fbpx

Zbor za republiko: “Bojimo se, da če bo EPP stopila na pot notranjega razkroja, bo s tem na široko odprla vrata tujim kulturam in ideologijam …”

France Cukjati (Foto: Polona Avanzo)

“Želeli bi verjeti, da EPP z vsemi njenimi članicami še vedno povezuje duh Schumana, Adenauerja in de Gasperija, ki se kaže v pogumu, tolerantnosti in modrosti,” je v odprtem pismu zapisal predsednik Zbora za republiko France Cukjati.

Celotno odprto pismo objavljamo v nadaljevanju:

ZBOR ZA REPUBLIKO
Inštitut za analize in dialog
LJUBLJANA, Slovenija

Vodstvom

  • Evropske Ljudske Stranke
  • madžarske stranke FIDES
  • strankam, ki so članice EPP

Zadeva: Odprto pismo Evropski ljudski stranki in njenim članicam

Spoštovani!

“Zbor za republiko” kot nevladna organizacija slovenskih intelektualcev iz tradicionalno-liberalnega miselnega kroga Evropske ljudske stranke se ob zadnjih dogodkih v zvezi z napovedanim izgonom (oziroma izstopom) madžarskega FIDES-a iz EPP sprašujemo:

  1. Ali EPP izgublja občutek za pluralnost in spoštovanje različnosti med evropskimi narodi, saj je FIDES glede na njegov volilni rezultat najbolj avtentičen predstavnik madžarskega naroda?
  2. Ali EPP prevzema agendo evropskega levičarstva, ki je vse bolj sovražno nastrojeno proti klasični evropski, to je grško-krščanski kulturi, in do vseh, ki spoštujejo tudi svojo evropsko in svojo narodnostno identiteto?
  3. Ali EPP ni več sposobna razumeti narodov, ki jih je tako dolgo dušila komunistična diktatura in ki še vedno nosijo breme teh posledic?
  4. Ali so res že izčrpane vse možnosti pogovorov, ki temeljijo na demokratičnem spoštovanju sogovornika in na zavedanju o resnosti vprašanja, saj bi odhod FIDES-a oslabil tudi EPP in s tem celotno družino tradicionalno desnih strank, ki so konstitutivni temelj EU?

Želeli bi verjeti, da so v celotni družini EPP še vedno prisotni pogum, tolerantnost in dobronamernost, ki so omogočili, da se je Nemčija po drugi svetovni vojni osvobodila nacizma, po padcu Berlinskega zidu pa še komunizma. Želeli bi verjeti, da vsaj EPP razume nekdanje komunistične države, ki se še vedno skušajo osvoboditi globoko zakoreninjene komunistične miselnosti in nedemokratičnih metod političnega dela. In da pri tem lahko računajo na podporo EPP tudi takrat, ko jih nekateri domači mediji in novinarji, ki svobodo govora razumejo kot svobodo laži, neutemeljeno sramotijo preko tujih medijev, ki slepo nasedajo njihovemu potvarjanju resničnosti.

Želeli bi verjeti, da EPP z vsemi njenimi članicami še vedno povezuje duh Schumana, Adenauerja in de Gasperija, ki se kaže v pogumu, tolerantnosti in modrosti.

Bojimo se, da če bo EPP stopila na pot notranjega razkroja, bo s tem na široko odprla vrata tujim kulturam in ideologijam, ki niso zrastle iz grško-krščanske kulture, na kateri temelji agenda o človekovih pravicah ter človekovem dostojanstvu in svobodi.

Ljubljana, 10. marec 2021

France Cukjati,
predsednik

Zbor za republiko