Za prazno “gnezdo” razvpitega klavca Ivana Mačka-Matije pod Bazo 20 bodo iskali najemnika ali kupca

Milan Kučan in Ivan Maček - Matija si podajata roke. (Foto: Demokracija)

Centralni objekt pod spominskim območjem Baza 20 v Kočevskem rogu, ki so ga zgradili leta 1988, po pobudniku gradnje Ivanu Mačku Matiji pa se ga je prijel naziv Mačkov dom, je prazen in zaprt. Dolgoletni najemnik, Občina Dolenjske Toplice, ga namerava v kratkem vrniti lastnici, družbi Terme Krka. Ta ga namerava oddati v najem ali prodati.

Topliški župan Jože Muhič je ob nedavni 75-letnici spominskega območja Baza 20 povedal, da se po nekaj več kot desetletnem najemu po simbolični ceni 10 evrov mesečno topliška občina iz Mačkovega doma umika, pred tem pa je od tam manjšo razstavo umaknil tudi Dolenjski muzej.

Razlog za umik so po njegovih besedah drugačni časi, posledično slab obisk in visoki vzdrževalni stroški, občina pa bo za vse svoje dejavnosti, povezane s Kočevskim rogom in z Bazo 20 uporabljala bližnji Lukov dom. Mačkov dom bodo vrnili v enakem stanju, kot so ga dobili v najem, je dodal.

V Krki so za STA povedali, da so novozgrajeni gostinski objekt pod Bazo 20 leta 1989 od podjetja SCT v upravljanje prevzela Krka Zdravilišča in ga Občini Dolenjske Toplice leta 2005 oddala v dolgoročni najem. “Po poteku najema bodo Terme Krka za omenjene nepremičnine iskale novega najemnika ali morebitnega kupca,” so še zapisali v Krki. Po Muhičevih podatkih so t. i. Mačkov dom zasnovali kot kongresno-turistični center z dvema večjima dvoranama, prirejenima za predavanja in okrogle mize, zgradba pa nima prenočitvenih zmogljivosti.

V njem sta tudi dve kuhinji z restavracijo, v letih, ko je začel obisk Baze 20 in Kočevskega roga osipati, pa je Mačkov dom postal zgolj breme. Knjigovodska vrednost doma in njegovega velikega asfaltiranega avtomobilskega parkirišča po županovih navedbah znaša skupaj približno 330.000 evrov.

Vse okoli Baze 20 so sledi partizanskih pobojev
V objekt bi bilo treba, da bi lahko služil gostinstvu, vložiti še približno 250.000 do 300.000 evrov, pri čemer Muhič sklepa, da se ob zdajšnjem obisku tako velika naložba ne bi izšla. Kot je še ocenil, obstaja glede na izkušnje in zanimanje gostincev ter glede na dejanski obisk tamkajšnjega območja velika možnost, da je Mačkov dom zapisan propadu. V torek je minilo 75 let od začetka delovanja skritega partizanskega območja Baza 20 v Kočevskem rogu. Ta je prve prebivalce sprejela 17. aprila 1943, med drugo svetovno vojno so tam delovali občasno glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet, tiskarne, tehnika in bolniška postaja.

Do kasne jeseni 1944 je bilo na območju Kočevskega roga partizansko naselje s sedežem vrhovnih političnih organov. Širše roško območje je sicer spomenik tako odpora kot povojnih pobojev razoroženih domobrancev in civilistov.

Edvard Kardelj in Ivan Maček (Foto: wikimedia.commons.org)

Ivan Maček Matija sicer velja za enega glavnih slovenskih komunističnih revolucionarjev, takoj za Edvardom Kardeljem. Kot glavni operativec Ozne in kasneje Udbe je skrbel tudi za likvidacijo vseh, ki so bili komunistom nevarni. V povojnem času pa je postal oče t. i. vzporedne ekonomije, ki je potekala pod okriljem Udbe. Tudi po formalni upokojitvi je ostal zelo vpliven, saj je leta 1990, ob zamenjavi vlade po volitvah, poskrbel za kurjenje arhivov na Kočevskem.

Demokracija

 • pajot

  S Kardeljem koraka v svetlo bodočnost Vjačeslav Molotov,stalinov zunanji minister. Maček je imel grši ksiht. (glej sliko)

 • Mojca pokraculja

  Kajn problem ! Bazo 20 bo najel krtača20.

 • Valter BraniSlav

  Kar milo se mi je strilo ko sem zagledal moja dva stricka ki sta zaznamovala moje otrostvo in rano mladost.
  Ok srcu nista bila ravno slaba cloveka, res pa je da je Edo bil mazcevalen.
  Imela sta oba, zlasti Ivan, omejene intelektualne sposobnosti in sta postala komunisticna inkvizitorja.
  In oba sta se kot pes gospodarja bala Josipa

 • Prdo

  Živel maček takih danes manka slava mu

  • Tomi

   Vsakič, ko odpreš gobec, zasmrdi po gnojevki.

   • Prdo

    Np

   • Maja

    zakaj se vidva ne srecata in stepeta, da bo mir !

  • xtc

   Živeli buldožerji na domu in bazi.

  • navigator15

   Maček je edini gradbinec, bil je po poklicu cimerman, po slovensko tesar, ki ni propadel v svojem poklicu, se še je pravi čas prekvalificiral v množičnega morilca in je v končni fazi, žal uspel!

 • Broni

  Edino dobro v obeh omenjenih mačkovih gostilnah se je poceni jedlo ogromne količine divjačine. Partizanski pijanci so se tja vozili s službenim prevozom in dobesedno žrli nenormalne količine fazanov, srnjadi in tam se je pokazalo v praksi, kaj pomeni kanibalizem. Rdeči “prasci” je žrli “divje prasce” iz kočevskih gozdov……

 • Maja

  glede na to ,da zivim v Nemciji, ki je poznana po grozotah IISV nisem se zasledila, da bi kdorkoli pisal danes o ljudeh iz temnih casov, pa bi imeli vec kot Slovenija. Lahko bi prenehali tezit !

  • samotoje

   Nemci imajo veliko dela z integracijo “novih” Nemcev.

  • Broni

   Ja, glede na to, da živite v Nemčiji, tudi ni tako čudno, da bi najraje vse prezrli. Tudi jaz v obdobju ko sem bival in delal na drugi strani alp, nisem imel razloga, da bi se obremenjeval z problemi v Sloveniji, Saj mi ni nič manjkalo. Sedaj pa je povsem druga zgodba. Pravljice o svetli bodočnosti, sreči naroda itd. ni od nikoder. Skrbi me za vas, da če se boste vrnili v Slovenijo, bo za vas tukaj pravi šok….le v miru ostanite kjer ste in ne se zapletati v stvari, ki se z vašega zornega kota ne zdijo grozljive, tako kakor so za drugorazredne državljane v lastni domovini. Imejte se lepo v dnevih delavskih praznikov, dokler so od delavcev. Ko postanejo praznik birokratov in zahojenih rdečih politikov, bo vaše mnenje povsem drugačno. Pa če verjamete ali ne. Ali v Nemačkoj tudi sonce sije. Saj bi vas vprašal po arabsko, pa še ne znam….

   • Steiermark

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++bravo, Broni!

  • sprehajalec

   Maja, oni so v teh fazi od leta 1950 naprej. Tisoče dokumentarcev, pa sojenj, pa razsodb.

   pri nas se s tem ukvarjamo 2 leti od pojava Nove. prej, ko so se pa nemci, se je bilo pa prepovedano. zato zabloda maja.

  • navigator15

   star sem 66 let in živim v Sloveniji, Maja, doma smo se pa pogovarjali o “temnih časih, po tvoje” že pred 60. leti približno, kolikor se spomminjam in nam tudi”težili o grozotah, katere so se dogajale lokalno , na vasi, v družini itd., vse v okvirju revolicije.

 • samotoje

  SD bi moral tole kupiti za svoj sedež namesto ukradene Moskovičeve vile. Tu bi se počutili kot doma. Ostareli “revolucionarji” bi lahko imeli tu dosmrtni preužitek.

  • Broni

   Se ne upajo. Jih je strah, da jih bo kdo ponoči za noge k sebi pod zemljo zvlekel. Ponoči je tam kar grozljivo. Med debelimi bukvami v vetru se še kar naprej slišijo kriki mater, ki moledujejo, naj otročka vendar pustijo pri življenju…pa zaman…kramp ali puškino kopito opravita svoje…preklet naj bo dan, ko se je v narod zaredila ta rdeča kuga…..

   • janez cepec

    na Urha pejd enkrat, pa boš slišu krike domoljubov, k so jih tvoji domobrančki pobijal s krampi pa lopatam, Binksl naumn

    • montyamp

     Ta tvoja mantra je polna laži .
     Komunisti so edini izdajalci na tem prostoru , ki so pobijali domoljube (DOM-obrance) .
     Slovenci so pred komunisti zbežali v Argentino , pred Hitlerjem jim vsaj bežati ni trebalo .
     Banditi , pocrkajte , takoj .

     • janez cepec

      mau si pomešu tele stvari. al si manku pr zgodovin, al si pa. tok fuknen, de ti ni jasn.
      edini izdajauci slovenskega naroda so bli belčki in domobrančki, k so za kos kruha in usrane gate kolaborilal z Dolfetom, umes, ko se niso glih po faružah skrival, so pa pobijal sonarodnjake.
      poj je pa ta banda izdajauska pičila gor čez Karavanke, upajoč,de bi jih Angleži sprejel, pa so jih ti takoj curik trajbal u Jugo, pa kva čjo s tako bando izdajausko.
      seveda je sledila kazen, ki je uzgojna in za zveličanje potrebna- tko j’ blo pa nč drgač.

     • montyamp

      Komunisti so 1.maja 1941 v Trbovljah plesali s Hitlerjem , potem so pa za nemško vojsko čuvali slovenske železnice .
      A bi ti nehal z agitpropovskimi metodami , to so stare NKVD-kominternovske prežvečene finte , ki bodo izumrle v dobi interneta .
      Fuj te bodi lažnivec partijski .

     • janez cepec

      nisi manku pr zgodovin, fuknen si tok, de se ti ne da dopovedat, to bo, ja

     • montyamp

      Izdajalci ste v 100 letih na tem prostoru uničili 3 države , SHS-YU-SLO .
      Nemci so se pobrali brez komunistične nesnage .
      Avstrijci so se ……………………………………………. .
      Švicarji so se ……………………………………………… .
      Ne delaj se bolj zabitega kot si , to je misija nemogoče .

     • xtc

      Težava tebe butl je v tem ,da ti nipotegnil ,das ti je napisal resnico.

     • Steiermark

      cepec tega ne ve, ker je njegov foter pripeketal iz srbije, šele po 45 letu, ko tam ni bilo nobenega “sovražnika več” in je bil zadolžen za klanje mater in njihovih otrok…..

    • xtc

     A tistih,ki so jih komunisti pobil?

    • sprehajalec

     Sam na urha se sklicuješ Janez. Eno grobiše. pa pol so Komunist tm pobijal, tko da se ne ve kdo km paše. 600 komunajzarskih moriš pa ni vredn omembe al kva?

    • Broni

     Hvala lepa cepec Janez. Pardon janez cepec. Morda je kaj resnice tudi v tvojem stavku. Pa vendar bi te opozoril na vsaj eno od tisoč dejstev in več. Nihče od domobrancev, ki so izvršili zločin, ni postal “narodni heroj”, niti ni nagrajen z izredno visoko pokojnino, nihče ne poseduje lastništva nakradenega premoženja, nima zaplenjenih umetnin, nima posebnega priviligiranega položaja v družbi, nobenemu v združenju domobranstva ne donira vladajoča klika nenormalne zneske za obstoj bratomorilske združbe kot je ZZB… pa kaj bi se trudil….če je oseba pač sveta preproščina je to pač tako. Sicer pa se bova nekoč zagotovo še srečala. Pekel in nebesa niso tako daleč vsak k sebi.

 • montyamp

  Poleg žveplenega je financminister udbovske vzporedne ekonomije .
  Banditi na srečo izumirajo , na nesrečo pe pre-počasi .

 • cosmosjasnovidec

  “Po upokojitvi je ostal zelo vpliven”?
  Mi popolnoma ni jasno,da je še omenjena letnica 1990 in,da je tale golazen še takrat bil živ in,da ga nihče ni ubil,če vse to drži kar je navedeno o njem.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec