zakaj mora 80 let stara ženica prejemati po 230 evrov, obenem pa ji rečejo, saj ima kokoši, pa jajca naj pobira”, sramota!” 

Rupar je še opozoril, da nad denarnimi tokovi ni pravega pregleda, vsako leto pa naj bi se “izgubilo” okoli 600 milijonov evrov. Zadeve je potrebno prečistiti in ljudi, ki so prišli na delovna mesta še v Jugoslaviji in ki še vedno operirajo z denarnimi tokovi, morda premestiti na kakšne druge pozicije. Eden takšnih je verjetno tudi generalni direktor ZPIZ-a Marijan Papež. V luči nerešene pokojninske problematike je naravnost cinično metanje drobtinic v obliki socialne pomoči. Gospodar Robert Golob z aprilom namreč zvišuje varstveni dodatek.

Upokojenci so siti Goloba in njegove civilne družbe. (Foto: STA)

“Z aprilom se je najvišji možni varstveni dodatek zvišal na 218,71 evra. Višina varstvenega dodatka je odvisna od cenzusa za varstveni dodatek in lastnega dohodka (pa tudi od premoženja, morebitnega obstoja krivdnega razloga in osnovne oskrbe).” Kot še sporoča, od 1. aprila znaša cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo 684,05 evra (pred tem je znašal 620,18 evra). Z varstvenim dodatkom zagotavljamo ranljivim osebam sredstva za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem obdobju (nadomeščanje trajnih potrošnih dobrin), kot so stroški z vzdrževanjem stanovanja.

Vodja upokojenskih protestov Rupar: “Gre za še en dokaz, kako jim upokojenci niso pomembni. Pravzaprav so jim preveliko breme. S tem na samo še prilivajo malce olja na našo jezo, vendar ne bomo znoreli … Enostavno se bo potrebno še bolj ostro postavit z našimi zahtevami! Vesel sem, da ljudje dobijo dodatke, ne morejo pa vsi dobiti, samo upokojenci pa ne! Tako žal ne gre! Maja smo povabljeni na pogajanja z vlado, da bomo vsaj enakopravni pogajalci z drugimi upokojenskimi organizacijami, obenem pa upam, da bomo čim prej izšli iz teh pogajanj in pogovorov, da naredimo nekaj dobrega za te reveže, upokojence.” 

Domen Mezeg