fbpx

Za podcenjevanje zdravstvenih razmer in neustrezno ravnanje je odgovorna Kolar Celarčeva – v nasprotnem v SDS priporočajo, naj Miro Cerar odstopi

Jelka Godec, poslanka SDS (foto: Nova24TV)

V največji opozicijski stranki SDS že skozi cel mandat tega državnega zbora opozarjajo na to, da je naš zdravstveni sistem v zelo slabem stanju, čeprav ministrica Milojka Kolar Celarc tudi nenehno, že več kot dve leti in pol, zagotavlja, da je naš zdravstveni sistem dober, da se po njem zgledujejo celo druge države, kar pa seveda državljani RS občutijo popolnoma drugače. Zagotovo je za podcenjevanje razmer in neustrezno ravnanje objektivno in subjektivno odgovorna Kolar Celarčeva. V nasprotnem primeru v SDS priporočajo, naj odstopi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

Jelka Godec, poslanka SDS, je na novinarski konferenci, kjer je govorila o predlogu priporočila v zvezi s problematiko slovenskega zdravstva, dejala, da so v preteklem letu vložili interplacijo zoper ministrico Kolar Celarčevo in tudi po interpelaciji, ki žal ni bila izglasovana, so si zadali cilj ter napovedali, da bodo delo ministrice in vlade na področju zdravstva spremljali še naprej ter opozarjali. “Naša opozorila, seje, predlogi sklepov, predlogi priporočil ministrstvu in vladi na tem področju, žal, do danes niso obrodili sadov,” je dejala Godčeva. Zato so danes na vlado ponovno vložili priporočilo v zvezi s problematiko slovenskega zdravstva, ki se glasi: “Državni zbor RS priporoča Vladi RS in predsedniku Vlade RS, da takoj odstavita vse tiste odgovorne v zdravstvu, ki niso preprečili koruptivnih in kaznivih dejanj pri nabavah oziroma so jih s svojim vplivom celo omogočili, in tiste, ki niso pravočasno pripravili sprememb aktov in zakonov s področja zdravstva.”

Zagotovo je za podcenjevanje razmer in neustreznega ravnanja objektivno in subjektivno odgovorna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V nasprotnem primeru priporočajo, naj odstopi predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

Obrazložitev takšnega priporočila vladi in predsedniku vlade je navedena v več točkah
Jelka Godec je najprej opozorila na podatke, ki kažejo, da je zdravstvo še vedno prepredeno s korupcijo, s preplačevanjem materiala, in da iz tega izhaja tudi možnost oziroma izhajajo sumi, da pri tem prihaja tudi do koruptivnih dejanj. “To dokazujejo tudi zaslišanja na parlamentarni preiskovalni komisiji, na področju ugotavljanja zlorab pri nabavi in prodaji žilnih opornic, kjer so priče iz UKC Ljubljana in UKC Maribor potrdile, da so kršile Zakon o javnem naročilu, da je tudi v času javnih razpisov pri nabavi žilnih opornic prihajalo do favoriziranja določenega proizvajalca in dobavitelja,” je še povedala poslanka SDS.

Na izjave se nihče ne odziva, niti Kolar Celarčeva
Vendar pa je Godčeva dejala, da se na izjave, ki so bile dane pred parlamentarno preiskovalno komisjo, doslej še nihče ni odzval. Poudarila je, da se predvsem ni odzivala ministrica Kolar Celarčeva. “Še več, ona pravi, da vztraja pri ničelni toleranci do korupcije in so zato ustanovili neke delovne skupine, v katerih sodelujejo zunanji strokovnjaki, ki niso povezani oziroma ne more prihajati do dejanskega konflikta interesov,” je še povedala in dodala, da pa vendar ministrica ne reagira na stvari, ki se dogajajo pred parlamentarno komisijo, na opozorila, ki se pojavljajo tudi v medijih, ki jih sporočajo tudi bolniki in tudi zdravniki.

To je ena izmed stvari, kjer zaradi preplačevanja materiala prihaja do tega, da denar odteka drugam in vsekakor ne na področje, kjer je denar najbolj potreben, torej v zdravstvo.

Ne skrajšujejo niti čakalnih dob
Na novinarski konferenci je Godčeva še povedala, da so čakalne dobe prav posebno poglavje, ki si ga je tudi ministrica zadala za prioriteto, da bo skrajšala čakalne dobe v letu 2016, vendar pa, če pogledate statistiko Nacionalnega inštituta za javno zdravje z datumom 1. marec 2017, je razvidno, da se je število čakajočih v naboru 13 specialističnih ambulant na primarni ravni povečalo, da na prvi pregled čaka 2,6 odstotka več oseb kot v preteklem mesecu. Prav tako se je povečalo tudi število tistih, ki čakajo na dopustno dobo. “Eden izmed takšnih primerov, kjer se čakalne vrste ne zmanjšujejo oziroma so grozljive, je tudi internistična prva pomoč, kjer imamo podatke od včerajšnjega dne, kjer je recimo pacient s srčnim popuščanjem čakal štiri ure na poseg oziroma na preiskave, da so nekateri čakali tudi po šest ur,” je povedala Jelka Godec. Spomnimo še na to, da je internistična prva pomoč del urgentnega centra v Ljubljani, kjer je ministrica na poslansko vprašanje Jelke Godec kdaj bo ta del urejen oziroma zgrajen, kdaj se bodo kapacitete povečale, zapisala, da naj bi bilo to v začetku tega leta. “No, kolikor imamo informacijo, seveda tukaj ni nobenih sprememb, tukaj so čakajoči tudi po šest ur, vemo pa, da gre za urgentne primere.”

Denar se porablja netransparentno
Torej, nacionalni projekt čakalnih dob ne uspeva, denar se troši netransparentno, kar kaže tudi na to, da so javni zavodi v preteklem letu beležili bistveno večjo izgubo kot konec leta 2015. Ob koncu 2016 je med javnimi zdravstvenimi zavodi 22 zavodov poslovalo negativno in ustvarilo 40,5 milijona evrov izgube, kar je za 31 milijonov evrov več kot leto prej.

Ministrica se na to ne odziva, pravi, da so javni zavodi samostojni in da na to nima vpliva. “Da bo naredila vse, da do tega ne bi prišlo.” Vemo pa, da je ministrica v UKC Ljubljana, ki ima 25 milijonov evrov izgube, ob koncu lanskega leta “nastavila” nestrokovnega direktorja mag. Kopača, ki danes potrjuje, da je nesposoben. “Vodi velik zavod in ima 18 svetovalcev, ki pa mu očitno ne pomagajo dovolj.”

Vlada v dveh letih in pol ni storila nič
Naslednje pa je, kar je tudi zapisano v koalicijski pogodbi, da je zdravstvo prioriteta, da bo Zakon o zdravstvenem varstvenem zavarovanju prioriteta, ki ga bo vlada sprejela v čim krajšem možnem času, prav tako Zakon o zdravstveni dejavnosti. “Vendar se to do danes, več kot dve leti in pol po nastopu te vlade, ni zgodilo. Kljub temu, da sta zakona v javni razpravi, burita duhove. Vsi deležniki v zdravstvu se na te stvari odzivajo zelo burno.”

Torej, stvari, ki jih je naštela poslanka SDS Jelka Godec, kličejo po temu, da je skrajni čas, da ministrstvo za zdravje oziroma predsednik vlade Miro Cerar na tem nekaj naredita, če ni že prepozno.

I. K.