fbpx

Zbiranje podpisov za referendum glede zakona o obrambi med 2. novembrom in 6. decembrom

Foto: STA

Predsednik DZ Milan Brglez je določil čas zbiranja podpisov za razpis referenduma o dopolnitvi Zakona o obrambi. Čas za zbiranje podpisov bo med 2. novembrom in 6. decembrom. Pobudo za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma so v sredo vložili predstavniki Radia Študent.

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivk in volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov. STA poroča, da je pobudnik za zbiranje podpore določil geslo: Proti militarizaciji.

Martina Dervarič, odgovorna urednica Radia Študent, je ob vložitvi pobude za začetek referendumskih aktivnosti povedala, da so zadovoljni in da so s tem prvim korakom odprli možnost javne razprave o tej problematiki.

Brglez je v četrtek ocenil, da gre pri vložitvi pobude za začetek referendumskih aktivnosti glede zakona o obrambi za “eno veliko zavlačevanje”, ki bi naj po njegovem mnenju škodilo policistom in vplivalo na varnost, prispeva lahko tudi k okrnjenemu ugledu države v mednarodni skupnosti. Brglez je še ocenil, da nikakor ne gre za referendum proti militarizaciji.

Dopolnitev zakona o obrambi  je DZ sprejel 21. oktobra in omogoča, da DZ na predlog vlade vojski dodeli dodatna pooblastila pri pomoči policiji. Za dopolnitev zakona sta se vlada in DZ odločila ob iskanju rešitev pri obvladovanju begunskega toka.

A. D.