fbpx

Zadnja javnomnenjska raziskava pred volitvami: Minimalno vodstvo SDS, a odločal bo vsak glas! Ne pustite, da odločijo drugi namesto vas – pojdite volit!

Foto: STA

Letošnje evropske volitve bodo še posebej pomembne, saj se bo odločalo o tem, kakšno Evropo želimo. Evropo, v kateri nam vladajo migranti? Evropo, v kateri se ne počutimo varne? Evropo, v kateri požigajo cerkve, ki so preživele obe svetovni vojni, ne preživijo pa nasilnih migrantov, ki ne spoštujejo naše kulture? Ali pa Evropo, v kateri se ženske lahko mirno sprehajajo, Evropo, v kateri so otroci varni, Evropo, v kateri vlada demokracija in ne šeriatsko pravo? Evropo, kot smo jo poznali do leta 2015? Če želite, da slovenski politiki zaščitijo slovenske državljane in ne le sebe, pojdite na volitve. Odločal bo vsak glas!

Zadnja javnomnenjska raziskava pred evropskimi volitvami, ki jo je za Nova24TV naredila agencija Parsifal na vzorcu 867 anketiranih in je bila zaključena 24. maja 2019 ob 22. uri, je pokazala, da bi na evropskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 26. maja, slavila skupna lista SDS in SLS. Zanjo bi glasovalo 12,3 odstotka vseh vprašanih. Na drugem mestu je Lista Marjana Šarca z 9,1 odstotka glasov, na tretjem pa Socialni demokrati s 7,3 odstotka. Vendar pa je dejstvo, da nič še ni odločeno, zlasti če upoštevamo, da kar 28,8 odstotka vprašanih ne ve, katero listo ali stranko bi volili. Povedano preprosto: prav tisti, ki so neodločeni, komu bi namenili svoj glas, bodo tisti, ki bodo odločali na volitvah. Skoraj 29 odstotkov neopredeljenih bo lahko popolnoma zasukalo jeziček na tehtnici, zato za nobeno od strank ne moremo zapisati, da bo res slavila na letošnjih evropskih volitvah. Namreč, 28,8 odstotka pomeni, da je toliko neopredeljenih volivcev, kot jih podpira prve tri stranke oziroma liste med opredeljenimi skupaj (12,3 odstotka za SDS in SLS, 9,1 odstotka za LMŠ in 7,3 odstotka za SD je skupaj 28,7 odstotka, torej še vedno manj, kot je neopredeljenih).

Vir: agencija Parsifal

Povedna pa je tudi spodnja tabela, ki prikazuje verjetnost odhoda na volitve in ki prikazuje, da naj bi se 362 anketiranih zagotovo udeležilo volitev. Napoveduje se torej nizka udeležba, kar še potrjuje, da bo dejanska odločitev o zmagovalcu padla v zadnjih urah pred zaprtjem volišč v nedeljo. Mimogrede, v Sloveniji se je pred vsakimi volitvami v Evropski parlament napovedovala višja udeležba, kot pa je bila v resnici. Ob tem nikakor ne gre spregledati besed sodnika Boštjana M. Zupančiča: “Tisti, ki ne gre na volitve, v resnici glasuje, in sicer za prihodnjega zmagovalca volitev. V bistvu tako prav tako odda glas, a na način, da se tega ne zaveda. Vsak, ki hoče kakorkoli vplivati na prihodnjo sestavo Evropskega parlamenta, se torej mora volitev dejansko udeležiti.”

Vir: agencija Parsifal

Dejstvo je, da se je pred vsakimi volitvami v anketah napovedovala višja udeležba, kot pa se je kasneje izkazalo. Samo za primerjavo: leta 2014 je bila na volitvah v Evropski parlament udeležba za celotno EU 42,61 odstotka, a v Sloveniji zgolj 24,55 odstotka, torej močno pod evropskim povprečjem, zato je za končni rezultat še toliko bolj pomembno, kdo bo šel volit. Sicer pa Parsifalova anketa pred zgodovinskimi volitvami kaže na zmago skupne liste SDS in SLS, a dejstvo je, da rezultat javnomnenjske raziskave še ne pomeni rezultata na volitvah. Šteje vsak glas, pametno ga unovčite – pojdite na volišče!

Tako tudi ne gre verjeti spodnjemu grafu, ki prikazuje, da naj bi se volitev zagotovo udeležilo kar 41,9 odstotka vprašanih, saj bi to pomenilo svojevrsten rekord med Slovenci. Samo za primerjavo, kako smo se Slovenci dejansko udeleževali volitev v Evropski parlament: leta 2004 je bila volilna udeležba Slovencev 28,35-odstotna, leta 2009 28,37-odstotna, leta 2014 pa zgolj še 24,55-odstotna. Zato je odgovor, da se jih bo tokrat udeležilo kar 41,9 odstotka, za slovenske volivce skoraj znanstvena fantastika. In ker se obeta nizka udeležba, je vsak glas še toliko bolj pomemben. Na to je v svojem nagovoru pred letošnjimi evropskimi volitvami opozoril tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je poudaril, da izbira obstaja. “Glas za listo SDS in SLS je glas srca in je glas razuma. Potrebujemo oboje. Bolj kot kadarkoli doslej. Izbira obstaja. Najdete jo pod številko 9. Skupaj smo močnejši. Bog živi Evropo, Bog živi Slovenijo.” Njegov celoten nagovor si lahko pogledate in preberete TUKAJ.

Vir: agencija Parsifal

Zadnjo javnomnenjsko raziskavo pred evropskimi volitvami je agencija Parsifal opravila za Nova24tv v času med 22. 05. in 24. 05. 2019. V telefonsko raziskavo je bilo zajetih 867 anketirancev, od tega 49,3 odstotka žensk. Povprečna starost anketiranih znaša 52,0 let, standardni odklon pa je 17,3 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,47 odstotkov), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (34,9 odstotkov) in najmanj je najmlajše starostne skupine (22,7 odstotkov). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,9 odstotkov). Večina anketirancev, kar 51,4 odstotkov, prihaja iz vasi ali zaselka. Največ anketirancev prihaja iz Osrednjeslovenske regije (25,6 odstotkov), sledita Podravska (15,7 odstotkov) in Savinjska (12,4 odstotkov) regija.

Dodajmo še to, da je udeležba na volitvah v Evropski parlament od leta 1979, ko je EU štela 9 članic, pa do leta 2014, ko je bilo v skupino EU vključenih 28 članic, vztrajno padala. Če je leta 1979 odšlo na volišča 61,99 odstotka vseh volilnih upravičencev, jih je leta 2014 oddalo svoj glas zgolj 42,61 odstotka (več statistike TUKAJ). In Slovenija je močno tudi pod tem povprečjem, saj je pri nas na zadnjih volitvah v Evropski parlament svoj glas oddalo le 24,55 odstotka vseh volilnih upravičencev. Zato je čas, da popravimo svoje povprečje v Evropski uniji in si izvolimo predstavnike, ki nas bodo v EU zastopali s ponosom, ne pa z glasovi mešetarili tako, kot je bil pri tem neslavno ujet evropski poslanec Socialnih demokratov Zoran Thaler. Samo spomnimo, kako je zatrjeval, da so zanj ljudje pred kapitalom, nato pa bil pripravljen svoj glas prodati za 100 tisoč evrov. Še en dokaz, da imajo levičarji na jeziku med, v srcu led …

M. S.