fbpx

Za zaprtje trgovin ob nedeljah se zavzema tudi cerkev

Foto: STA

Največja verska skupnost v Sloveniji je s skupno izjavo izrazila podporo iniciativi zaprtih trgovin ob nedeljah tudi po času epidemije.

Slovenski kristjani si že dve leti aktivno prizadevajo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku. Prav zato si prizadevajo, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, kot so že državljani izrazili na referendumu leta 2003. Prepričani so, da nedeljsko delo v trgovinah ni samo ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, ampak tudi nepotrebno. Nedavni dogodki izrednih razmer so nas naučili in dokazali, da lahko državljani opravimo vse nakupe do sobote.

Zato predstavniki krščanskih cerkva pozivajo Vlado Republike Slovenije ter politične stranke, da s spremembo trenutne zakonodaje zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi in izpolnijo svoje verske dolžnosti. Prav tako je nedelja brez potrošništva pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja.

Sara Kovač