Žan Mahnič: SOVA zagotovo ne sme dobiti dodatnih pooblastil, “že sam nastop direktorja Kozmelja daje vedeti, da mu enostavno ne gre zaupati”

Rajko Kozmelj, direktor Sove. (Foto: STA)

V korist državljank in državljanov je, da SOVA ne dobi dodatnih pooblastil, da bi lahko uporabljala prikrite preiskovalne ukrepe proti njim.

V petek je v Državnem zboru potekala javna predstavitev mnenj o predlogu resolucije o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije. Namen javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k navedenemu predlogu resolucije kot podlago za njeno obravnavo na matičnem delovnem telesu, to je odboru za obrambo.

Resolucija o strategiji nacionalne varnosti je temeljni razvojni usmerjevalni dokument na področju nacionalne varnosti. Z njo se opredeljujejo nacionalni interesi in nacionalno varnostni cilji Republike Slovenije, viri ogrožanja varnosti in varnostna tveganja države, analizira se varnostno okolje, določa se izhodišča politike odzivanja Republike Slovenije na posamezne varnostne grožnje in tveganja, prav tako se določa najširše sistemsko organizacijske rešitve celovitega delovanja države pri zagotavljanju nacionalne varnosti.

Na petkovi javni predstavitvi mnenj o resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, ki jo je pripravil odbor DZ za obrambo, je bilo sicer med drugim slišati kritike, da je osnutek premalo konkreten, dokument pa bo odbor za obrambo obravnaval predvidoma 11. septembra.

V razpravi sta sodelovala tudi poslanca SDS Jože Lenart in Franci Kepa. Poslanec Jože Lenart je v razpravi poudaril, da so se z globalizacijo, večjo mobilnostjo in drugimi vplivi visokih sodobnih tehnologij zelo spremenili pogoji za zagotavljanje varnosti, grožnje pa so se proti tistim, ki so bile včasih, zelo spremenile. “Sodobna varnostna tveganja – terorizem, kibernetske grožnje, hibridne grožnje, epidemije, nalezljive bolezni ter druge so domala zasenčile tradicionalne vojaške grožnje, torej grožnje  meddržavnih sporov in vojaške spopade,  zato je nova resolucija povsem na mestu,” je poudaril Lenart. Ob tem je dodal, da bi morali za Slovensko vojsko, ki je kadrovsko in finančno ter tudi materialno podhranjena, ustrezno poskrbeti. “Imamo veliko nepopolnjenost z vojaki in enkrat večji odliv kot priliv vojakov,” je povedal poslanec SDS in dodal, da bi bilo treba ta pereč kadrovski problem čim prej rešiti. “Zato tudi pozdravljam namene štipendiranja dijakov za spodbujanje k delu v vojski, pa tudi nove oblike spodbujanja vojakov, boljše nagrajevanje in napredovanje,” je še dejal  poslanec SDS Lenart.

Tvit Jože Lenart

V razpravi je Jože Lenart opozoril tudi na ilegalne migracije. “Ob grožnji povečanja ilegalnih migracij, je naša država pri odzivih prepočasna. Z ilegalnimi migracijami  prihaja k nam tudi določeno število obolelih za boleznimi, ki so na našem območju že bile izkoreninjene,” je izpostavil Lenart in dodal, da je tudi Slovenija, tako kot celotna Evropa, soočena s problemom integracije azilantov. “V resoluciji pa pogrešam več besed o tematiki nespoštovanja državnih meja s strani naših sosedov in več odločnosti pri končni ustavitvi ilegalnih vstopov v Slovenijo,” je zaključil Lenart.

Poslanec Franci Kepa pa je v razpravi Vlado RS vprašal, ali mogoče razmišlja o obveznem služenju vojaškega roka, ki bi vključevalo osnovno vojaško usposabljanje in ali se razmišlja o povečanju štipendij tudi za kakšne druge službe v okviru vojske (ne le za vojake) in če je to pravi način spodbujanja zaposlovanja v vojski.

Tvit Franci Kepa

Direktor Sove Rajko Kozmelj je v razpravi precej arogantno okrcal  javnost in razpravljalce zaradi, po njegovih besedah, nekaterih napačnih razumevanj okrepljenih pooblastil Sove. Poudaril je, da ima Sova danes pooblastila, da lahko deluje proti slovenskim državljanom, kadar za to obstajajo dovolj utemeljeni razlogi, torej “če delujejo s tujimi državljani oziroma obstaja neka povezava s tujino, ki je relevantna za kriminalno dejanje”.

Poslanec SDS Žan Mahnič

Poslanec SDS Žan Mahnič pa je po opravljeni javni predstavitvi mnenj v izjavi za medije dejal, da je direktor Sove danes dal še dodatne razloge, da Sova ne sme dobiti dodatnih pooblastil. “Se pa v razpravi danes nisem oglasil, ker sem prišel poslušati, kajti računal sem, da bom slišal tiste, ki se dnevno ukvarjajo z varnostno-obrambnimi temami, imajo doktorate s teh področij in predavajo na fakultetah. Pričakoval sem, da se bo na podlagi teh razprav utrnila še kakšna dobra ideja, da k resoluciji pripravimo ustrezna dopolnila,” je komentiral poslanec Mahnič. “Nekatere stvari, ki smo jih danes slišali, so bile dobre, in tudi v poslanski skupini se bomo o njih še pogovorili,” je še povedal poslanec SDS in dodal, da pa bodo v SDS zagotovo predlagali, da se bo iz resolucije črtal odstavek, naj se SOVI dajo dodatna pooblastila.

“Že sam nastop direktorja Kozmelja daje vedeti, da mu enostavno ne gre zaupati. Poglejte v kakšnem stanju je slovensko sodstvo in če direktor govori, da naj bi predsednik Vrhovnega sodišča bil neka odločevalska funkcija glede samega nadzora, potem je v korist državljank in državljanov, da SOVA ne dobi pooblastil, da bo lahko uporabljala prikrite preiskovalne ukrepe proti njim,” je povedal poslanec Mahnič. Prepričan je tudi, da ima SOVA že sedaj vsa potrebna pooblastila, da nadzoruje oziroma uporablja prikrite preiskovalne ukrepe zoper nekoga, ki je na primer osumljen ravnanj po 108. členu kazenskega zakonika, to je ravnanj terorizma.

Jerca Gale

 • Amerikanc

  Manj ko imajo pooblastil naši represivni vladni kljukci, manj je nevarnosti, da delajo neumnosti in traparije, kot sta jih naredila Drenikova in uni udbovc.
  Čeprav si Serpentinšek želi, da bi kar preko mobitela vodil VOMO in SOVO, da bi imel vse “tlačane” pod kontrolo – po Milančkovo !

 • Franc Šink

  Edino pooblastilo ki ga sme imeti SOVA je da sme še naprej mešati meglo.

 • tasilo

  Včasih smo poznali rek “Bilo kuda, Udba svuda”.

  Ampak zdaj so časi jezikov z one strani Kolpe “kaaao” mimo (“jes vala, skroz, buraaaz’, skrooooz”).

  In je čas, da kleno po slovensko zarobimo “Karkoli že, Sova vse vé”.

  • RATATA

   Ampak žmohta pa ni! Kot tudi ščuke ne, celo v tisti Naši krajevni skupnosti je že davno tega vlogo dobil birt oddoll, da je parkrat omenil matematiko, tehniko, gumerabiko v tistem svetu, ki se rodi v petek ob dveh, ko odprejo se vrata in zasliši se smeh……. in traja do nedelje zvečer,
   ko ta svet umre,
   saj lokal zapre še zadnji oštir.
   Saj vem,
   Slovenščina, kot prajezik človeštva ne potrebuje žmohta,
   primitivizme si lahko izposodimo od bolj ubogih na jeziku,
   od spakedranšćin balkanoidnega tipa,
   toda to, da nam jih vsiljujejo prav v vsakem filmu, nanizanki, “razvedrilni” oddaji je pa bolno do bolla i tugo mojih dana, kot Ana.

 • Viktorh

  Takšnega direktorja je potrebno čimprej razrešiti in nagnati

  • Franc Šink

   Da in še najmanj polovico “sodelavcev” zraven.

 • Janko Gedlicka

  Jaz razumem, da je resničen namen SOVE ščititi ugrabitelje države in podtikati kriminal poštenjakom, ki so ugrabiteljem nevarni ali napoti – a la dr. Novič

 • tramal

  To ni sova .To je prenovljena udba.

 • Skrajno Desni

  Žan Mahnič
  Zelo si kratkoviden, Slovenija gre po poti Venezuele, lopovi in kriminalci bodo naredili vse da ostanejo na oblasti samo vprašanje časa je kdaj te bodo utišal in nam drugače mislečim onemogočili komuniciranje.

 • Desnoklik

  Kozmelj se trudi pojasnit vi ga označite da je aroganten.

 • RATATA

  Enostavno ne zaupamo državnim organom, ker so izbrani prebrani nastavljenci, ki ne služijo interesom Države slovenskega Naroda – Republiki Sloveniji, niti ne služijo interesom Ljudstva v RS, ki ima po ustavi v Državi Oblast, katero izvršuje Neposredno in z Volitvami!
  Ugotovimo lahko, da se ustava RS ne izvaja in da je potomcem in naslednikom ter slavilcem komunistične revolucije uspelo uzurpirati prav vse vzvode oblasti in zasesti prav vse položaje odločanja, da si lahko prikrajajo zakone, predpise, deklaracije, njim pomembna in potrebna načela resolucij – PRIKRAJAJO SI PRAVO(!) tako zelo, da ima večina pohabljenega in polenjenega ljudstva PRIVID DEMOKRATIČNOSTI.
  Pogumno naročam eno porcijo pravice, demokratičnosti, resnice in svobode!!! Tega v osamosvojeni socialistični Republiki Sloveniji v obliki kokoškaste kure ne moreš dobiti!!

 • Dada

  Natakar v gostilni Livada je pri kosilu Mahniču prišepnil na uho, da ima Sova dovolj pooblastil. Tako Mahnič zastopa osebno mnenje o Sovi….. Seveda je Mahnič veliki, če ne velikanski , strokovn jak za obveščevalno in varnostno področje. Pravzaprav se spozna na vse. Nekdo mora poskrbeti, da bo natakar v Lvadi ostal tan na delu, sicer veliki ostane bos…. brez pravih namigov.

 • xtc

  Komunisti,bi radi ,da ima Sova-beri SDV še več pooblastil-tako ,da bi kradla,vlamljala,prisluškovala brez sodnih nalogov.
  Komunistom ni za varnost države ne za nadzor nad onimi ,ki te drhali ne marajo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!