fbpx

Začelo se je zbiranje podpisov za spremembe v sodstvu. Aleš Primc: Želimo bolj pravično pravosodje!

Foto: Nova24TV.si

Začelo se je napovedano zbiranje podpisov za vložitev zakona za javno, odgovorno in pregledno sodstvo. Podpise pred vsemi upravnimi enotami v Sloveniji zbira Odbor 2014, ki mu predseduje Aleš Primc. Organizatorji zakonske pobude bodo morali zbrati 5.000 podpisov, ki jih bodo nato predložili v Državnem zboru RS. 

“Prepričan sem, da hočemo vsi živeti v bolj pošteni in pravični družbi. To lahko pokažejmo tudi tako, da podpišemo peticijo pod zakonsko pobudo,” je ob začetku zbiranja podpisov povedal Aleš Primc, ki trdi, da je pravosodje kraj, kjer bi morala vladati red in spoštovanje zakonov ter ustave, pa pri nas to žal ne velja. “Zelo vesel sem, da se je začelo zbiranje podpisov. Precej ljudi je že oddalo petijo, ampak zbrati jih moramo 5000. Vabim državljane in državljanke, da na izbarni upravni enoti oddamo podpis za bolj pravično družbo in bolj pravično pravosodje,” je še dodal predsednik Odbora 2014.

Bistvo zakona za javno, odgovorno in pregledno sodstvo je doseči spremembe v slovenskem pravosodju, za katero večina neodvisnih kazalnikov kaže, da je eno najmanj uspešnih v Evropi. Kazalniki kažejo, da naša sodišča gospodarske spore rešujejo prepočasi, imajo nasploh prevelike zaostanke, številne sodbe doživijo na evropskih sodiščih zaradi kršenja človekovih pravic zavrnitev, vse to pa se dogaja ob tem, da ima Slovenija izredno veliko število sodnikov glede na število prebivalcev.

Foto: Nova24TV.si

Foto: Nova24TV.si

Predlagane spremembe za pravično sodstvo
Odbor 2014 zato predlaga večje spoštovanje človekovih pravic na sodiščih, javnost rezultatov glasovanja v senatih sodišč, ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč, možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov, javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic, pregleden sistem napredovanja sodnikov, odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev, dejansko možnost izločitve sodnikov, preprečitev takojšnjega prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike, nadzor javnosti nad delom sodnikov in javnost premoženjskega stanja sodnikov. Natančnejšo opredelitev zahtev lahko preberete tukaj.

Kako oddati podpis?
Glede na to, da upravne enote delajo od 8.00 do 15.00, razen v sredo, ko delajo do 17. ure, in v petek, ko delajo do 13. ure, organizatorji priporočajo, da podpise oddate v tem časovnem obdobju. Podpise lahko oddate na katerikoli upravni enoti, ne glede na kraj bivanja, s seboj pa morate imeti veljaven osebni dokument. Izpolnjen obrazec morate podpisati pred uradnikom na upravni enoti, ki pa vam ga nato vrne, da ga lahko oddate na stojnici Odbora 2014. Oddaja podpisa je brezplačna.

Ž. K.