fbpx

Zadrega Stepišnika in Esiha: Isti lastnik obvladuje časnik Večer in podjetje Panvita – časnik negativno poroča o madžarskem premierju Orbanu, podjetje pa na račun Madžarske ustvarja dobiček 

Direktor medijske hise Vecer Uros Hakl (foto:STAfoto)

Medtem ko so novinarji, kot sta Matija Stepišnik in Uroš Esih, izlivali žolč in negativno pisali o madžarskem premierju Viktorju Orbanu, ki je prišel podpret prvaka stranke SDS Janeza Janšo na petkovo predvolilno konvencijo, in jim gre v nos, da je suvereno zmagal na parlamentarnih volitvah, bi njihov sponzor – časnik Večer s podjetjem Panvito (ki sta, mimogrede, v tesni sorodstveni povezavi) ustvarjal dobiček ravno na račun Madžarske.

O mrežah, kdo je lastnik česa in kakšne so njihove povezave s političnimi funkcionarji in tudi tistimi, ki obvladujejo medije, smo veliko pisali. Tukaj pa je še en primer, kako imajo tajkuni svoje lovke povsod. Podjetje Panvita je namreč povezana z družino Hakl, ki je tudi solastnica časnika Večer. Torej ta ista družina Hakl, ki obvladuje medije s tem, ko je kupila Večer, je tudi solastnica Panvite. To pa skupaj žal ne gre, na eni strani kritizirati državo, ki ustvarja dobiček tvojemu podjetju.

A ravno to se gredo v Večeru. Omenjeni novinarji so namreč dejali, da bo “naveza Janše z madžarskim premierjem Orbanom Slovenijo oddaljila od jedra EU”, medtem pa želijo prodajati oziroma biznisirati z Madžarsko.

Donosni državni posli so glavni razlog, da mora levica ne glede na posledice ostati na oblasti
Družina Hakl je torej v sorodstveni povezavi z družino Polanič. Družbe, kot sta SGP Pomgrad in Panvita, so v lasti tajkuna Stanka Polaniča in del njegovega prekmurskega imperija. V Panviti je svojo kariero zgradil tudi minister Dejan Židan, ki je bil pred odhodom v politiko predsednik upravnega odbora. Polaniču se je njegova naložba v aktualnega kmetijskega ministra in podpredsednika že padle vlade bogato obrestovala, saj so njegova družinska podjetja med največjimi prejemniki davkoplačevalskega denarja. Tako je v času vlade Mira Cerarja največ gradbenih poslov dobila družba SGP Pomgrad, medtem ko je največji prejemnik kmetijskih subvencij Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja ravno prehrambena veriga Panvita.

Foto: STA

Panvita posluje z dobičkom na račun Madžarske
Za Finance je direktor Panvite Peter Polanič dejal, da podjetje posluje z velikim dobičkom. Za to pa se lahko zahvali ravno Madžarski, o kateri zadnje čase Večer tako negativno poroča. Dejal je, da imajo “v obdelavi približno 4.200 hektarjev zemlje, za kar skrbi 49 zaposlenih. V Sloveniji obdelujemo 3.650 hektarjev in 550 hektarjev na Madžarskem”. Na vprašanje, ali bodo še najemali na Madžarskem, je dejal: “Vsekakor. Tam zemlja ni cenejša, pri nas ni prostih zemljišč, zato parcele najemamo pri sosedih. Doma vsako leto kupimo okoli 20 hektarjev zemlje od kmetov, ki nimajo naslednika. Prednost Madžarske je v večjih parcelah, kar obdelavo poceni.” Tako se zdi, da imajo velike poslovne načrte na Madžarskem in da je Panvita precej odvisna od Madžarske.

Solastnik Panvite je tudi Kompas MTS d.d. lastnika Aleksandra Jereba, vplivnega nepremičninskega mogotca, ki ima vpliv preko drugih oseb tako pri Židanu kot pri Marjanu Šarcu.

Orban se bori proti migrantom, ki prinašajo islamsko kulturo, Židan pa je bil v Panviti, ko so začeli s  programom Halal
V Panviti so leta 2008 začeli s programom Halal, ko je bil predsednik uprave Skupine Panvita še minister Dejan Židan. Ta zdaj v javnosti sicer ni naklonjen razveljavitvi zakona, kot ga želi muslimanska skupnost. Tako je bil najverjetneje tudi seznanjen s postopkom obrednega klanja, a je o tem v javnosti molčal. Eden izmed pogojev obrednega klanja halal je namreč, da mora obred opraviti musliman in pred zakolom izreči besede “Bismillah Allahu Akbar”  (kar v prevodu pomeni: “V imenu Boga. Bog je velik.”).

A. G.