fbpx

Zaradi pijanega župana Trilerja odstopilo častno razsodišče

Župan Kranja Boštjan Trilar (foto: STA)

Častno razsodišče Mestne občine Kranj je po letu dni delovanja kolektivno in nepreklicno odstopilo, saj so občinski funkcionarji odločitve razsodišča ignorirali. Očitek se je nanašal tudi na odločitev kranjskega župana Boštjana Trilarja, ki je po povzročitvi prometne nesreče v vinjenem stanju zavrnil možnost odstopa.

Svojo odločitev in razloge za odstop so v obrazložitvi zapisali razsodniki Rudi Tavčar, Lučka Kajfež Bogataj, Andraž Jakelj, Nebojša Vasič in Peter Robnik, ki so se za aktivno članstvo v častnem razsodišču odločili, ker so želeli dvigniti odnos do etike v občini in tudi širše v družbi.

“Ob ocenjevanju dogajanj v zadnjih mesecih se nam zdi moralno nesprejemljivo, da tisti, ki so se postavljali s sprejetjem kodeksa ravnanja funkcionarjev in imenovanjem častnega razsodišča, ignorirajo njegove odločitve, po drugi strani pa tisti, ki so nasprotovali sprejetju kodeksa in s tem tudi imenovanju častnega razsodišča, želijo razsodišče dobesedno ukiniti,” so poudarili člani častnega razsodišča.

Etično razsodišče nima pravno zavezujočih odločitev
Ob tem so dodali, da je pravna podlaga za delovanje razsodišča pomanjkljiva in nedorečena ter da izvrševanje njihovih odločitev ni pravno zavezujoče. Težo odločitvam častnega razsodišča zato na koncu dajejo le sami funkcionarji z upoštevanjem njihovih mnenj.

“Ignoriranje mnenj častnega razsodišča na eni strani in pozivi k njegovi ukinitvi na drugi strani sporočajo podpisnikom, javnosti in nenazadnje tudi članom razsodišča, da njegove odločitve nimajo nikakršne teže,” so člani razsodišča obrazložili svoj nepreklicen in kolektiven odstop.

Župan odločitev razsodišča ne bo spoštoval
Svojo odstopno izjavo so na Mestno občino Kranj naslovili že 14. junija, vendar občinska uprava javnosti o tem ni obvestila. Kot je na današnji novinarski konferenci po sredini redni seji kranjskega mestnega sveta dejal kranjski župan Boštjan Trilar, je o tem želel najprej obvestiti mestni svet, kar je v sredo tudi storil.

Na novinarsko vprašanje, ali se čuti odgovornega za odstop razsodišča, je Trilar dejal, da tega ne more komentirati ter da lahko le ponovi vzroke za odstop, ki so jih navedli člani razsodišča. Kot je znano, je razsodišče marca ugotovilo, da je Trilar z zakrivitvijo prometne nesreče v alkoholiziranem stanju 10. februarja kršil etični kodeks. Ob tem je častno razsodišče županu svetovalo, naj razmisli o odstopu, vendar se Trilar za ta korak ni odločil.

M. P., STA