fbpx

Božičnica po Cerarjevo: vsakega državljana bo zadolžil še za 1.680 evrov

Foto: STA

Vse dobre ukrepe vlade Mira Cerarja celo na prste ene roke težko preštejemo, ker je zelo težko šteti nekaj, česar ni. Če imamo seveda v mislih ukrepe, ki bi dvigovali kakovost življenja in blaginjo ljudi. Toda škodljivih ali nekoristnih je bilo veliko.

V naslednjem letu nas bo vlada zadolžila za 3,36 milijarde evrov. Da bo ljudem lažje razumeti, za kako velik znesek gre, povejmo, da bo vsak državljan na novo dolžen za 1.680 evrov oziroma da se bomo zaradi zapravljivosti in nesposobnosti te vlade vsi odrekli več kot eni povprečni plači – in to kljub temu, da je Miro Cerar še nedavno razlagal, da smo stabilizirali javne finance. To lahko razumemo le tako, da je lažnivec ali preprosto bedak.

Ker je vlada dala zdravnikom, je morala dati tudi vsem ostalim državnim uslužbencem
Eden vidnejših ukrepov je bila uvedba 2. januarja kot dela prostega dne. Zelo všečen predlog, ki pa nima popolnoma nobene druge veljave, kot da je všečen. Njegovi učinki pa bodo škodljivi, 35 milijonov evrov nas bo stala ta všečnost. Vlada je bila v zadnjem mesecu zelo radodarna. Poleg 35 milijonov evrov za drugi januar je zdravnikom podarila nekje med 45 in 60 milijonov evrov. Zanimivo, da natančnega zneska ne ve nihče, niti finančna ministrica. Pa kot vemo, se finančna ministrica udeležuje neke vrste spiritualističnih seans in bi ji vsaj tam lahko dali kakšen namig. Ker je vlada dala zdravnikom, je morala dati tudi vsem ostalim državnim uslužbencem. No, slednji so bili prijazni do vlade in so se zadovoljili z zgolj 56 milijoni evrov, kljub temu da so Štrukljevi najprej zahtevali 220 milijonov evrov. Ampak, na koncu so sprejeli le eno četrtino, ker vedo, da so levičarske vlade socialno čuteče in ne bi nikoli delale v škodo tistih, ki delajo, še manj pa tistih, ki zgolj imajo službo.

Pod hudim stresom so, ker jim Anže Logar kar naprej teži in jih kliče na zaslišanja
Toda to še ni vse: 200 milijonov evrov je vložila v dokapitalizacijo SDH in še 50 milijonov evrov v DUTB. Teh zadnjih 50 je bilo nujno potrebnih, ker se pokriva luknja, ki sta jo naredili Factor banka in Pro Banka. Brez reševanja teh dveh bank bi lahko veliko izgubili strici in nečaki iz ozadja, kar pa bi lahko ogrozilo njihovo kolobarjenje po državnih podjetjih. Poleg tega je treba razumeti, da so ti gospodje pod hudim stresom, saj jim Anže Logar kot predsednik preiskovalne komisije kar naprej teži, jih kliče na zaslišanja in jim postavlja neprijetna vprašanja. Anže Logar je zadrt SDS-ovec in nikakor noče razumeti, da mora biti opozicija konstruktivna ter ščititi interese levičarskih tajkunov,  zato je 50 milijonov kar poštena cena za ves stres, ki jim ga povzroča.

No, skromnih 20 milijonov na 200 milijonov evrov podlage je bilo nujno vložiti v podjetje za izgradnjo drugega tira. Da gre za izredno pomemben projekt, je članom Foruma 21 pisal tudi ljubitelj tortic v Zvezdi in nedolžni upokojenec Milan Kučan osebno. In če on reče, da je nekaj pomembno, potem je treba takoj ukrepati. Da bodo pri izvedbi tega projekta ukradli vsaj 500 milijonov evrov, je precej nepomemben podatek. Socializem pač ni poceni.

Ugotovimo lahko, da se je vlada v tem adventnem času zelo izkazala in razdelila veliko denarja. Žal pa volivke in volivci prepogosto pozabljamo, da niso ničesar podarili nam. V resnici delijo naš denar, denar, ki ga s trdim delom v proračun prispeva vsak delavec, obrtnik ali podjetnik. In kot pravijo ljudje: “S tujim po koprivah je lahko.” Krivi smo pa mi, ki jim dovolimo, da se igrajo z našim denarjem. Delavci nimajo nizkih plač zaradi delodajalcev, temveč zaradi nesposobne, zapravljive, lažnive in lopovske vlade. Vlade, ki namesto da bi izkoristila priložnost gospodarske rasti v Evropi in pritegnila tuj kapital, onemogoča sposobne  in jih preganja v tujino.

Če božič res prinaša nov začetek, naj nam prinese čimprejšnji odhod te vlade
Namesto reforme zdravstva nam Miro Cerar prodaja izhodišča, ki “niso izhodišča, razen kadar gre dejansko za izhodišča.” Predsednik se norčuje iz državljanov. Za naš denar je najel tujega dragega strokovnjaka, da ga šola, kako ljudem govoriti neumnosti, da bi jim verjeli. Ta človek ga za naš denar uči, kako prikrivati lastno nesposobnost z deljenjem daril, kot je 2. januar ali voda v Ustavi.

Če božič res prinaša nov začetek, naj nam prinese čimprejšnji odhod te vlade, ki je žalitev za zdrav razum in naravna katastrofa, katere posledice bomo še dolgo odpravljali.

Boris Tomašič