Stanje na osnovni šoli v Logatcu postalo nevzdržno: pouk poteka na tleh, zamaknjeni so urniki, pojavlja se medvrstniško nasilje!

OŠ 8 Talcev Logatec (Foto: Facebook)

Na osnovni šoli 8 talcev v Logatcu tako zaradi prenasičenosti pouk poteka kar na hodnikih, za zagotavljanje izvajanja pouka pa so morali nekaterim razredom zamakniti tudi urnike. Po besedah ravnateljice tamkajšnje osnovne šole bi nujno potrebovali 8 dodatnih učilnic in kabinetov, župan pa rešitev obljublja šele v dveh do treh letih. Osnovno šolo obiskuje tudi nekaj migrantov iz bližnjega migrantskega centra.

Zaradi pouka, ki ga zagotavljajo “tujcem” na OŠ 8 talcev v Logatcu, kjer se nahaja tudi azilni dom, očitno ni več možno zagotavljati normalnega vzgojno-izobraževalnega procesa za domačine, pouk in govorilne ure naj bi tako v mnogih primerih potekali kar na šolskih hodnikih, prav tako pa so morali nekaterim razredom zamakniti urnike.

Spomnimo, da smo ne dolgo nazaj na Nova24TV poročali o napisu na hodniku šole ob dnevu jezikov, ki ga je bralka tako komentirala: “Napis na slovenski Osnovni šoli 8 talcev Logatec. Kje mi, Slovenci, pravzaprav živimo? Šokirana do konca.” Na fotografiji se je videlo napis, ki v različnih jezikih označuje stopnišče. Slovenščina se je tako znašla proti dnu seznama izrazov za stopnišče v tujih jezikih, celo pod arabščino.

Napis v OŠ 8 talcev Logatec

Velika težava naj bi bila po poročanju STA tudi kuhinja, ki je bila narejena za 250 učencev, danes pa v njej kosi 680 otrok. Zaradi prostorske stiske pouk poteka tudi v strokovni knjižnici in v čitalnici, pouk slovenščine za tujce in ure dodatne strokovne pomoči pa kar na hodniku. Na hodniku potekajo tudi dopoldanske govorilne ure. Po besedah ravnateljice težave trenutno delno rešujejo z zamikom pouka, kar pa ni optimalna rešitev. Učenci prvih treh razredov tako s poukom začnejo ob 8.20, učenci 4., 5. in 6. razredov ob 7.30, preostali pa ob 9.05. Župan Občine Logatec Berto Menard, ki je na nedavnih lokalnih volitvah dobil nov mandat, je za STA povedal, da se zaveda prostorske stiske, s katero se sooča šola, a dodaja, da vse ni odvisno le od njih. Opozoril je še, da so težave nastale tudi zato, ker se število prebivalstva v Logatcu zaradi vse večjega priseljevanja na obrobje Ljubljane vse hitreje povečuje, kar pa da je značilno tudi za veliko drugih obljubljanskih občin.

Svet šole opozarja pred nestrpnostjo, medvrstniškim nasiljem in hrupom!
Na nevzdržne razmere na šoli je v dopisu občini konec junija opozoril tudi svet šole. Med drugim je po poročanju STA opozoril, da zaradi prevelikega števila učencev pogosteje prihaja do nestrpnosti in medvrstniškega nasilja ter tudi do prevelikega hrupa, ki so mu izpostavljeni tako učenci kot zaposleni. Svet šole je opozoril, da so težave znane že dolgo, rešitve pa ni, ter da občina ni dovolj aktivno pristopila k reševanju težav.

J. Ž.