fbpx

Zaradi obilnih padavin možna razlivanja rek in poplave

Foto: iStock

Po podatkih Arsa je od petka zvečer do sobote zvečer krajevno padlo tudi okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Deževje se bo nadaljevalo do danes popoldne. Reke bodo ob nadaljnjih padavinah prestopale bregove, kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo predvidoma ojezerila, poplavili bodo tudi reka Krka in nekateri njeni pritoki.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da bo do nedelje popoldne padlo še od 20 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, višje vrednosti predvidoma v južni in deloma osrednji Sloveniji. Nato pa bodo do ponedeljka zjutraj le občasne krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo. Ocena količine padavine za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca v noči na sredo je dodatnih 40 do 80 litrov na kvadratni meter.

Zaradi obilnih padavin Ljubljanica in njeni pritoki na Ljubljanskem barju poplavljajo na območjih pogostih poplav. Poplavljajo tudi reke na območju Grosuplja in Radenskega polja ter nekatere reke v Zasavju. Danes bodo reke na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije še naraščale, ob tem bodo posamezne reke še poplavljale. Predvidoma na območjih pogostih poplav lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki.

V soboto so nalivi povzročili nekaj težav v prometu, prav tako so zaposlili gasilce, ki so se ukvarjali predvsem s črpanjem meteorne vode iz kleti ter čiščenjem zamašenih jaškov, ki so povzročali poplave.

J. F., STA