Bo Počivalšek končno pojasnil, kaj se plete med njim in Kučanovo Špelo?

Foto: STA

Ni malo uradnikov na ministrstvu za gospodarstvo, ki imajo mednarodne kompetence in izkušnje. Prav tako jih ni malo, ki imajo ustrezno strokovno izobrazbo s področij ekonomije, mednarodne ekonomije in trgovine. Toda minister Počivalšek za delo na slovenskem predstavništvu OZN v Ženevi za področje WTO očitno ni iskal po kriterijih kompetenc in izkušenj. Svojo izbiro bo pojasnil v izjavi za javnost.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je letos januarja odločil, da svojo uradnico, sicer profesorico španščine Špelo Kučan, pošlje v diplomacijo in prek MZZ na prestižno diplomatsko pozicijo – za slovensko predstavnico na OZN v Ženevo za pokrivanje vsebine WTO.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sklical nujno novinarsko konferenco in bo danes ob 13.50 pred svojo pisarno na ministrstvu podal izjavo glede izbire Špele Kučan. 

Špela Kučan, ki se je pred tem zapletla v kršitev zakonodaje, ko se je na uradu za intelektualno lastnino podpisovala kot vodja spletnega uredništva, za to delovno mesto praktično ne izpolnjuje nobenih pogojev. Nima izkušenj s področja diplomacije, prav tako pa kot profesorica španščine nima nobenih kompetenc s področja ekonomije.

Odločitev ministra za gospodarstvo, da izmed množice izkušenih gospodarstvenikov in pravnikov izbere ravno Špelo Kučan, je malodane bizarna. Še bolj bizaren pa je naknadni odgovor, ki nam ga je posredovalo ministrstvo za zunanje zadeve – pojasnilo nam je namreč, da je bilo to delovno mesto zadnja tri leta nezasedeno. Zakaj je bilo potrebno ravno sedaj na to delovno mesto ponovno zaposliti nekoga, niso pojasnili.

V zvezi z referencami Špele Kučan smo vprašanja naslovili še na ministrstvo za gospodarstvo, ki jo je na delovno mesto v Ženevi tudi predlagalo. Vprašanja, na katera po treh dneh še nismo prejeli odgovorov, se zastavljajo pravzaprav sama po sebi.


1.) Od kdaj je bila Špela Kučan zaposlena na ministrstvu za gospodarstvo?
2.) Ali je do zaposlitve Špele Kučan prišlo na podlagi razpisa?
3.) Ali je Špeli Kučan prenehalo delovno razmerje na uradu za intelektualno lastnino? Kdaj in iz kakšnih razlogov?
4.) MZZ je potrdilo imenovanje Špele Kučan na mesto diplomatske predstavnice na stalnem diplomatskem predstavništvu RS v Ženevi. Ali je MGRT podpisalo kakršnokoli pogodbo o premestitvi zaposlene?
5.) Na podlagi katerih referenc je ministrstvo za gospodarstvo predlagalo Špelo Kučan na omenjeno delovno mesto?
7) Kdo vse se je poleg Špele Kučan prijavil na razpis za delo na OZN v Ženevi?

Tako dobivajo službe Kučanove hčerke
Blesti tudi Kučanova druga hčerka Ana Kučan, ki na javnih razpisih skorajda ne more biti poražena. Ana Kučan, krajinska arhitektka, je sodelovala prvi vseh večjih gradnjah v zadnjem času. Jankovič je z njo sklenil pogodbo za sodelovanje pri športnem centru Stožice, ko je postala podizvajalka družb Sadar in Vuga arhitekti, ki jim je bil zaupan posel skupaj z Grepom. Lonček je pristavila tudi pri gradnji Nordijskega centra Planica. Hja, z dobrimi povezavami je vse mogoče, tudi uspeti v poslu, pa čeprav le na račun davkoplačevalskih sredstev.

Žiga Korsika