Otroci umirajo, program otroške kirurgije pa ostaja še naprej nedotaknjen

Najbolj odgovoren za stanje na otroški srčni kirurgiji Rajko Kenda (foto: STA)

Poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke poudarjajo, da je otroška srčna kirurgija zelo občutljivo področje zdravstva. Zaradi večjih napak, ki so se v programu otroške srčne kirurgije zgodili v preteklosti in se očitno dogajajo še danes, je zaupanje staršev in ostalih v ta program v Sloveniji na najnižji ravni. Poslanska skupina je na predsednika Odbora za zdravstvo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali problematiko neurejenih razmer na otroški srčni kirurgiji.

V poslanski skupini SDS na neurejene razmere na otroški srčni kirurgiji opozarjajo že dalj časa. Na njihovo pobudo je o tem Odbor za zdravstvo enkrat že razpravljal, in sicer 2. oktobra 2015. Pred tem je bil namreč opravljen izredni nadzor na omenjenem oddelku.

Nadzorna komisija ugotovila številne nepravilnosti na področju otroške srčne kirurgije
Nadzorna komisija je ugotovila, da je bil sedemletni program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana kadrovsko pomanjkljiv, neetičen, odnosi med zaposlenimi so bili na zelo nizki ravni. Komisija je opozorila tudi na napačne odločitve zdravnikov pri zdravljenju štirih otrok, ki so kasneje umrli. Na omenjeni seji je bil sprejet sklep, da Ministrstvo za zdravje v roku treh mesecev seznani člane in članice Odbora z zdravstvo z načrtom izvajanja programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana.

Foto: STA

Foto: STA

Stanje na UKC Ljubljana se še kar ne izboljšuje
Prav tako je Ministrstvo za zdravje februarja letos sprejelo Strategijo obravnave otrok in odraslih s prirojeno srčno napako v UKC Ljubljana. Poslanke in poslanci SDS so prepričani, da se kljub sprejeti strategiji na otroški srčni kirurgiji ni spremenilo popolnoma nič, na kar kaže tudi to, da v teh dneh celotna Slovenija spremlja agonijo dveletne deklice, ki naj bi jo zdravili na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana v okviru otroške srčne kirurgije.

V primeru 2-letne deklice so ravnali nezaslišano
Kot je znano, so dveletno deklico konec avgusta sprejeli na Pediatrično kliniko zaradi utrujenosti, potem ko so v jeseniški bolnišnici ugotovili, da ima srčno popuščanje ter da deklici levi srčni prekat peša in slabo deluje. Deklico so med zdravljenjem zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja premestili na intenzivno enoto srčne kirurgije, ob tem so jo priklopili na zunanje predihavanje in zunanji krvni obtok. Kasneje so zdravniki deklico odklopili od podpornih sistemov z napovedjo, da bo kmalu umrla, kar pa se ni zgodilo. Deklica še vedno živi.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

V društvu na srcu operiranih Slovenije so omenjeno dejanje in ravnanje zdravnikov označili za nezaslišano. Po njihovem mnenju nasprotujoče si izjave, ki so jih zdravniki dajali družini deklice, kažejo na to, da zdravniki ne vedo, kaj počnejo. Prav tako se jim zdi čudno, da so deklico operirali kirurgi za odrasle bolnike, saj naj bi veljajo, da tega ne smejo početi, če niso posebej izurjeni za operacije otrok.

Glede omenjenega primera se je v javnosti odzvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije, ki je UKCL zaprosila, da jih seznani s potekom zdravljenja in z medicinsko dokumentacijo dveletne deklice, za katero starši trdijo, da so jo zdravniki v programu otroške srčne kirurgije malomarno zdravili. Borijo se, da bi deklici odobrili zdravljenje v tujini. Prijavo suma malomarnega zdravljenja so pred dnevi prejeli tudi na Policijski upravi Ljubljana.

Po pritisku javnosti so se minuli teden na zdravniškem konziliju vendarle sestali vsi, ki spremljajo potek male deklice. Dogovorili so se, da se bo deklica zdravila v tujini. Zdravstvena zavarovalnica je njeno zdravljenje odobrila, vendar pa tudi sedaj lahko spremljamo zaplete v zvezi s tem.

Ministrica za zdravje vztraja, da je program otroške srčne kirurgije popolnoma varen
Kljub preteklim večjim napakam v programu otroške srčne kirurgije in nizkemu zaupanju staršev in ostalih v ta program ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vseskozi poudarja, da je program otroške srčne kirurgije varen, da se na programu dobro dela, da so kirurgi odlični, predlagatelji zahteve za nujno sejo pa menimo, da je potrebno zahtevati odgovornost za nastale napake na otroški srčni kirurgiji.

N. Ž.

 • MEFISTO

  Kako naj bo drugače, če se šef otroške klinike bolj ukvarja s politiko kot s kliniko.

 • Franc Šink

  Imam vtis, da se bo deklica sama pozdravila. Samo čim manj zdravnikov zraven!

  • baubau

   Bog ji daj zdravje! Od skorumpiranega zavarovalniškega in zdravstvenega sistema,ki predvsem za “tovarišijo” ter za potomce komunistov zagotavlja nepojmljive privilegije in usluge,druge državljane pa zanemarja,namreč ne moremo veliko pričakovati.

 • rubec

  Če bi imel bolanega otroka bi ga raje kot temu jankovičevemu fafaču peljal k veterinarju.

  • tomven

   jankovićev fafač…. tale je pa dobra. plus sto

 • Ryuk

  Zaupanje v celotno javno zdravstvo je na nizki ravni. Ne samo v program otroške srčne kirurgije.

 • totex39

  To je absurd kaj je vse pri nas možno, da se človek, ki dela na otroški srčni kirurgiji še lahko ukvarja z politiko.

 • Antonius

  Ker dr. Kenda kot predstojnik otroške klinike ni odgovorno opravil zahtevanega, bi ga morali zaradi lenobe in krivdnih razlogov za stanje v otr. bolnici ščevljati iz UKC.
  Od avtomehanika pričakuješ da zna popraviti avto, od šefa avtoservisa pa pričakuješ, da zna organizirati delo v avto servisu. Tudi dodatno izobraževanje serviserjev je šefova odgovornost.
  Kendo je pa med tem mimo vseh problemov otroške srčne kirurgije skrbelo, da se bo ‘jankovićevo srce ogrelo za vstop v politiko.
  Kenda je nastopaški blefer najnižjega kova in zdravnik brez morale. Dopustil je, da je delo v otroški bolnici teklo po inerciji nespreminjanj zastarelega in utečenega. Kendo ni povozil avto, povozil ga je čas in razvoj otroške srčne kirurgije.
  Vzvišenost in igrana prizadetost je Kendin beden odgovor prizadetim staršem in kritični javnosti, ker so protestirali zoper zdravniško šlamastiko na otroški kliniki.

  • MižekFiga

   Kenda, vzvišen, političen, aroganten, ………, kirurg ???.
   Kenda, adijo !!!

  • indijanka

   Povozila ga je nadutost. Moja omica se zagotovo obrača v grobu. Med ustanovitelji te klinike je bila. Ko sem bila majhna sem iz njenih zgodb spoznala večino otrok za katere je skrbela. Njena najboljša prijateljica, ki jo je preživela je bila ena izmed tistih, ki so odgovorni za razvoj na področju babištva. Ko me je obiskala v porodnišnici, je navedla vse pomanjkljivosti, ki se do danes niso spremenile in sem jih kasneje tudi sama na žalost občutila na svoji koži. Ena najlepših žensk, ki sem jih srečala v življenju je bila. Prijateljici, ki sta življenje popolnoma posvetili stroki in imeli izjemno srce. Moja omica je posvojila mojo mati, njena prijateljica pa prizadeto deklico, ki jo je zavrgla njena nečakinja. Ta prizadeta deklica pa je bila skozi otroštvo moja prijateljica. Njuno življenje se ni vrtelo okoli denarja ampak okoli srca in stroke.

   • MEFISTO

    Indijanka, povej nam, pri katerem projektu ni bilo zraven tvojih prednikov?

    • indijanka

     Dolgočasiš se in me pogrešaš?

 • Viktorh

  Gre za belo mafijo, ki jo bomo uničili le, če bomo reorganizirali zavarovalni in zdravstveni sitem.

 • Olga

  Slovensko zdravstvo bomo morali postaviti na novo! Zaupanje ljudi si bo le to težko povrnilo s takšnim načinom dela! Ni poštenosti, ni strokovnosti, ni samokritičnost, ni odgovornosti! Predvsem pa je treba kaznovati tatove zdravstvenega denarja in koruptivneže!

  • Novakec1

   Slovenskega zdravstva ni več je samo še multikulti sranje.

 • Miha

  Koga se bojijo zdravniki v javnem sektorju ?
  Oni lahko ubijejo, vzamejo življenje, in nikoli nobeden ne odgovarja, zelo velika moč in občutek večvrednosti.

 • garfi

  kenda je izražal sovraštvo do Janše

 • Lovro

  Kenda je olitik. In to med drugim pove, da je v svojem poklicu smrtno nevaren

 • MEFISTO

  Če bi se Kenda pol toliko ukvarjal z otroški zdravstvom kot se je z Janšo, bi nam otroška klinika vračale same zdrave otroke.