Zaradi prostitucije padajo tožbe z vseh strani

Eugenija Carl, Janez Janša in Mojca Šetinc Pašek (foto: STA).

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na TVS Mojca Šetinc Pašek sta uresničili napoved in vložili zasebno kazensko tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo zaradi razžalitve. V SDS bodo glede na “zavajujoče in manipulativne prispevke” Eugenije Carl vložili nasprotno tožbo.

“Ivana Janeza Janšo kazensko zasebno toživa zaradi žaljivega zapisa na javnem spletnem mediju, v katerem naju je osebno označil za prostitutki, naju blatil in diskreditiral osebno kot ženski in poklicno kot novinarki,” sta zapisali Carlova in Šetinc Paškova. Ob tem sta pojasnili, da z Janšo ne bosta javno polemizirali, ampak se bosta z njim soočili v sodni dvorani, poroča STA.

SDS bo vložila nasprotno tožbo
“SDS bo glede na vse zavajajoče in manipulativne prispevke, ki jih je pripravljala Eugenija Carl ob uredniški asistenci Mojce Šetinc Pašek, vložila nasprotno tožbo,” so za Novo24TV pojasnili v največji opozicijski stranki.

Očitno se zgodba s tvitom leta nadaljuje. Najprej odločne obsodbe določenih novinarskih združenj in politikov. Nato je koalicija zaradi tvita celo sklicala izredno sejo, saj naj bi Janša izvajal “nedopusten pritisk na novinarje.”

Novinarka je obtožila SDS, da se gre politično prostitucijo
Spomnimo. Nekaj tednov pred objavo prispevka, ki je bil povod za Janšev tvit, je novinarka Carlova poročala o tem, da se SDS gre politično prostitucijo, ker plačuje ljudi, da pridejo pred sodišče. “To ni pisalo na neki ‘fake’ spletni strani, temveč je bilo objavljeno v informativni oddaji na javni televiziji. Se je kdo zganil? Je takrat kdo protestiral?” se je na takratni izredni seji odbora za kulturo v državnem zboru vprašal Janez Janša.

“Moj tvit v povprečju prebere 1500 ljudi, medtem ko takšne prispevke vidi med 100 in 200 tisoč ljudi. Takšne laži so bistveno težje sankcionirane,” je na izredni seji odbora za kulturo opozoril Janša.

Problematizira se tvit, novinarskega prispevka Carlove pa ne
Politični analitik in publicist Matevž Tomšič je prepričan, da je bil prispevek, ki je bil povod za zloglasni Janšev tvit, le eden v nizu nekorektnih in neprofesionalnih prispevkov, ki jih je v zadnjem času sproducirala nacionalka.

Kljub temu da se Tomšiču zloglasni tvit ni zdel najbolj primeren, pa je za Novo24TV pred izredno sejo odbora za kulturo poudaril, da so “odzivi precej nesorazmerni, sploh ker se ob njih ne problematizira neprofesionalnosti novinarskega prispevka, ki je bil povod za ta tvit.”

Prav na izredni seji, kjer so razpravljali o tvitu, pa se je poslanka Violeta Tomič spravila na Novo24TV: ”Ta medij si po mojem mnenju besede medij itak ne zasluži, ampak je hujskaški, potvarja in manipulira z informacijami ter širi sovraštvo in odkriti rasizem,” je povedala Tomičeva. Na napad se je takrat odzval tudi odgovorni urednik Nove24TV Uroš Urbanija, ki je besede poslanke označil kot nedopusten pritisk na svobodo dela novinarjev in novinarstva v slovenskih medijih. V novinarskih društvih pa – pričakovano – o tem ni bilo ne duha ne sluha.

Nina Knapič