fbpx

Za takšno nevladno organizacijo je država dala 3,2 milijona evrov? Zavržno stališče Mirovnega inštituta o ruski invaziji

Foto: epa

“Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,” menijo v Mirovnem inštitutu. Predsednik vlade Janez Janša se je že odzval na trditev in dejal, da omenjeni inštitut ne opravlja svoje naloge tako, kot bi jo moral. “Izterjati vsak doslej plačan evro iz javnih sredstev nazaj. Zaradi takšnega odnosa, ko se v isti koš meče morilca in njegovo žrtev, tirani namreč uspevajo,” je bil kritičen in je pri tem še obrazložil, da Nato ni niti napadel Ukrajine niti ji ni obljubil članstva. “Čeprav bi moral to storiti že zdavnaj. In bi bil danes mir.” Mirovni inštitut namreč v letih med 2009 in 2019 prejel več kot 3.2 milijonov evrov.

V Mirovnem inštitutu opažajo, da je mednarodna skupnost retorično v veliki meri obsodila to nasilno dejanje, vendar se zdi popolnoma nemočna in neenotna pri vzpostavitvi varnostnih mehanizmov in uspešne diplomatske poti za reševanje nastale situacije. “EU in zahodne države so kot odgovor na obsežni napad na Ukrajino obotavljajoče sprejele zgolj ekonomske sankcije proti Rusiji, čeprav je vnaprej jasno, da ne bodo imele učinka na prekinitev napada. Pred tem so dolgo voljno podpirale finančne transakcije, kapitalske vložke in bančne račune koruptivnih bogatašev in si izmenjevale tehnologije, ki služijo vojaškim namenom in hiperprodukciji orožja,” so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem po oceni Mirovnega inštituta vidijo usodnost dejstva, da EU in njene članice v vsem procesu vzpostavljanja integracije niso vzpostavile svoje lastne in Evropi primerne varnostne in obrambne politike, ki bi jo zasledovale dolgoročno. Opirale so se izključno in zgolj na Nato in s tem postale kolateralna škoda imperializma velikih in vplivnih. “Ukrajina je najstrašnejši primer tega, kaj se zgodi, ko pride do spopada apetitov ZDA in zveze Nato na eni ter Rusije na drugi strani,” menijo.

Širitev Nata v Evropi skozi čas (Foto: Twitter Top News)

Nato ni napadel Ukrajine, niti ji ni obljubil članstva
Na omenjeno trditev se je odzval predsednik vlade Janez Janša. Prepričan je, da Mirovni inštitut s to izjavo enači ZDA in Nato z Rusijo, zaradi česar meni, da omenjen inštitut ne opravlja svoje naloge tako, kot bi jo moral. “Izterjati vsak doslej plačan evro iz javnih sredstev nazaj. Zaradi takšnega odnosa, ko se v isti koš meče morilca in njegovo žrtev, tirani namreč uspevajo,” je bil kritičen in je pri tem še obrazložil, da Nato ni niti napadel Ukrajine niti ji ni obljubil članstva. “Čeprav bi moral to storiti že zdavnaj. In bi bil danes mir.”

Eden izmed uporabnikov Twitterja meni, da Mirovni inštitut s to tezo brani in propagira doktrino Brežnjeva o omejeni suverenosti, ki jo je lansiral pred okupacijo Češkoslovaške 1968 (za opravičevanje napada). “Zavržno! to lahko zapišejo le ljudje, ki uživajo v sedanji invaziji!” je še zapisal in jih označil za podpihovalce. Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko pa je ob tem še izpostavil, da so nevladne organizacije mirovale, ko bi morale protestirati pred rusko ambasado v Ljubljani. “Je kdo zaznal kakšne proteste medijsko zelo protežiranih levičarskih civilnih družbenih gibanj ob ruskem napadu na svobodno Ukrajino pred rusko ambasado v Ljubljani?” se je vprašal.

Foto: Facebook

V nadaljevanju Mirovni inštitut še poudarja, da si je Ukrajina že dolgo prizadevala za članstvo v Natu, v veri, da si bo s tem zagotovila varnost in mir. “Danes kot opazovalci na lastne oči nemočno spremljamo, kako promocija članstva v Natu Ukrajini ni prinesla varnosti in miru, ravno nasprotno. V trenutku, ko gre zares, so Ukrajinci in Ukrajinke ostali sami in se branijo sami. Prebivalci in prebivalke držav članic Nata smo postavljeni v položaj nemočnih, a soodgovornih opazovalcev, ki si ga sami nismo želeli. Žal so morale pasti žrtve, da s(m)o to ugotovili,” so dodali.

Spoštovati bi morali mednarodno pravo za vzpostavitev miru
Edini način, da se prebijemo do vzpostavitve trajnega miru, je po mnenju Mirovnega inštituta dosledno spoštovanje mednarodnega prava, spoštovanje nedotakljivosti meja in teritorialne integritete v Evropi in širše, ki naj velja za vse, torej tudi za velesile, ki so to načelo v preteklosti najpogosteje kršile zaradi svojih imperialnih interesov, še piše TopNews.

V Mirovnem inštitutu pozdravljajo proteste v Moskvi in izražajo solidarnost z ruskimi mirovniki in vsemi, ki v Rusiji in drugod po svetu nasprotujejo tej vojni. Pozivajo k pogumu in vztrajni opoziciji, nujno pa je spet obnoviti mednarodne mirovniške pobude in posvetiti temi miru večjo pozornost. Izrazili so tudi odločno podporo prebivalcem in prebivalkam Ukrajine v njihovi samoobrambi in morebitnem dogovarjanju o miru. “Evropske države morajo nujno zagotoviti takojšnjo pomoč vsem žrtvam vojne in nasilja. Meje za begunce morajo biti in ostati odprte,” so pozvali.

Sara Rančigaj