fbpx

Zaslišanja o zlorabah v slovenskem zdravstvenem sistemu z Andražem Kopačem in s Simonom Vrhuncem

Nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač (Foto: STA )

Komisija Državnega zbora za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je prve priče zaslišala 6. decembra lani. Danes bosta zaslišana generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Andraž Kopač in nekdanji prvi mož UKC-ja Simon Vrhunec.

Lanskega 6.decembra so bili, kot poroča STA, zaslišani nekdanja v. d. generalne direktorice ljubljanskega UKC Brigita Čokl, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec in višji nadzornik za sistemsko korupcijo pri KPK Mirjan Hren. Nihče izmed njih ni povedal nobenih novih dejstev.

Komisija Državnega zbora za ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu je bila ustanovljena aprila lani. Afera o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini. Komisija je na prejšnji seji določila seznam 22 prič, ki jih še namerava zaslišati.

Predsednica komisije Jelka Godec  (SDS) je napovedala, da bo komisija skušala priti do dokumentacije specializiranega državnega tožilstva s pritožbo na Ustavno sodišče. Zunajobravnavni senat Ljubljanskega okrožnega sodišča je odločil, da ne bodo izročili dokumentacije, ki jo je komisija zahtevala od tožilstva. Odločitev zunajobravnavnega senata je dokončna in tako komisiji ostaja le še pritožba na Ustavno sodišče.

Branka Jurhar