fbpx

Zaradi plevela mediokritete in ‘fake’ novinarstva odstopil šef dirigent Slovenske filharmonije

Uroš Lajovic (foto: STA)

Šef dirigent Uroš Lajovic je potrdil, da zapušča Slovensko filharmonijo (SF). Spletno Delo je objavilo njegovo pismo direktorju filharmonije Damjanu Damjanoviču, v katerem obžaluje, da mu ni mogel biti v veliko pomoč. “Hotel sem preorati njivo, da jo pripravim za boljše seme, vendar nisem uspel: plevel mediokritete je, pognojen s fake novinarstvom, segel čez glavo zdravemu delu orkestra,” je zapisal.

Uroš Lajovic je prevzel orkester pred skoraj dvema letoma in je kasneje postal tudi eden glavnih razlogov za stavko orkestra. Ko so stavkajoči zahtevali njegov odhod zaradi nespoštljivega odnosa, je ves čas poudarjal, da je v orkestru želel narediti red. Direktor Damjan Damjanovič maestrove odločitve ne komentira, prav tako ne odgovarja na vprašanje, kaj bo sledilo zdaj, ko bo treba izbirati novega šefa dirigenta. Dejal je le: “Najin odnos je bil perfekten.”

Damjanovič je Lajovica k umetniškemu vodenju orkestra SF povabil leta 2015, po prekinitvi pogodbe s kanadsko dirigentko Keri-Lynn Wilson. V SF je bil Lajovic že zaposlen med letoma 1972 in 1991, nato pa je postal profesor na dunajski Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost. Ob ponovni vrnitvi v SF je izpostavil, da bi bilo treba spremeniti miselnost iz preteklih obdobij, ko je bila pomembna enakost pravic delavcev, manj pa je bila prisotna misel o odgovornosti.

Sindikati in minister Peršak uničili Slovensko filharmonijo
Že konec istega leta, ko se je v SF vrnil Lajovic, sta sindikata Sviz in Glosa opozorila, da že dlje časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju SF in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja Damjanoviča. Konec lanskega leta pa so zaposleni v orkestru z opozorilno stavko v času večerne vaje zahtevali tako direktorjev kot Lajovčev odstop, razpust sveta zavoda ter zagotovitev aktivne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta.

Minister za kulturo Tone Peršak (foto: STA)

Zaradi stavkovnih zahtev orkestra je odpadel tudi letošnji novoletni koncert, minister za kulturo Tone Peršak, ki je zagovarjal, da gre za notranji spor, pa se je pred morebitno Damjanovičevo razrešitvijo odločil za notranjo revizijo SF. Medtem je Damjanoviču, ki je sicer notranjo revizijo SF skušal izpodbiti na sodišču, ponudil, da bi 1. julija direktorsko mesto zasedla nova oseba. Damjanovič je svoj odhod odklonil, prav tako je svoj odhod sprva zavračal maestro Lajovic.

Vlada je nato po stavki članov orkestra spremenila ustanovitveni akt SF, s katerim je zaposlenim omogočila tretjinsko zastopanost v svetu zavoda in vzpostavila možnost sodelovanja zaposlenih pri izbiri dirigenta oziroma umetniškega vodje orkestra. Zaposleni so medtem svoja dva predstavnika v svetu, ki se mora še konstituirati, že izbrali. Štirje kandidati, ki bodo v svetu zastopali državo, pa po navedbah ministrstva za kulturo trenutno čakajo na potrditev na vladi.

Politikis