Janković in Brodnjak oproščena v zadevi Niš. Milevoj obsojen.

Foto: STA

Zadeva Niš, v kateri specializirano tožilstvo Zoranu Jankoviću in soobtoženim očitalo sporne posle pri nakupu zemljišča za gradnjo Mercatorjevega centra v Nišu, je dobila epilog. Sodišče je njega in Brodnjaka oprostilo vseh obtožb. Direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja pa je obsodilo.

Milevoj je po mnenju senata pomagal pri kaznivem dejanju zlorabe pomoči, saj je vedel, da posel iz 100 tisoč evrov vredne pogodbe, po kateri bi morala družba Facim pridobiti gradbena dovoljenja za Mercatorjev trgovski center v Nišu, ne bo uresničen. Sodba še ni pravnomočna. Milevojev zagovornik Emil Zakonjšek je že napovedal pritožbo, na oprostitev Jankovića in Brodnjaka ter pogojno obsodbo Milevoja pa se bo pritožil tudi tožilec Jaka Brezigar.

Obtožbo v zadevi Niš si je Zoran Jankovič sicer “prislužil”, ko je še vodil družbo Mercator. Takrat naj bi ciprskemu podjetju Facim plačal sto tisoč evrov za storitve, povezane s pridobivanjem gradbenih dovoljenj. Tožilstvo je obtoženim očitalo, da naj bi vedeli, da Facim dogovorjenih storitev ne bo nikoli opravil. Vsi obtoženi so krivdo zanikali.

Poleg Jankovića sta bila v postopku še nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in nekdanji zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj. Prvoobdolženi nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek je bil zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka in po mnenju izvedenca za sojenje verjetno ne bo več sposoben.

Dobili plačano, vendar družba ni pridobila gradbenega dovoljenja
Tožilec je v zaključni besedi predlagal obsodilno sodbo, saj je družba Mercator podjetju Facim plačala račun, za katerega le-to ni opravilo storitev pridobitve gradbenega dovoljenja, saj za to ni bilo niti pristojno, ker se je pretežno ukvarjalo s trgovskimi posli. Mercatorju so izstavili tri račune v skupni vrednosti 100 tisoč evrov, gradbeno dovoljenje za gradnjo centra v Nišu pa je Mercator pridobil šele dve leti po plačilu, ko družba Facim ni več obstajala.

Odlivi so bili le gotovinski dvigi
Po mnenju tožilca je hudo sporno tudi dejstvo, da so družbo Facim leta 2005 likvidirali, pred tem pa so odlive predstavljali zgolj gotovinski dvigi, kar je očitno iz bančnih izpiskov: “Po vsaki transakciji je bil denar takoj dvignjen s poslovnega računa družbe.” Poleg tega se izstavljeni računi niso glasili na pravo pogodbo, zato bi morala finančno-računovodska služba Mercatorja takšne transakcije zavrniti.

Obramba: Obtožba temelji na fikciji in ne na dejstvih
Zagovorniki treh soobtoženih v zadevi so dejali, da je tožilstvo obtožbo predstavilo s pomanjkljivimi dejstvi in nekonkretiziranimi zakonskimi znaki ter brez listinskih dokazov in zato po njihovem mnenju sploh ne bi smelo priti do glavne obravnave. Zagovornik Zorana Jankovića je dejal, da slednji ni vedel ne za podjetje Facim ne za pogodbe in zneske pri omenjenem poslu. Soobtožena Marinšek in Brodnjak pooblastila Jankovića, ki je bil predsednik uprave Mercatorja, niti nista potrebovala. “Ker je bil Janković predsednik uprave Mercatorja in je enkrat pokimal Marinšku, bolj temelji na fikciji kot na dejstvih,” je obtožbo še komentiral Jankovićev zagovornik.

Janković tožilcu Brezigarju: Raje pišite pravljice in romane
V zaključni besedi je obdolženi Zoran Janković tožilcu očital, da ta ne išče resnice in pravice in ga pozval, naj raje piše pravljice in romane. Po njegovem mnenju ga tožilec po nepotrebnem “maže” že 8 let. “Zagotavljam, da nisem podpisal pogodbe s podjetjem Facim niti nisem vedel za ta posel do revizijskega poročila družbe Delloite,” je dejal nekdanji predsednik uprave Mercatorja. Po njegovem mnenju je bil sam edini direktor, za katerim so delavci po njegovi razrešitvi jokali, zato je za konec dejal, “naj se tožilec opraviči meni in vsem sodelavcem“.

M. P.