Zaradi cenzure dominantnih medijev je Magajna odstopil od namere, da kandidira za predsednika države

Datum:

Iz stranke Nova socialdemokracija (NS) so sporočili, da je njihov kandidat Andrej Magajna odstopil od namere, da kandidira na volitvah za predsednika države – tako se je odločil predvsem zaradi neodziva dominantnih medijev: “Celoviteje je bilo to naše obvestilo (o kandidaturi op.p.) za javnost predstavljeno le na N1. Na kratko še na Novi24TV, ter implicitno na STA v okviru nekega drugega prispevka. Od dveh ključnih medijev, ki imata tudi največji domet – tako zasebne ProPlus in javne RTVSLO – pa nič,” so zapisali in postavili parolo javne medijske hiše “Do vseh enako!” pod velik vprašaj.

V uredništvo smo prejeli dopis iz stranke Nova socialdemokracija (NS), v kateri so se 15. junija obrnili na dominantne medije z informacijo o kandidaturi Andreja Magajne, sicer predsednika dotične stranke, za funkcijo predsednika države. “Celoviteje je bilo to naše obvestilo za javnost predstavljeno le na N1. Na kratko še na Novi24TV, ter implicitno na STA v okviru nekega drugega prispevka. Od dveh ključnih medijev, ki imata tudi največji domet – tako zasebne ProPlus in javne RTVSLO – pa nič,” so zapisali in dodali, da se parola slednje: “Do vseh enako!”, lahko da pod velik vprašaj. To so izpostavili predvsem zato, ker je v neodzivu medijev tudi razlog, da je Magajna odstopil od namere, da sploh kandidira.

Že v informaciji o kandidaturi Magajne so v stranki NS poudarili, da strankarska kandidatura ne pomeni nujno ožanja volilne baze, ki jo kandidat nagovarja, saj je socialdemokratska opcija tako širokega značaja, povezovalno in dialoško naravnana, da je lahko platforma tudi za predsedniško funkcijo. Ob odločitvi, da ne gre v tekmo, če ni zagotovljena “lojalna konkurenca”, pa je Magajna na seji izrecno poudaril, da se bo še bolj angažiral (tudi preko Koordinacije neparlamentarnih strank in list) pri nujni spremembi zakona o volilni kampanji. Po teh spremembah bi naj pravila veljala tudi za zasebne medije. Tudi ti bi morali spoštovali načelo enakopravnosti. Po mnenju stranke NS bi se pravila morala nanašati tudi v času od razpisa do uradne kampanje – ravno zato, ker se v tej fazi pred uradni kampanjo, ko se najavljajo kandidature, sooča s tolikšnim razlikovanjem pri prezentaciji kandidat in kandidatov.

“To obdobje pred uradno kampanjo ni nepomembno, kar dobro vedo politični centri odločanja, saj se v njem v veliki meri že oblikuje javno mnenje. Tak pristop medijev smo tudi v stranki sprejeli za slabo napotnica za naprej, saj lahko pričakujemo, da se bo politika protežiranja nekaterih in omalovaževanja drugih (posebno v zasebnih medijih, ki že prevladujejo in tudi zelo vplivajo na javno mnenje) nadaljevala tudi v naprej,” so poudarili v stranki NS.

Vsi mediji bi morali spoštovati ustavni princip enakopravnosti in načelo sorazmernosti
Andrej Magajna je tudi že pred tem predložil obsežen program, ki ga je pregledal in odobril tudi Programski svet stranke NS. Slednji ugotavlja, da njegov program po širini in tehtnosti pozitivno odstopa od drugih programov kandidatk in kandidatov. Posebno glede prepoznave ključnih relevantnih tem, za katre bi bilo dobro, da bi jih izpostavljali tudi drugi: volilni sistem in volilna kampanja; medijska politična uravnoteženost oziroma pluralnost; politično kadrovanje in delovanje inštitucije družbenega nadzora.  Kot je že tudi zapisal v razlogih za kandidiranje, je bil ravno izostanek teh tem pri drugih kandidatkah in kandidatih razlog za lastno kandidiranje.

V stranki se tudi strinjajo, da gre za tako pomembne sistemske odklone in da bi se veljalo angažirati na projektu novega Demosa, ki bi povezal vse demokratične sile, za več kot potrebno demokratično obnovo Slovenije – tudi ta pobuda je zapisana v program kandidata. “Tudi glede na politično biografijo kandidata in siceršnje poznavanje njegovega dela vidimo, da gre za osebo, ki ima za seboj dolgoletni družbenim angažma na mnogih področjih, ter veliko političnih izkušen; da ne govorimo posebej o njegovem dvakratnem poslanskem mandatu, njegovi vlogi pri ustanavljanju prvih strank in demokratične opozicije Slovenije; da ne govorimo o primerjavah z drugimi kandidati,” so še zapisali v stranki ter izpostavili, da tako ocenjevanje nikakor ne pomeni diskreditacije drugih; kot se žal v veliki meri dogaja na primer pri kandidatki dr. Nini Krajnik. “A tudi druge kandidatke in kandidati niso izvzeti negativni kampanji, ki pa ni le na nivoju socialnih omrežij in bi zahtevale tudi resno presojo častnih razsodišč obeh novinarskih združenj,” so še ocenili.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...