fbpx

Zakaj Krkoviča ne bo na proslavi Slovenske vojske?

Slovenski osamosvojitelj Tone Krkovič (Foto: STA)

Krkovič se državnih proslav 15. maja v Križankah in 18. maja na Brdu ne namerava udeležiti. Razlog? “Vojska, ki ne ve niti, koliko je stara, bo težko vedela, kaj mora braniti,” pravi Krkovič, ki je prepričan, da se rojstni dan slovenske vojske praznuje na napačen datum. Praznovati bi ga morali 17. maja, saj se je na ta dan 1990 leta dala pobuda za ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite. 

Proslave ob dnevu slovenske vojske se praznuje 15. maja, saj so se takrat, leta 1991, slovenski naborniki začeli uriti izključno v Sloveniji, in sicer v dveh učnih centrih, kjer je bila takrat nameščena Teritorialna obramba. V Pekrah pri Mariboru je vojaški rok služilo 120, v učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov. Krkovič trdi, da gre za zgrešen mejnik v zgodovini Slovenije.

Gospodje, ali ste pri zdravi pameti?
“Kako pri zdravi pameti lahko praznujete ustanovitev Slovenske vojske mesec dni pred odkrito oboroženo agresijo JNA maja 1991, ko pa vemo, da je bil prvi akt agresije na Slovenijo izvršen z razorožitvijo TO (S)RS sredi maja 1990. Takrat se je začel tudi upor proti JLA z aktivnostmi, znanimi pod splošnim nazivom MSNZ, ki je v ključnem trenutku prevzela organizacijo odpora proti agresorju. Manevrska struktura narodne zaščite je bila, kot dobro vemo, ime oz. eno od imen za novo slovensko obrambno silo – Slovensko vojsko. Tisto oboroženo silo, ki je bila zvesta svobodni in demokratični Sloveniji, in ne tisto, ki se je (samo)razorožila pod patronatom JLA,” piše Krkovič v sporočilu za javnost.

Krkovič: Rojstni datum slovenske vojske je 17. maj 1990
MSNZ je nastajala postopno in konspirativno, pred zavzetjem svoje končne oblike pa je nastajala pod različnimi statusi legalitete. Priprave na oborožen odpor so se začele brez formalno-pravnega statusa. “MSNZ je bila tandemsko vodena iz ravni republiških sekretarjev za obrambo in za notranje zadeve ter je nastajala z nepogrešljivo pomočjo posameznikov in skupin, ki so sicer formalno delovali v strukturah tedanje Milice. Oktobra 1990 se je MSNZ preimenovala v TO RS, v bistvu pa gre sistemsko ves čas, vse do danes, za poslanstvo iste organizacije – Slovenske vojske,” pojasnjuje Krkovič.

Kdo si želi praznovanja na napačen datum?
Krkovič je prepričan, da ima praznovanje na napačen datum zelo specifičen namen. Trdi, da je v ozadju težnja, da bi se ustvarila lažna kontinuiteta med NOB, Slovensko vojsko in demokratično Slovenijo. Zaradi tega je tudi stanje v Slovenski vojski porazno, ocenjuje Krkovič.

“Stanje je takšno, kot je, predvsem zato, ker SV sloni na zlaganih in trhlih temeljih. Slovenska vojska bi morala temeljiti na MSNZ, svobodi in demokraciji ter enotnosti Slovencev, ne pa na zatiranju, enoumju in krvavih delitvah, ki jih je povzročila revolucija po uzurpaciji upora proti okupatorju s strani komunistov. To naj vam bo jasno,” zaključuje Krkovič. 

Ž. K.