fbpx

Otroci umirajo, program otroške kirurgije pa ostaja še naprej nedotaknjen

Najbolj odgovoren za stanje na otroški srčni kirurgiji Rajko Kenda (foto: STA)

Poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke poudarjajo, da je otroška srčna kirurgija zelo občutljivo področje zdravstva. Zaradi večjih napak, ki so se v programu otroške srčne kirurgije zgodili v preteklosti in se očitno dogajajo še danes, je zaupanje staršev in ostalih v ta program v Sloveniji na najnižji ravni. Poslanska skupina je na predsednika Odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali problematiko neurejenih razmer na otroški srčni kirurgiji.

V poslanski skupini SDS na neurejene razmere na otroški srčni kirurgiji opozarjajo že dalj časa. Na njihovo pobudo je o tem Odbor za zdravstvo enkrat že razpravljal, in sicer 2. oktobra 2015. Pred tem je bil namreč opravljen izredni nadzor na omenjenem oddelku.

Nadzorna komisija ugotovila številne nepravilnosti na področju otroške srčne kirurgije
Nadzorna komisija je ugotovila, da je bil sedemletni program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana kadrovsko pomanjkljiv, neetičen, odnosi med zaposlenimi so bili na zelo nizki ravni. Komisija je opozorila tudi na napačne odločitve zdravnikov pri zdravljenju štirih otrok, ki so kasneje umrli. Na omenjeni seji je bil sprejet sklep, da Ministrstvo za zdravje v roku treh mesecev seznani člane in članice Odbora z zdravstvo z načrtom izvajanja programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana.

Foto: STA

Foto: STA

Stanje na UKC Ljubljana se še kar ne izboljšuje
Prav tako je Ministrstvo za zdravje februarja letos sprejelo Strategijo obravnave otrok in odraslih s prirojeno srčno napako v UKC Ljubljana. Poslanke in poslanci SDS so prepričani, da se kljub sprejeti strategiji na otroški srčni kirurgiji ni spremenilo popolnoma nič, na kar kaže tudi to, da v teh dneh celotna Slovenija spremlja agonijo dveletne deklice, ki naj bi jo zdravili na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana v okviru otroške srčne kirurgije.

V primeru 2-letne deklice so ravnali nezaslišano
Kot je znano, so dveletno deklico konec avgusta sprejeli na Pediatrično kliniko zaradi utrujenosti, potem ko so v jeseniški bolnišnici ugotovili, da ima srčno popuščanje ter da deklici levi srčni prekat peša in slabo deluje. Deklico so med zdravljenjem zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja premestili na intenzivno enoto srčne kirurgije, ob tem so jo priklopili na zunanje predihavanje in zunanji krvni obtok. Kasneje so zdravniki deklico odklopili od podpornih sistemov z napovedjo, da bo kmalu umrla, kar pa se ni zgodilo. Deklica še vedno živi.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

V društvu na srcu operiranih Slovenije so omenjeno dejanje in ravnanje zdravnikov označili za nezaslišano. Po njihovem mnenju nasprotujoče si izjave, ki so jih zdravniki dajali družini deklice, kažejo na to, da zdravniki ne vedo, kaj počnejo. Prav tako se jim zdi čudno, da so deklico operirali kirurgi za odrasle bolnike, saj naj bi veljajo, da tega ne smejo početi, če niso posebej izurjeni za operacije otrok.

Glede omenjenega primera se je v javnosti odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je UKCL zaprosila, da jih seznani s potekom zdravljenja in z medicinsko dokumentacijo dveletne deklice, za katero starši trdijo, da so jo zdravniki v programu otroške srčne kirurgije malomarno zdravili. Borijo se, da bi deklici odobrili zdravljenje v tujini. Prijavo suma malomarnega zdravljenja so pred dnevi prejeli tudi na Policijski upravi Ljubljana.

Po pritisku javnosti so se minuli teden na zdravniškem konziliju vendarle sestali vsi, ki spremljajo potek male deklice. Dogovorili so se, da se bo deklica zdravila v tujini. Zdravstvena zavarovalnica je njeno zdravljenje odobrila, vendar pa tudi sedaj lahko spremljamo zaplete v zvezi s tem.

Ministrica za zdravje vztraja, da je program otroške srčne kirurgije popolnoma varen
Kljub preteklim večjim napakam v programu otroške srčne kirurgije in nizkemu zaupanju staršev in ostalih v ta program ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vseskozi poudarja, da je program otroške srčne kirurgije varen, da se na programu dobro dela, da so kirurgi odlični, predlagatelji zahteve za nujno sejo pa menimo, da je potrebno zahtevati odgovornost za nastale napake na otroški srčni kirurgiji.

N. Ž.