fbpx

Žan Mahnič: Očitno se je sprožila “mašinerija” za obrambo lažnega mita o narodnoosvobodilnem boju

Žan Mahnič (Foto: STA)

Po tem, ko je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza s pismom pozval, naj zaradi nedostojnega, vulgarnega in zato nesprejemljivega obnašanja Tita Turnška na seji Odbora za obrambo, ki ga vodi poslanec SDS Žan Mahnič, minuli teden od njega zahteval javno opravičilo, se je Brglez danes le odzval in obsodil tako Turnškovo kot Mahničevo ravnanje.

“Izjava velikega inkvizitorja dr. Milana Brgleza me nikakor ne preseneča. Kljub temu, da mi je včeraj rekel, da sem ravnal pravilno in da sem se držal poslovnika Državnega zbora RS, je danes moje dejanje obsodil,” pa je v odzivu na besede Brgleza dejal predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič. Prepričan je, da je na obnašanje Turnška na seji odbora odreagiral tako, kot predsednik parlamentarnega odbora mora.

“Zavračam vse njegove očitke in namige, da se odbor vodi politično. Odbor odpira prave teme in zaradi tega je to boleče predvsem za koalicijo. Po drugi strani pa dr. Milana Brgleza razumem, ker nekako vstopa v politično kampanjo in potrjuje to, kar mi govorijo nekateri poslanci SMC,” je povedal Mahnič, to pa naj bi bilo, da namerava Brglez na naslednjih parlamentarnih volitvah nastopiti kot predsednik nove stranke ali kot predsednik stranke SMC.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali to, da naj bi Turnšek svoje besede obžaloval, za SDS ni dovolj, je Mahnič ponovil besede vodje poslanske skupine Jožeta Tanka, da bi se moral Turnšek opravičiti javno. “Je pa tukaj zanimivo, da ko je prišlo pismo veteranskih organizacij v Državni zbor RS, smo ga poslanci dobili na mrežo, bil je dostopen v sistemu. Pisma, ki ga je napisal gospod Jože Tanko, pa Milan Brglez ni želel dati v sistem, tako da so ga morali sekretarji poslanskih skupin vsem poslancem poslati po elektronski pošti. To je žalostno in očitno se je sprožila “mašinerija” za obrambo lažnega mita o narodnoosvobodilnem boju,” je opozoril Mahnič.

Predsednik DZ Milan Brglez (Foto: STA)

Po njegovem prepričanju mnoge namreč najbolj boli to, kar je na seji odbora povedal poslanec SDS Franc Breznik, to pa je, da “so komunisti kolaborirali z nacisti, in sedaj je pač potrebno to zadevo ubranit. Vemo za pakt Ribbentrop–Molotov, vemo za protiimperialistično fronto, vemo, da obstajajo dokazi, da so slovenski komunisti skupaj z nacisti praznovali 1. maj in da so se proti njim obrnili šele, ko je bila 22. junija 1941 napadena Sovjetska zveza. To torej vidim kot nek obupan in tragikomičen poskus, da se obrani lažniv mit o NOB,” je prepričan Mahnič.

Z mnenjem novinarke, da NOB ni bil tema seje, se Mahnič ni strinjal. “To, da to ni bila tema, ne drži. Tema je bilo financiranje veteranskih in domoljubnih organizacij. Te se financirajo po ključu 70 % za program, 25 % za članstvo in 5 % za nepremičnine. Program se financira na podlagi aktivnosti, ki jih imajo, te aktivnosti pa se izvajajo na podlagi dogodkov iz naše zgodovine. Tudi zgodovina je bila tema in problem je bil, da je gospod Breznik pokazal pravo plat zgodovine oziroma narodnoosvobodilne borbe,” je zaključil Mahnič.

N. Ž.