fbpx

Za prvorazredno Marto Kos veljajo drugačna pravila kot za običajne ljudi

Marta Kos (foto: sta)

Marta Kos, ki se je nekaj mesecev nazaj ponovno pojavila na slovenski politični sceni, je od podpredsednice Gibanja Svoboda hitro naredila korak navzgor, ko se je odločila, da kandidira za predsednico države. Ob napovedi kandidature je večkrat poudarila, kako bo kot predsednica in obraz civilne družbe ponosno predstavljala Slovenijo in ji vrnila ugled in spoštovanje, a pravil in zakonov ne spoštuje niti na domačih tleh. Očitno še parkirati ne zna v skladu s pravili.  

Marta Kos, sestra zloglasnega Draga Kosa in kandidatka za predsednico Slovenije, si želi predstavljati Slovenijo, to pa želi početi kot obraz civilne družbe, ki temelji na solidarnosti in demokraciji. Nekdanja novinarka in diplomantka, pa tudi leva politična aktivistka bi že v osnovi morala poznati pravila in zakone, sploh pa tiste najbolj osnovne, kot na primer “parkiranje na dovoljenih mestih”, ki ga je prekršila, saj to očitno lahko. Kako lahko nekdo, ki niti domačih pravil ne spoštuje, predstavlja Slovenijo drugim in drugje, pri tem pa govori, da je obraz civilne družbe, za katero bi v tem primeru “nedovoljenega parkiranja” veljala drugačna pravila? Marta Kos je prvorazredna, zato si to lahko privošči.

Ni se ji zdelo spodobno, da bi šla kot podpredsednica zbirat podpise za kandidaturo, zdelo pa se ji je “spodobno”, da vsem na očeh parkira na mesto, kjer parkiranje ni dovoljeno. Medtem ko normalni smrtniki moramo upoštevati pravila, saj v nasprotnem plačamo kazen, si Marta Kos, z zvezami in poznanstvi in zvesta pripadnica vzporednega mehanizma, to enostavno lahko privošči.

Kot predsednica bo ponosna predstavljala Slovenijo in ji vrnila ugled in spoštovanje, tako v Evropi kot v mednarodnih odnosih. V kandidaturo gre s podporo stranke, saj se ji ne bi zdelo spodobno, da bi kot podpredsednica šla zbirat podpise. Do raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je namreč prispela fotografija, na kateri je nekdo iz družine Kos meni nič tebi nič, parkiral na mestu, kjer to ni dovoljeno, pri tem pa je pošiljatelj zapisal, da sta “Marta in Drago Kos v Črni parkirala kljub zelo vidnemu znaku, da parking ni dovoljen. Očitno si prvorazredni lahko dovolijo vse. Pravijo, da sta oba pravnika, ki pa očitno ne poznata predpisov”. 

Dolgoletna politična aktivistka…
Marta Kos,  sestra zloglasnega Draga Kosa, ki ga nekateri označujejo za nadurednika POP TV-jevega informativnega programa in enega botrov afere Patria, je že dolgo preden se je politično izpostavila v Golobovem Gibanju Svoboda, veljala za politično aktivistko leve sfere. Leta je bila generalna sekretarka Kučanovega lobistično-interesnega kaviar socialističnega društva posttranzicijskih milijonarjev Foruma 21 in za njega opravljala ključne operativne vloge. Tako je septembra leta 2008, pred volitvami za 8.440 evrov pri tajkunu Bojanu Petanu  naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado, ki jo je vodila stranka SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, posamezne ministre ter celo strokovne sodelavce ministrstev in stranke. Seveda pa je k njenemu igranju “nad pravili” pripomoglo tudi njeno premoženjsko stanje, ki je vse prej kot slabo.

Predsedniška kandidatka Marta Kos je obraz civilne družbe, le da to ni. (Foto: STA)

…ki ima pod palcem dosti
Kosova je pred kratkim namreč na svoji spletni strani razkrila svoje premoženjsko stanje, kamor se uvrščajo prihranki na bankah – 84 tisoč evrov in 161 tisoč švicarskih frankov. Povrhu pa ima 460.224 evrov vrednostnih papirjev in kapitalskih naložb. Kar pol milijona evrov ima Kosova, sicer nekdanja veleposlanica v Nemčiji in v Švici, v pokojninskem skladu. Do tega denarja naj bi se dokopala s prodajo dveh nepremičnin – stanovanja po smrti staršev v Ravnah na Koroškem in polovice hiše v Ljubljani po ločitvi. Po oceni Gursa ima v Ljubljani še stanovanje v vrednosti 147.691 evrov (ni povsem jasno, za kakšno stanovanje gre, saj enosobna stanovanja dandanes dosegajo višjo ceno), prav tako pa je lastnica jeklenega konjička audi A6 avant, letnik 2014. Kosova, ki je po navedbah Siola lastnica in samostojna podjetnica KOS CONSULTING & COACHING v Ženevi, naj ne bi imela plemenitih kovin, kriptovalut, plovil ali  dragocenih umetniških del.

Ob vsem naštetem je jasno, da si Marta Kos pač lahko privošči, kar želi, pa tudi parkiranje vsepovsod.

Tanja Brkić