Zadnja javnomnenjska raziskava pred volitvami: Minimalno vodstvo SDS, a odločal bo vsak glas! Ne pustite, da odločijo drugi namesto vas – pojdite volit!

Foto: STA

Letošnje evropske volitve bodo še posebej pomembne, saj se bo odločalo o tem, kakšno Evropo želimo. Evropo, v kateri nam vladajo migranti? Evropo, v kateri se ne počutimo varne? Evropo, v kateri požigajo cerkve, ki so preživele obe svetovni vojni, ne preživijo pa nasilnih migrantov, ki ne spoštujejo naše kulture? Ali pa Evropo, v kateri se ženske lahko mirno sprehajajo, Evropo, v kateri so otroci varni, Evropo, v kateri vlada demokracija in ne šeriatsko pravo? Evropo, kot smo jo poznali do leta 2015? Če želite, da slovenski politiki zaščitijo slovenske državljane in ne le sebe, pojdite na volitve. Odločal bo vsak glas!

Zadnja javnomnenjska raziskava pred evropskimi volitvami, ki jo je za Nova24TV naredila agencija Parsifal na vzorcu 867 anketiranih in je bila zaključena 24. maja 2019 ob 22. uri, je pokazala, da bi na evropskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 26. maja, slavila skupna lista SDS in SLS. Zanjo bi glasovalo 12,3 odstotka vseh vprašanih. Na drugem mestu je Lista Marjana Šarca z 9,1 odstotka glasov, na tretjem pa Socialni demokrati s 7,3 odstotka. Vendar pa je dejstvo, da nič še ni odločeno, zlasti če upoštevamo, da kar 28,8 odstotka vprašanih ne ve, katero listo ali stranko bi volili. Povedano preprosto: prav tisti, ki so neodločeni, komu bi namenili svoj glas, bodo tisti, ki bodo odločali na volitvah. Skoraj 29 odstotkov neopredeljenih bo lahko popolnoma zasukalo jeziček na tehtnici, zato za nobeno od strank ne moremo zapisati, da bo res slavila na letošnjih evropskih volitvah. Namreč, 28,8 odstotka pomeni, da je toliko neopredeljenih volivcev, kot jih podpira prve tri stranke oziroma liste med opredeljenimi skupaj (12,3 odstotka za SDS in SLS, 9,1 odstotka za LMŠ in 7,3 odstotka za SD je skupaj 28,7 odstotka, torej še vedno manj, kot je neopredeljenih).

Vir: agencija Parsifal

Povedna pa je tudi spodnja tabela, ki prikazuje verjetnost odhoda na volitve in ki prikazuje, da naj bi se 362 anketiranih zagotovo udeležilo volitev. Napoveduje se torej nizka udeležba, kar še potrjuje, da bo dejanska odločitev o zmagovalcu padla v zadnjih urah pred zaprtjem volišč v nedeljo. Mimogrede, v Sloveniji se je pred vsakimi volitvami v Evropski parlament napovedovala višja udeležba, kot pa je bila v resnici. Ob tem nikakor ne gre spregledati besed sodnika Boštjana M. Zupančiča: “Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Vir: agencija Parsifal

Dejstvo je, da se je pred vsakimi volitvami v anketah napovedovala višja udeležba, kot pa se je kasneje izkazalo. Samo za primerjavo: leta 2014 je bila na volitvah v Evropski parlament udeležba za celotno EU 42,61 odstotka, a v Sloveniji zgolj 24,55 odstotka, torej močno pod evropskim povprečjem, zato je za končni rezultat še toliko bolj pomembno, kdo bo šel volit. Sicer pa Parsifalova anketa pred zgodovinskimi volitvami kaže na zmago skupne liste SDS in SLS, a dejstvo je, da rezultat javnomnenjske raziskave še ne pomeni rezultata na volitvah. Šteje vsak glas, pametno ga unovčite – pojdite na volišče!

Tako tudi ne gre verjeti spodnjemu grafu, ki prikazuje, da naj bi se volitev zagotovo udeležilo kar 41,9 odstotka vprašanih, saj bi to pomenilo svojevrsten rekord med Slovenci. Samo za primerjavo, kako smo se Slovenci dejansko udeleževali volitev v Evropski parlament: leta 2004 je bila volilna udeležba Slovencev 28,35-odstotna, leta 2009 28,37-odstotna, leta 2014 pa zgolj še 24,55-odstotna. Zato je odgovor, da se jih bo tokrat udeležilo kar 41,9 odstotka, za slovenske volivce skoraj znanstvena fantastika. In ker se obeta nizka udeležba, je vsak glas še toliko bolj pomemben. Na to je v svojem nagovoru pred letošnjimi evropskimi volitvami opozoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da izbira obstaja. “Glas za listo SDS in SLS je glas srca in je glas razuma. Potrebujemo oboje. Bolj kot kadarkoli doslej. Izbira obstaja. Najdete jo pod številko 9. Skupaj smo močnejši. Bog živi Evropo, Bog živi Slovenijo.” Njegov celoten nagovor si lahko pogledate in preberete TUKAJ.

Vir: agencija Parsifal

Zadnjo javnomnenjsko raziskavo pred evropskimi volitvami je agencija Parsifal opravila za Nova24tv v času med 22. 05. in 24. 05. 2019. V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 867 anketirancev, od tega 49,3 odstotka žensk. Povprečna starost anketiranih znaša 52,0 let, standardni odklon pa je 17,3 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,47 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (34,9 odstotkov) in najmanj je najmlajše starostne skupine (22,7 odstotkov). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,9 odstotkov). Večina anketirancev, kar 51,4 odstotkov, prihaja iz vasi ali zaselka. Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,6 odstotkov), sledita Podravska (15,7 odstotkov) in Savinjska (12,4 odstotkov) regija.

Dodajmo še to, da je udeležba na volitvah v Evropski parlament od leta 1979, ko je EU štela 9 članic, pa do leta 2014, ko je bilo v skupino EU vključenih 28 članic, vztrajno padala. Če je leta 1979 odšlo na volišča 61,99 odstotka vseh volilnih upravičencev, jih je leta 2014 oddalo svoj glas zgolj 42,61 odstotka (več statistike TUKAJ). In Slovenija je močno tudi pod tem povprečjem, saj je pri nas na zadnjih volitvah v Evropski parlament svoj glas oddalo le 24,55 odstotka vseh volilnih upravičencev. Zato je čas, da popravimo svoje povprečje v Evropski uniji in si izvolimo predstavnike, ki nas bodo v EU zastopali s ponosom, ne pa z glasovi mešetarili tako, kot je bil pri tem neslavno ujet evropski poslanec Socialnih demokratov Zoran Thaler. Samo spomnimo, kako je zatrjeval, da so zanj ljudje pred kapitalom, nato pa bil pripravljen svoj glas prodati za 100 tisoč evrov. Še en dokaz, da imajo levičarji na jeziku med, v srcu led …

M. S.

 • skorpijon93

  češka republika ni sprejela evra ! živela višegrajska četverica !

  • AlojzZ

   Pa še komije je nagnala.

   • skorpijon93

    kdaj pa je imela komije ?

    • Stric iz ozadja

     Eden je sedaj predsednik vlade. In to s podporo komunistov.

 • Matija Mataja

  Dej nehite že s temi javnomnenskimi lažmi

 • Slovenec

  Ljudje ne vedo koga voliti, obenem pa imajo na dvoriščih migrante. Zanimivo.

  • skorpijon93

   takšne ljudi je treba čimbolj jebat u matr ! hrvati majo prav ! pa davke povečat !

   • Povprečen Državljan

    Bravo…Hrvaška do Triglava.

   • Slovenka

    Dobra misel. Če voliš škodljivce, ki delajo proti Sloveniji, je prav, da je tvoja stopnja državljanskih pravic nižja, davki pa višji. Nekako bo potrebno sanirati škodo, ki jo dela levica v Sloveniji, zato je prav, da tiste, ki jo volijo, udari po žepu.

 • skorpijon93

  češka republika je daleč pred slovenijo !

  • Povprečen Državljan

   Kako to,da še vedno vztrajaš v Slo?

 • Mitja Mazini

  Janez bo spet težko priznal poraz.

  • AlojzZ

   Ja, spet bo zmagovalec, ki pristane v opoziciji.

  • Rožle

   Ti malo spomin peša … kdo je že zmagal na zadnjih predčasnih volitvah ..?

 • samsara

  Sorči, ampak doslej s svojim (ne)delovanjem, nihče ni upravičil mojega zaupanja.
  Invazija tujerodnih poteka zadnja leta nemoteno, podpisana je bila Marakeška deklaracija, ki predvideva urejen uvoz tujerodnih oportunistov s težko ali nemogoče ugotovljivimi primesmi teroristov, ki to postanejo čez noč, bleja se o močni in še bolj povezani EU (eno federacijo smo že pokopali)…
  EU je sovražno prevzet projekt, če je kdajkoli sploh bil kaj drugega. Z nekdanjimi kolonialisti pač ne moremo imeti skupne prihodnosti, ob vsak dan bolj očitnem dejstvu, da se jim postopno vrača kar so sejali.
  Ta skrajna in zdravemu umu nepredstavljiva norost, kot jo pomovira in aktivno razvija EU, ne zasluži niti pasivne ali posredne podpore v obliki glasovanja, s katerim bi prispeval le glas k verodostojnosti izidov.
  Na vodilnih mestih in funkcijah se itak znajdejo plačani pokvarjeni pohlepni psihopati in pijanci, nameščenci vladajočih neformalnih globalnih odločevalcev, ostali, kandidati za EU prisklednike pa hitijo postrgati z bogato obložene mize, dokler se še kaj postrati da. Za kaj drugega jim itak ni, a ljudje so še kar voljni verjeti njihovim floskulam in praznim obljubam

  Tisti nemoralni in brezvestni politiki, ki so že doslej bili zraven te razvijajoče se satanistične orgije, pa si ne zaslužijo niti mojih nadaljnih besed. Polne goflje sladkih obljub, a sadovi vaših dejanj govorijo zase, le da jih številni ne želijo videti, kar je seveda zelo značilno za pretežno večino ljudi. Kot tudi poznejše obžalovanje, travme…

 • skorpijon93

  živela višegrajska skupina ! jebeš EU

 • samsara

  “Ne pustite, da odločijo drugi namesto vas”

  A doslej je pa šlo po volji volivcev al’ kako?
  V EU ne odločajo volivci, ampak tisti, ki glasov niti ne potrebujejo. Potrebujejo le svoje “demokratično izvoljene” marionete, ki pa jih morajo nekako izvoliti tisti, ki verjamejo, da sistem deluje kot to trdijo tisti, ki želijo biti izvoljeni in bogati.

  • Observer

   Jaz se samo spomnim te sodrge, ko so vsi glasovali za 7 letno podaljšanje uporabe glifosata, zadržal se je pa Šoltes (ni imel toliko poguma, da bi glasoval proti). Zdaj pred volitvami pa nam vsi govorijo in leporečijo kako bodo oni naš glas v Bruslju. Ne zaupam čisto nobenemu več. Volitve so farsa, to vem že dolgo, a vsakič optimistično pričakujem, da se bo kaj spremenilo, a vem, da se ne bo. Sami hinavci, levi, desni, vsi, pfuj. Gre se jim samo za plačo in privilegije in nič drugega. EU je treba ukiniti.

   • SIMON ROZIC

    Ne sekiraj se! Saj gredo gumpci le po denar in ugodnosti! Zaradi naših tam v Bruslju,
    se nam prav nič bolje ne bo godilo, samo jezi te lahko to blazno sprenevedanje
    bedastih levakov !

 • Beli Sneg

  Nikoli ne bom razumel da ljudje volijo upokojence ala Jelinčiča ali Petrleta. Stara sta sedemdeset, lepo vas prosim. Še manj mi je jasno, kako daš lahko glas Kardeljevemu vnuku, ki jih je pred štirimi leti nategnil s stranko. Kako lahko volijo tujce, Avstrijko ali pa butasto Makedonko. Da ne govorim o špicelj kandidatki Tomičevi in Fajonki. Slovenci pamet v glavo in na volitve. Stevilka 9 je prava izbira. Veliko sposobnih gospa in tudi moška izbira je zanimiva. Predvsem pa gre za domoljube.

  • Stric iz ozadja

   Tako kot lahko das glas Trumpu, ki je bil ob izvolitvi star 70 let.

   • Beli Sneg

    Kaj me briga ZDA, govorim za mojo domovino. Konec koncev ZDA so posebnost, kar se tiče volitev.

    • Stric iz ozadja

     A tam majo drugacne sedemdesetletnike kot so tu?

     • SIMON ROZIC

      Res je, samo, da so tam gospodje, pri nas pa klovnovska navlaka!

     • Beli Sneg

      Roko na srce. Pri sedemdesetih, če si še ne vem kako vitalen nisi več za opravljanje javnih funkcij. Pa sem sam več kot desetletje do te starosti, zdrav, super počutja, pa iskreno….ljudje so samovšečni in grabežljivi.

  • Cenzurion

   Številka 10 je še boljša izbira. Če si pri Webru je tako kot da si “willkommer”

  • Observer

   Gre za domoljube ja….hahahahaha…vic stoletja. Vsi doma lažejo, kako bodo delali za nas, itd., ko so pa v Bruslju, se pa klanjajo interesu korporacij, NWO, itd. (primer: glasovanje za podaljšanje uporabe glifosata, itd.)

   Sicer pa sploh ne vem kdo je številka 9.

   Edina, ki sta nalila čistega vina sta Šiško in Brščič, pa nekaj malega še Jelinčič, čeprav on se je že razkrinkal.

 • Foglof Tunek

  Na volitvah bi moral dobiti potrdilo, za koga si glasoval …. npr. dal si glas levakom – v trgovini 22% ddv, od 2.000 bruto plače ti ostane 1.000 neto, vinjeta cena 110 eur, davek na nepremičnine: DA, zdraviš se lahko samo v javnem zavodu ……. dal si glas SDS – v trgovini 20 % ddv, od 2.000 bruto plače ti ostane 1.500 neto, vinjeta cena 55 eur, davek na nepremičnine NE, zdraviš se lahko kjerkoli ……. sistem, kjer bodo srečni tako levaki, kot ostali normalni …….

 • Rožle

  No pri nas doma smo tudi že vse sosede uspeli prepričati koga volit ..
  … to je seveda… SDS edina pot v demokracijo in razvoj …

  • herman

   …in na Dob.

   • Rožle

    kwa maš tam .. žlahto?

    • herman

     moja žlahta nima nič s prodajo orožja in mutnimi balkanskimi posli.

     • SIMON ROZIC

      …a ni Kučan tvoj stric? . ah ne , on je oče naroda, tudi tvoj!???

     • Imperial Commando

      Če nisi žlahta od Kučana potem to drži.

 • herman

  Tale vaš ljubljeni vodja ima čedalje bolj voščen ksiht. Kakšen bo šele v nedeljo zvečer, ko bo ugotovil, da sta Kangler in Bogovič s preferenčnimi glasovi zminirala njegove adute.

 • Povprečen Državljan

  Samo vprašam:Kdo bo kriv, če se ne izšlo po vaših željah? Ugibam: Murgle,Kučan,mediji,butasti volilci, komunisti,strici iz ozadja..Skratka:tako,kot ponavadi-vsi drugi,samo vi sami ne.

 • učko

  Levuharji bojo dobil 4 ali celo pet mandatov v EU ! SRAMOTA !!!! Kurc vas gleda, DESNUHARJI !!!

 • učko

  Desnuharska politika temelji na pametovanju in samo promociji Janše. Od tukaj dalje totalna tema !!!!

  • to_mi_delaj

   zdaj pa ti men povej, kaj ste vi levaki kaj dobrega naredili, razen da ste zase poskrbeli.

   • učko

    Ne ti men “levak” ! Faliran levak ti je JaJo, diplomiranec na fake fakulteti FSPN (FDV), večni cuzar davkoplačevalskega denarja, tako kot njegovi otroci Tankšteler in Nika, oba pri državnih jaslih. Kaj ti ni jasno ?!

 • učko

  “Špicen kandidat” mastni Zverko pač ni nevem kako špičast, prej bi reku debu kt prasc. Za to ima bolj malo šans, babe ga že naujo volile !

  • SIMON ROZIC

   …g. Zver res ni nič podoben tvojemu najljubšemu Murgeljčanu, saj je 2x višji in zelo stasit!
   kar za pogledat!, pa še pameten je. Čedni in pametni in pravi dami sta tudi Tomčeva in
   Šulinova.
   Kaj bi še rad?

 • Novakec1

  Saj smo šli na volitve in volili SDS, kdo pa nam vlada je pa v hudičevih rokah. Nekaj podobnega bo v €U, multikulti Nizozemci so že pokazal svojo farbo in izvolil izdajalca €U

  • Povprečen Državljan

   Takoj zamenjat vse nizozemske volilce!!!!

   • Novakec1

    Nizozemcev ni več so samo še pofarbani trikrat zapečeni multi kulti stvori-zombiji. Isto se obeta v slolandiji zarad takih kot si ti.

 • Povprečen Državljan

  Danes je 25.maj,dan mladosti.Preživimo ga v spominu na tisti del zgodovino,katere se nam ni treba sramovati.

  • tomnidari

   Mene je še danes sram, ker sem tako navdušeno praznoval namišljeni RD 10 največjega zločinca v zgodovini človeštva! Samo takrat nisem vedel tega, kar vem danes.

 • Roman Benedik

  Razmerje bo 5:3 za levake

  • Beli Sneg

   Si se zatipkal, za desnake.

 • VERZIFIKATOR

  Zmago Volivšek

  BUTALSKA PREDVOLILNA

  Spet v Butalah te dni so volitve,
  pravijo Butalci jim celinske,
  tudi, da že zdaj so zgodovinske,
  ker nazaj na včeraj ni vrnitve.

  Pametno pogruntajo Butalci,
  včerajšnji se dan zares ne vrne,
  kar Butalec meša, Bog obrne,
  oni le njegovi so igralci.

  Pamet tu butalska ne pomaga,
  da usodo lastno bi krojili,
  raje bodo drugim prepustili,
  da bo rezultat butalska zmaga.

  Narod res Butalci so izbrani,
  ko Butalec pancelinsko voli,
  in izid če kakršen je koli,
  vedno oni so na pravi strani.

  Kmalu se v Butalah uveljavi
  misel, da sploh treba ni volitev,
  s tem se včerajšnjega dne vrnitev
  zdaj lahko pompozno že najavi.

  Kar bilo v Butalah je še včeraj,
  tega dan današnji ne odpravi,
  danes že Butalec naš objavi:
  butec bil sem, sem in bom za zmeraj.

 • sloustava

  Pameten drzavljan bo volil pametno, cistokrvni mesanec in madzaron, katerih agenda je bila, da samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija njiju in njima enakih, bodo pac volili antislovensko. Jaz zivim v samostojni Sloveniji in hocem ziveti v samostojni in svobodni Sloveniji. Pa ti, volivec, sosed , soseda, pa ti? Tudi!? Super, pojdi na volitve in voli! Hvala.

 • totex39

  Koalicijske stranke pošiljajo v Bruselj neizkušene proti slovensko naravnane kandidate, zato volite za ljudi, ki dejansko hočejo v državi nekaj spremeniti, samo velik procent jim bo to omogočil.

 • herman

  Vsem častilcem Titovega mladinca in domoljuba Ivana Janše želim blagoslovljen Dan mladosti.

  • JANEZ GUS

   Pridi v Idrijo.Danes norci praznujejo dan norosti.

   • Prle

    Ti ga vsak dan,ha,ha,ha,…

 • Cenzurion

  Dokler bo SDS v EPP pri Webru enemu od avtorjev Marakeške deklaracij kolega Angele Merkel, lahko rečem samo hvala nasvidenje in številka 10

 • Slovenec

  Ljudje pojdite volit in lobirajte pri neprepričanih. Za obstoj Slovenije
  in EU gre.

 • JANEZ GUS

  vSI VOLIT.Kamniška zguba očita udbovske metode drugim,izvaja pa jih sam.Komunarska golazen se je preselila v ilegalo.Iz lutjovnega gledališča se je preselila na Šjrabčev skedenj.Vlačug ni.Pripravljajo se na volitve.

 • Prle

  Člane sds bo na voliščih čakal sendvič in sok, piva ne bo,ker znajo potem napačno volit. Nikar ne pozabite,koga ste prišli volit.

 • janez55

  Janševiki, začnite zbirat zamaške, da boste Novi24 pomagali pri plačilu kazni za kršitev volilnega molka.

  • herman

   Če bo zamaškov premalo, bo pa boter Orban kaj primaknil.

   • Observer

    Levičarji hinavci…Janša…Orban…vaš Kučan pa s svojim forumom21 in vso bando drži v davčnih oazah 75 in več milijard dolarjev vašega denarja, vi pa z nekim Orbanom preusmerjate pozornost. Hahahah kekci bedasti. Dobro je rekel Kučan o vas: “volivci so bedaki.”

 • totex39

  Kaj je to sedaj pri nas, ko se komunistične proslave na veliko proslavljajo, na vsakem vogalu v državi visijo plakati za dan mladosti…………….

  • janez55

   Jajo gre pa v Jajce.

   • Rožle

    As ti kej z učkom v sorodu .. ?

 • Celcar Mojca

  Vsi na volitve!!!

 • Rožle

  Nova Tv .. lahko bi nalepili kakšen vzorec (slikico) pred volinim molkom ..
  za vse nas, ki pridemo v trenerki ..
  da vemo točno kaj obkrožit .. pa to

  • janez55

   Glede na to, da imate volilci SDS večinoma nižjo izobrazbo, bi bilo takšno navodilo res koristno.

 • Observer

  Odločal bo vsak glas!!!…o tem kdo bo naslednja štiri leta vlekel mastno plačo in kimal korporacijam, medtem ko bo doma lagal in tvezil, kako dela vse v dobro svojih ljudi.

 • Olga101

  Srečno!

 • Artur

  Za DOM pripravljeni.

  • herman

   a si mislil za DOB?

 • Viktorh

  Žal, stranke se ne zavedajo, da jih državljani spremljamo ves čas. Vse registriramo, si potisnemo v spomin in ne pozabimo…
  En mesec pred volitvami pa je neumno pričakovati, da bi nekdo stavil na tistega, KI GA JE V PRETEKLEM MANDATU večkrat razočaral kot navdušil.
  Tako preprosto je to, dragi politiki, zamislite se in čakajte kako bo jutri zvečer.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!