fbpx

Začenja se prekop posmrtnih ostankov iz Hude Jame- žrtev revolucionarnega nasilja

Vir: STA

V teh dneh se bo začel izkop posmrtnih ostankov iz jaška ena na območju vojnega morišča Barbara rov v Hudi Jami. Nato bodo posmrtne ostanke prenesli in jih pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Izkop, prenos, pokop in dokončna ureditev so predvideni v 17 mesecih od začetka in bodo predvidoma zaključeni do konca prihodnjega leta.

V okviru del bodo sprva prenesli posmrtne ostanke iz kostnice v rudniku in jih pokopali na območju Spominskega parka Dobrava, nato bodo izkopali posmrtne ostanke iz jaška ena, jih začasno shranili v začasno kostnico v Barbara rovu v Hudi jami. Nato bodo potekale antropološke in arheološke analize pod nadzorom Inštituta za sodno medicino, sledi pokop v pokopno polje na območju Spominskega parka Dobrava.

Ko bo to končano, je načrtovana ureditev pokopnega polja, priprava poročila o izvedbi in ugotovitve analiz ter ureditev območja rudnika po opravljenih delih, navaja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za dokončno ureditev vojnega morišča je omenjeno ministrstvo zagotovilo 800.000 evrov. Do sedaj – od odkritja 2009 do danes – je ministrstvo za odkrivanje vojnega morišča, za rudarski projekt, ureditev začasne kostnice, napeljavo električne energije in prezračevanja, ureditev rudnika ter redna vzdrževalna dela namenilo dobrih 578.000 evrov.

Foto: STA

Foto: STA

Civilizacijski pokop vseh žrtev vojne in povojnih pobojev
Na ministrstvu so zadovoljni, da so vsi postopki v fazi, ko lahko “pričnemo s pokopom žrtev in jim zagotovimo dostojen in spoštljiv kraj počitka.” S tem se bo po njihovih navedbah zaključilo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine. Tako bo izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop vseh žrtev vojne in povojnih pobojev. “S številnimi majhnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek,” ocenjujejo.

Pri pripravi potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega morišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotovili primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev, so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki z različnih področij, prav tako je potekalo aktivno usklajevanje dela državnih organov, vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organov lokalne samouprave ter drugih organizacij. V postopkih je sodeloval urad predsednika republike, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi predsednik republike Borut Pahor.

M. P., STA