fbpx

Novinarsko razsodišče: Urednik in novinarka na Kanalu A zavajala javnost

Foto: Twitter

Častno novinarsko razsodišče je razsodilo, da sta urednik oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak in novinarka Živa Ivačič kršila 1. člen etičnega kodeksa novinarjev, ker sta netočno poročala o shodu Koalicije “Za otroke gre!” pred Državnim zborom RS.

Pritožbo je zoper novinarko Ivačičevo in urednika Trebušaka vložila Marjana Aleksić, ki jima je očitala kršitev 1. člena novinarskega kodeksa.

  1. člen novinarskega kodeksa: Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam. Svoje napake – četudi nenamerne – mora priznati in popraviti. V tem primeru NČR lahko presodi, da novinar ni kršil kodeksa.

Namesto o tisočih poročali le o stotih ljudeh
Pritožnica je v pritožbi navedla, da je bila omenjena novinarka 3. marca neposredno na kraju shoda, ko je bilo na njem več tisoč ljudi, a je v oddaji Svet poročala, da je bilo na shodu le 100 ljudi. V naslednjih poročanjih urednik in novinarka te dezinformacije nista popravila.

V pritožbi je bil tudi očitek o kršitvi 2. in 4. člena kodeksa, ki pravita, da “se mora novinar izogibati nekorektnemu, osebno žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev ter da ne sme zamolčati informacij, ključnih za razumevanje obravnavane teme.” Pritožbi je bil priložen še posnetek, ki naj bi dokazoval množično udeležbo na shodu, prav tako pa poročila drugih medijev o večtisočglavi množici.

Na Kanalu A kršili etični kodeks 1

Fotografija dokazuje, da je šlo res za množico več tisoč ljudi. (Foto: Youtube)

Nista preverila točnosti informacij
Novinarsko častno razsodišče je v danes objavljenem sklepu zapisalo, da “sta Ivačičeva in Trebušak kršila 1. člen, ker dejstev nista preverjala v zadostni meri in tako nista izkazala skrbnosti pri preverjanju točnosti zbranih informacij”.

Pri presoji ostalih očitkov je razsodišče ocenilo, da novinarka in urednik nista kršila 2. člena, ker poročanje ni bilo žaljivo, prav tako tudi ne 4. člena, ker informacij nista zamolčala, temveč podatka o številu udeležencev shoda “le” nista “dovolj” preverila.

M. P., STA