fbpx

Žan Mahnič: “Poziv štirih poslancev SMC k odstopu je nesmiseln in neupravičen”

Žan Mahnič (Foto: STA)

Poslanci SMC, ki so člani odbora DZ za obrambo, so včeraj zahtevali odstop poslanca SDS Žana Mahniča z mesta predsednika odbora. Po njihovem mnenju je šel z izjavo o petokolonaših in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, pred tednom dni čez vse mere spodobnega, kulturnega, človeškega in sprejemljivega.

Odbor za obrambo je na nujni seji pred tednom dni razpravljal o prodaji tankov M-55S. Poslanci koalicije pa so “zaradi mnenja, da obravnavana tema ni primerna za politično razpravo, ampak je stvar izključno vojaške stroke,” sejo obstruirali (kot obstruirajo vse seje, ki jim niso všeč). Po napovedani obstrukciji in odhodu koalicijskih poslancev iz dvorane je Mahnič med drugim dejal, da je “lepo zopet imeti sejo brez petokolonašev in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, tako da smo tukaj tisti, ki nam gre za Slovenijo, tisti, ki nam gre za vojsko in to je Slovenska demokratska stranka.”

Mahnič: “Poslanci SMC me niso prav razumeli”
Poslanec Žan Mahnič pa se je že odzval na navedbe poslancev SMC. V svojem odgovoru je pojasnil, zakaj meni, da ni storil nobene napake. Odgovor v celoti objavljamo v nadaljevanju.

“Navedbe štirih poslancev SMC v celoti zavračam in ugotavljam, da so me poslanci narobe razumeli. Dva takrat prisotna poslanca SMC sta veterana vojne za Slovenijo, prisotna poslanka pa je bila takrat stara 4 leta. Kako, pri zdravi pameti, bi lahko bili potem ti nasprotniki osamosvojitve? Je pa res, da smo poslanci med drugim tudi predstavniki političnih strank, med člani političnih strank koalicije pa je najti marsikoga, ki je dokazano nasprotoval slovenski osamosvojitvi. Poslanci, ki so člani takšne stranke, torej predstavljajo tudi njega. Za več informacij o tem si lahko preberete Belo knjigo slovenske osamosvojitve.
 
Kar pa se tiče izraza petokolonaši, pa prav tako ugotavljam, da me poslanci niso prav razumeli, saj se beseda ni nanašala na čas slovenske osamosvojitve. Danes živimo v času zaostrene varnostne situacije. Grožnje s strani Rusije, nestabilni Bližnji vzhod in severni del Afrike, migrantska kriza in ostali aktualni ter potencialni konflikti so zagotovo razlog za skrb. Namesto, da bi se Slovenija tem izzivom primerno odzivala, vladajoča koalicija prodaja tanke M-55S in s tem eno od glavnih bojnih moči Slovenske vojske, dopušča odhajanje pripadnic in pripadnikov iz Slovenske vojske, ne ukrepa ob oceni, da bojna pripravljenost Slovenske vojske ni zadostna,  tiste, ki so se v času osamosvojitve borili na strani JLA, imenuje na visoke položaje in ne sprejema pozitivnih predlogov za izboljšanje stanja s strani Slovenske demokratske stranke. Mar niso to in še ostala dejanja, ki slabijo slovenski nacionalno varnostni sistem, petokolonaška dejanja?
 
Na podlagi vsega navedenega lahko ugotovim, da je poziv štirih poslancev SMC k odstopu nesmiseln in neupravičen.
 
Sem pa pripravljen razmisliti o svojem odstopu, če bodo poslanci SMC odstopili kot poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, ker so protiustavno vzeli mandat poslancu Janezu Janši, protiustavno prepovedali referendum o ZZZDR, protiustavno potrdili proračun RS za leti 2017 in 2018 in druga dejanja, s čimer so dokazali, da nimajo izkušenj ter da so nedorasli ter premalo zreli za funkcijo poslancev Državnega zbora Republike Slovenije.”
Aleksander Rant