fbpx

Zakaj je Židan v resnici odstopil? O lesnih evrih, stricih iz ozadja in puču nove generacije

Predsednik SD v odstopu Dejan Židan (foto: STA)

Slovensko javnost je v četrtek, 29. maja 2020 s svojo odločitvijo o odstopu s položaja predsednika Socialdemokratov seznanil Dejan Židan, ki je za svojo naslednico določil dosedanjo podpredsednico SD in evroposlanko Tanjo Fajon. Vseeno je Židanova odločitev prišla kot strela z jasnega.

Položaj SD pod vodstvom Dejana Židana se je v državnem zboru v zadnjem času samo krepil. Pridobili so dva poslanca, na Evropskih parlamentarnih volitvah so ravno tako uspeli z dvema. Vseeno se je Židan po šestih letih odločil, da je čas za predajo žezla Tanji Fajon.

Že tu je, kakor je razkril nekdanji član SD Aljuš Pertinač, prišlo do privzdignjenih obrvi. “Statut SD je jasen. Predsednika voli kongres stranke. Če predsednik odstopi, o tem razpravlja kongres,” je povedal.

Židan je vseeno Fajonovo označil za svojo naslednico, ta pa se je ob vprašanju, kdaj bo kongres stranke, zgolj nasmehnila in odvrnila, kakor piše Požareport, ko bo za to “primeren trenutek.” Ob tem se pojavlja vprašanje, zakaj bi Židan tako iznenada odstopil. Po pisanju Portalplusa naj bi se odgovor skrival v razkritjih glede siromašenja državnih gozdov, s čimer bi se potencialno lahko financirali v SD. Po ugibanjih Bojana Požarja naj bi šlo za umazanijo, povezano s prestopom nekdanjega nadomestnega poslanca SMC Gregorja Židana v SD.

A dejstvo, da je do odstopa prišlo čez noč, ko je še pred kratkim Židan javnost prepričeval, da ostaja predsednik stranke, kaže na to, da se je bil primoran ukloniti svojim stricem iz ozadja, kakor jih je pred leti označil, a nikoli imenoval. Židan je vseeno vztrajal, da ni prišlo do puča, da stranka ostaja enotna, da je zgolj začutil, da lahko več naredi za stranko, če jo prepusti Fajonovi. Morda je vse to res, a vsekakor je nemogoče spregledati sporočila vidnih predstavnikov SD na socialnih omrežjih, ki so se Židanu zahvaljevali za odstop. V njihovih izjavah je bilo zaznati veselje, da so se znebili Židana, da zdaj oni lahko nadaljujejo po svoje.

Različno stopnjo angažiranosti med vidnimi predstavniki stranke in Židanom je bilo opaziti že v preteklih tednih, ko so primat v medijih in pojavljanju na protivladnih protestih prevzeli Fajonova, Matjaž Nemec, Denis Sarkić in Jernej Štromajer. Mlajša, bolj radikalna generacija.

Ob vsem tem je Židan morda začutil, da se je bolje umakniti kot zmagovalec, kot pa gledati, kako mu stranka polzi z vajeti. Navsezadnje, tudi cesar Avgust je Tiberija imenoval za svojega naslednika, zato da bi ga Rimljani večno ohranili v lepem spominu, vedel je namreč, da je Tiberijev domet omejen.

Ivan Šokić