fbpx

Zadnja beseda, neuka beseda: Kako so gostje problem pedofilije skrčile zgolj na demonizacijo Cerkve in celibata

(vir: RTV Slovenija)

Zadnja beseda! Nova oddaja na RTV Slovenija je narejena po zgledu ameriške oddaje The View, kjer pet žensk sedi za mizo in razpravlja o družbeno-kulturnih temah, ki naj bi bile tisti teden najbolj aktualne. Ta teden so spregovorile o upokojevanju, odpravi celibata v Rimokatoliški cerkvi ter “velikem povratku televizijskih kvizov na male ekrane”. Najbolj je zmotilo razpredanje o celibatu.

V oddaji, ki jo povezuje Valentina Smej Novak, kot stalne gostje nastopajo še Milena Miklavčič, Katarina Kresal, Polona Vetrih. Tokrat se je izbrani vrsti kot posebna gostja pridružila še Bernarda Jeklin.

Format oddaje je dokaj enostaven. Več družbeno-kulturnih tem, o katerih se ženske v oddaji pogovarjajo. Strokovnosti ni pričakovati, najbrž ni niti namen. A vseeno je zmotila njihova obravnava vprašanja odprave celibata v RKC. Osebna mnenja so eno, kazanje nevednosti nekaj drugega. Trditi, da bi se številno spolnih zlorab v Cerkvi zmanjšalo z odpravo celibata, pa je naravno malomarno, saj predlagana rešitev niti ne naslavlja problema, zaradi katerega prihaja do pedofilije za zidovi Cerkve.

Odprava celibata ne naslavlja problema spolnih zlorab
Brez dvoma je potrebno očistiti Avgijev hlev, v katerega se je v zadnjih desetletjih, od sprejetja II. vatikanskega koncila, spremenila Katoliška cerkev. Še posebej zaskrbljujoč je brez trohice dvoma pojav pedofilije. A dejstvo, ki se vse prevečkrat ignorira, in to namensko, je dejstvo, da so žrtve predatorskih duhovnikov v veliki večini mladoletni dečki. Odprava celibata pa v takem primeru ne pomaga.

(Vir: RTV Slovenija)

Problem, s katerim se sooča Cerkev že lep čas, je problem homoseksualnosti. Namesto da bi homoseksualne duhovnike izključila iz svojih vrst, jim še daje potuho, jih skriva, njihove zločine pa prikriva. Vse to so realni problemi, s katerimi se sooča Cerkev. In vse to so problemi, ki nimajo nikakršne povezave z odpravo celibata. Strinjamo se lahko, da je celibat za duhovnike, ki niso del meniških redov, odvečen, a je to vseeno zaobljuba, ki so jo sami prevzeli prostovoljno. Nihče ni bil prisiljen v celibat, kakor so o tem razpravljale omenjene gostje v oddaji.

Gostje so v prvi vrsti demonizirale Cerkev
Še najbolje se je pri tem vprašanju odrezala sama voditeljica Smej Novakova, ki je izpostavila, da do primerov pedofilije prihaja tudi izven Cerkve. “Imaš bolnike, ki zlorabljajo otroke,” je začela Jeklinova. “Ampak to so v vseh različnih institucijah, od športa do družin in povsod drugje,” ji je v besedo skočila Smej Novakova. A to opazko so preostale gostje gladko prezrle, ne ujema se namreč s sliko, ki so jo gradile skozi celoten segment oddaje. Če se pedofilija dogaja tudi drugje, kjer celibata ni, potem odprava celibata sama po sebi ne predstavlja rešitve. Namen oddaje pa ni zgolj razpravljati, temveč tudi demonizirati Cerkev.

Ivan Šokić