fbpx

Z Moskovičeve vile izginil napis SD – kaj to pomeni?

Se SD pripravlja na selitev? (foto: Google Maps, bralec)

Ali se po več kot štirih mesecih po pismu predstavnika evropskih Judov, naj se Moskovičeva vila izroči slovenskim Judom, dogaja premik? Oglasil se je namreč bralec in opozoril, da pa se morda vendarle nekaj dogaja. Z zgradbe je namreč izginil napis SD. Ali je bilo to narejeno “zaradi lepšega” ali so v ozadju morda kakšni postopki za selitev SD na novo lokacijo, ni znano.

Je pa znano to, da je SD kot pravna naslednica ZKS Moskovičevo vilo dobila od države kot zamenjavo za zgradbo, kjer je do leta 1990 imel sedež CK ZKS. Pred drugo svetovno vojno je bila ta zgradba v lasti Banovinske hranilnice, danes pa je del kompleksa Državnega zbora RS.

Po uvedbi večstrankarskega sistema je ZKS-SDP nove prostore dobila na Levstikovi, v omenjeni Moskovičevi vili, leta 1993 je s pridružitvijo še nekaterih strank nastala Združena lista socialnih demokratov, danes Socialni demokrati, ki je prostore tako dobila tako rekoč zastonj. Za primerjavo: SDS je morala zgradbo, kjer ima sedež sedaj, krepko plačati in vzeti tudi kredit za njeno obnovo in adaptacijo.

Spomnimo, da je sredi aprila letos Evropska judovska zveza v pismu predsednici SD Tanji Fajon napisala, da bi bilo primerno vilo judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, v kateri se trenutno nahaja sedež stranke SD, vrniti Slovenski judovski skupnosti.

Mavrična podoba Judovske vile na Levstikovi v Ljubljani. (Twitter Tanja Fajon)

Vila na Levstikovi 15 je bila namreč prodana pod vprašljivimi pogoji in zatem nacionalizirana, uporabljali pa so jo pomembnejši člani Komunistične partije v Jugoslaviji, piše v pismu. »Izvedeli smo, da je že v preteklosti potekala razprava o predaji lastnine Moskoviča na Levstikovi 15 Slovenski judovski skupnosti, kar bi bil del poravnave za slovenske Jude, ki so bili pobiti v holokavstu,« so prav tako zapisali v pismu Tanji Fajon.

Seveda pa lahko ugibamo, ali se SD vendarle pripravlja na selitev ali bo rajši počakala na čas po naslednjih volitvah? No, za javnomnenjsko podobo bi bilo morda bolje, če bi vilo vrnila Judom že prej…

Demokracija