Začetek vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 v Sloveniji

Foto: STA

Ob začetku mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 so predstavniki slovenske, hrvaške in ameriške vojske na letališču Cerklje ob Krki poudarili pomen skupne varnosti, pripravljenosti, regijske stabilnosti in nevarnosti terorizma. Na vaji, ki bo potekala do 22. septembra, sodeluje več kot 2000 pripadnikov iz 10 držav.

V petek, 9. septembra, se je v Vojašnici Jerneja Molana z otvoritveno slovesnostjo začela mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2016 (ang. Immediate Response 2016), ki je hkrati tudi letošnja osrednja vaja Slovenske vojske, so zapisali na spletni strani ministrstva za obrambo.

Mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 16 bo potekala do 22. septembra v Sloveniji na območjih Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta ter na območju Hrvaške v Zagrebu in Slunju. Slovenija že tretje leto zapored skupaj s Hrvaško gosti to regionalno vajo pod vodstvom Evropskega poveljstva kopenske vojske Združenih držav Amerike. Nosilna enota osrednje letošnje in hkrati največje vaje Slovenske vojske v letu 2016 je 72. brigada Slovenske Vojske, ki je odgovorna za izvedbo vseh načrtovalnih in spremljevalnih aktivnosti.

Več kot 2000 pripadnikov iz 10 držav
Na vaji sodeluje več kot 2000 pripadnikov iz desetih držav (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Madžarska, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Velika Britanija in Združene države Amerike). Na vaji bo ob tujih vojakih sodelovalo 770 pripadnikov SV in tudi posebna policijska enota, ki bo pomagala pri vaji odstranjevanje teroristične grožnje, so zapisali pri STA.

Vaja bo sicer obsegala izvedbo bataljonske računalniško podprte štabne vaje, taktične vaje enot na ravni čet, vaje humanitarne pomoči in usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja.

Za boljšo povezanost med zaveznicami
Zbrane predstavnike vseh sodelujočih držav na vaji je nagovoril župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je povedal, da v občini vajo razumejo kot pomemben prispevek k boljši pripravljenosti obrambnih struktur, ki zagotavljajo varnost ljudi in države.

Slavnostni govornik na odprtju vaje je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je vajo označil kot priložnost za nadaljevanje prizadevanj za povezovanje v regiji, krepitev partnerstva in za boljšo povezanost med zaveznicami in partnerskimi državami.

Program slovesnosti ob odprtju vaje je z glasbenimi vložki popestril ceremonialni Orkester Slovenske vojske.

V. V.