fbpx

Za antijanšiste je vsaka dobra poteza aktualne vlade fašistoidna politika!?

Foto: Twitter

Vlada je včeraj sprejela zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo. Zakon predvideva, da se bo v naslednjih 10 letih v zdravstvo vložilo 1,9 milijarde evrov. Za zaposlene bo to pomenilo boljše delovno okolje, za bolnike pa še bolj kakovostno in varno obravnavo v modernih prostorih. A nekaterim se zdi, da je to fašistoidna politika in nepotrebno trošenje – seveda zgolj zato, ker je zakon predlagala in sprejela aktualna vlada. Če bi enako naredila opozicija, pa bi bil to nujno potreben ukrep za krajšanje čakalnih vrst. Vendar pa opozicija tega žal ni storila – pa čeprav je imela možnost.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog zakona o investicijah v zdravstvo in predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, je na Twitterju sporočil premier Janez Janša. Prvi ureja zagotavljanje in porabo skoraj dveh milijonov evrov v zdravstvu do leta 2031, drugi pa določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Predlog zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 so pripravili na ministrstvu za zdravje. Predlog zakona ureja porabo sredstev v višini 1943 milijonov evrov, ki se bodo zagotavljala z rednimi letnimi proračuni v letih od 2021 do 2031, in sicer v finančnem načrtu ministrstva za zdravje, je razvidno iz predloga zakona. Naložbe so med drugim predvidene v univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor, splošnih in specialnih bolnišnicah, psihiatričnih bolnišnicah, porodnišnicah, fakultetah za študij medicine in dentalne medicine ter znanstveno-izobraževalnih in raziskovalnih ustanovah na področju zdravstva. Predlog zakona med drugim predvideva izgradnjo nove gastroenterološke klinike v ljubljanskem UKC, novega objekta kliničnega inštituta za medicinsko genetiko, novega prizidka k stari porodnišnici in ortopedski kliniki. Na področju splošnih bolnišnic je načrtovana izgradnja gorenjske regijske bolnišnice, predvidene pa so tudi nove kapacitete na področju negovalnih bolnišnic in negovalnih domov.

Vlada je včeraj potrdila tudi osnutek predloga zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ga je ministrstvo na vlado poslalo minuli teden. Predlog zakona določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Med drugim določa podaljšanje nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, način naročanja na cepljenje, vodenje seznama naročenih oseb in način izvedbe cepljenja proti covidu-19. Določa tudi pogoje za donacijo ali odprodajo viška zdravil in cepiv proti covidu-19 ter določneje ureja pravno podlago za zbirko centraliziranega nacionalnega seznama za spremljanje seznama naročenih za cepljenje in ostale zdravstvene storitve na primarni ravni. “Vlada RS je sprejela paket treh zakonov s področja zdravstva! Za prihodnjih 10 let za investicije v zdravstvo namenjamo 1,9 milijarde evrov. Po desetletjih končno prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi. Z interventnimi ukrepi bomo zmanjšali čakalne vrste v zdravstvu,” je na Twitterju zapisal podpredsednik vlade Matej Tonin. V komentarjih se je takoj našlo nekaj antijanša aktivistov, ki so mu med drugim očitali ritolizništvo in fašistoidno sds politiko – prav tapa je očitno prinesla zdravstvu 1,9 milijarde.

Če Vlada RS predlaga 1,9 milijarde evrov za zdravstvo je to fašistoidna politika in nepotrebno trošenje. Če pa to isto predlaga opozicija, je to nujno potreben ukrep za krajšanje čakalnih vrst. S tem, da je imela opozicija na voljo prvi del mandata, da ta ukrep uresniči,” je na znano dejstvo opozoril tudi občinski svetnik Borut Rojc. “Mogoče zato, ker bo ta vlada vložila v zasebno zdravstvo,” je nekdo komentiral spodaj. Zakaj je v Sloveniji sicer tak poudarek na državnem zdravstvu, čeprav ni učinkovito – sploh kar se tiče čakalnih vrst? Primarij dr. Miro Gorenšek je pred kratkim v pogovoru za Reporter opozoril, da je treba biti pozoren na sisteme javnega naročanja, ki veljajo za javne zavode. Za ta sistem smo namreč videli, da se material tudi po nekajkrat preplačuje, kar pa ni v interesu nobenemu zasebniku ali pa koncesionarju. Treba bi bilo torej gledati predvsem na paciente. Dejstvo je, da plačujemo veliko denarja za zdravstvena zavarovanja, ko rabimo zdravniško storitev, pa ne pridemo na vrsto in nato pri zasebnikih še dodatno plačujemo – če si seveda sploh lahko privoščimo. Mar ne bi bilo pošteno, da si za svoj denar lahko izberemo zdravniško oskrbo tam, kjer nam najbolj ustreza?

Zanimivo, ko je aktualna vlada praktično že vse uredila, se je oglasila tudi stranka SD in voditeljica te stranke Tanja Fajon. V stranki med drugim predlagajo nujno skrajšanje čakalnih dob: “Takoj bomo začeli s programom za skrajšanje čakalnih dob z dodatnimi interventnimi sredstvi, prednostno usmerjenimi v javne zdravstvene ustanove,” so zapisali v svojem predvolilnem grafikonu. Jih torej predvsem skrbi, da se ne bi dovolj ujelo v njihove javne mreže?

Sara Bertoncelj