fbpx

[Video] Minister Poklukar s cepljenjem odprl kampanjo Dnevi cepljenja: Odzivi s terena so pozitivni!

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: Ministrstvo za zdravje)

Ker je slovenska zdravstvena stroka prepričana, da nas samo zadostna precepljenost lahko vrne v čim normalnejše življenje, je bila organizirana akcija “cepilni dnevi”. Z današnjim dnem se po Sloveniji odpira 62 cepilnih centrov, kjer bo potekalo cepljenje od 8. do 20. ure. V vseh občinah po Sloveniji pa bodo organizirali tudi mobilne enote. Kampanjo “Dnevi cepljenja” je danes odprl minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je v Zdravstvenem domu Bled cepil s poživitvenim odmerkom.

V luči pojava različice virusa omikron je minister Janez Poklukar znova pozval Slovenke in Slovence, naj se odločijo za cepljenje, saj je to po njegovih besedah edina prava pot k čim normalnejšemu življenju. Različica omikron je namreč dodatna grožnja in dodatni razlog za cepljenje, tako tistih, ki se še niso cepili, kot tistih, ki potrebujejo poživitveni odmerek.

Odzivi s terena so pozitivni
S terena je mogoče slišati pozitivne odzive, sporočajo z ministrstva. V Zdravstvenem domu Bled so namreč v prvih urah cepili 50 posameznikov, v Kranju je v jutranjih urah k cepljenju pristopilo 80 posameznikov, bohinjski zdravstveni dom pa se ponaša s kar 100-odstotno  precepljenostjo zaposlenih. V akciji bo po besedah Poklukarja uspeh vsak cepljeni. “Splošni zastavljeni cilji pa so sicer visoki, in sicer 80-odstotna precepljenost celotnega prebivalstva,” je zatrdil po poročanju STA.

Z namenom, da se dvigne precepljenost, so se na Ministrstvu za zdravje RS odločili, da v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic, civilno zaščito, gasilci ter nacionalnim inštitutom za javno zdravje organizirajo t. i. dneve cepljenja. “Naj bodo dnevi cepljenja dnevi odločitve za prvi, drugi ali tretji odmerek cepljenja,” poudarjajo in dodajajo, da vsak posameznik s cepljenjem zaščiti sebe pred tveganjem za težji potek okužbe, hkrati pa zaščiti tudi svojo okolico, predvsem tiste, ki so vam blizu. Vsi, ki še vedno oklevajo glede cepljenja, si lahko po njihovih besedah ključne informacije o cepivih in cepljenju proti covidu preberejo na spletni strani www.cepimose.si, kjer z odgovori strokovnjakov naslavljajo tudi najpogostejša vprašanja.

V vsaki od statističnih regij bo odprt tudi cepilni center oziroma mesto, kjer se bo mogoče cepiti tudi od 20. ure do 8. ure. Nočni cepilni centri bodo v celjski, goriški, izolski in brežiški splošni bolnišnici ter v zdravstvenih domovih v Mariboru, Sežani, Slovenj Gradcu, Postojni, Novem mestu in Murski Soboti, kot tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in na Kliniki Golnik.

Na nobenem od cepilnih mest ali mobilnih enot se ni treba naročiti na cepljenje, minister za zdravje Janez Poklukar pa je zatrdil, da bo povsod omogočena tudi izbira cepiva. Izjemo glede naročanja predstavljajo le otroci v starostni skupini od 5 do 11 let.

Vir: Vlada RS

Vir: Vlada RS

Imunolog dr. Alojz Ihan je v intervjuju za portalu N1 povedal, da prebolela okužba ne pusti toliko protiteles kot cepljenje proti covidu-19. Kot pravi, je tako, ker virus na agresiven način vdre v sluznico, ki pa na račun vnetja tako poškoduje področne bezgavke, da te sploh niso zmožne tvoriti zadosti protiteles. Cepivo, še posebej mRNK cepiv,  pa po besedah Ihana ne poškoduje bezgavk, ampak v njih v veliki meri pospeši razmnoževanje imunskih celic, ki tvorijo protitelesa.

“Odvrzite dvome in strahove. Izberimo zdravje, izberimo cepljenje,” poziva minister za zdravje dr. Janez Poklukar in dodaja, da so se cepiva izkazala za učinkovita in varna. V pismu državljanom je k cepljenju pozval tudi premier Janez Janša. “Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo in držimo skupaj,” je namreč med drugim zapisal.

Sara Kovač