Zasebni posli: Policija ne sme povedati, ali so na TVS iskali Možino ali Rebernikovo. Je pa v ozadju tožilstvo.

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa in Generalni tožilec Ruske federacije Jurij Čajka sta na Gradu Strmol leta 2019 podpisala program, ki natančno določa sodelovanje tožilstev in tožilcev obeh držav v letih 2019 in 2020. (Foto: STA)

Ne smemo odgovoriti, koga smo iskali na televiziji, so mi s PU Ljubljana odgovorili na vprašanje, ali so pri vratarju na RTVS povpraševali po Jožetu Možini ali odgovorni urednici Jadranki Rebernik. So pa razkrili, da njihovo delo pri iskanju novinarjev in urednikov usmerja državno tožilstvo. Tega povsem na vrhu vodi Drago Šketa.

Odgovor, koga so iskali v uredništvu televizije, bi naj prepovedoval zakon o varstvu osebnih podatkov. To je nenavadno, ker so uradne osebe iskale javne osebe (novinarje in urednike) v mediju in to v službenem času. Nič zasebno. Je pa naš zakon o varovanju osebnih podatkov res tak, da po njem javnost ne more in ne sme izvedeti za informacije, ki so javnega značaja in pomembne za javnost.

Vprašanje sem na policijo poslal zato, ker je nova uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdan Martič, prejšnji teden presenetila z obvestilom za javnost, v katerem trdijo, da so policisti iskali odgovorno urednico. In torej ne Jožeta Možine. Kot javnosti policija tudi upravi RTVS praviloma ne bi smela razkriti, koga so iskali, razen če je uprava morebiti sama vpletena in to pozna zaradi tega, ker je v postopku, ali pa če ga je morebiti celo sama sprožila. Primer je pritegnil veliko pozornost, ker je predstavnica PU Ljubljana Aleksandra Golec, ko je Možina objavil, da je od vratarja izvedel, da so policisti povpraševali po njem, zapisala, da s tem vrši pritisk na policiste. Uprava RTVS pa je pozneje zapisala, da bi naj policija iskala urednico, in sicer tako:

Odgovorna urednica informativnega programa je Jadranka Rebernik. Policijo sem prosil za pojasnilo, ali je informacija uprave RTVS točna, da ne bo zmede v javnosti, koga je iskala policija. Neuradno sem pri odgovorni urednici namreč izvedel, da nič ne ve o tem, da bi jo kdo s policije iskal.

So pa policisti Rebernikovo že zasliševali v preteklosti, ko so postopke proti njej sprožili sindikalisti, češ da bi naj ovirala stavko levo usmerjenih novinarjev, ki so se zavzemali za to, da bi nova koalicija strank lahko takoj odstavljala in nastavila svoje kadre na vrh RTVS.

Če jo zdaj že spet iščejo in ji tega ne povedo, je to nenavadno. Tako je tiste, ki jih domnevno iščeš, težko najti. Celoten odgovor s policije je takšen:

 

“Spoštovani.

Na vprašanja, ki se vežejo na konkretne fizične osebe v skladu z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovoriti. Lahko pa potrdimo, da v konkretni zadevi skladno s 148. členom Zakona o kazenskem postopku in Zakonom o nalogah in pooblastilih policije zbiramo obvestila po prijeti prijavi, zaradi sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Podrobnosti o preiskavi, ki še poteka, ne moremo pojasnjevati. Naj ob tem še poudarimo, da Policija spoštuje svobodo izražanja kot tudi novinarsko avtonomijo. Zavedamo se namreč, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, ki jim ustava ter zakonski in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela.

Lepo pozdravljeni.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
policijski inšpektor”

Spletnicasopis.eu