Zbor za republiko poziva Državni zbor RS k resni in državotvorni drži

Predsednik Zbora za republiko dr. France Cukjati.

“Zadnja leta se v Sloveniji vse bolj zaostruje kultura izključevanja, ki nas je bremenila že v prejšnjem režimu. Če je leta 2018 vladno koalicijo povezovalo nerazumno izključevanje posamezne stranke, ki so ji volivci izkazali daleč največ zaupanja, pa smo danes priča celo paničnemu strahu pred opuščanjem tega izključevanja. Vse kaže, da je v ozadju strah globoke države pred izgubo ideološkega monopola na pomembnih področjih, kot so kultura,  šolstvo, sociala in medijski prostor ter izguba nadzora nad finančnimi tokovi države,” sporočajo v Zboru za republiko in dodajajo, da razklan narod ne more biti dolgoročno uspešen. Zbor za Republiko zato poziva vse parlamentarne stranke k resni in državotvorni drži k prenehanju izključevanja in k pogovoru ter sodelovanju. 

Zbor za republiko se je v javni izjavi odzval na dogajanje v zadnjih tednih, ko slovensko družbo znova pretresa kultura izključevanja, značilna za prejšnji režim. Kot poudarjajo, diskurz izključevalnosti meji že na sovraštvo in pohablja slovensko družbo, iz zgodovine pa je znano, da v sebi razklan narod ne more postati dolgoročno uspešen.

Po mnenju Zbora za republiko je še k večji izključevalnosti pripomoglo pismo 75 akademikov, ki nas vrača v nekdanje totalitarne čase in temelji na izključevalnosti neokomunističnih razredov. “To svoje destruktivno stališče utemeljujejo z vrsto neosnovanih podtikanj ali celo žaljivih laži. Po znanem revolucionarnem načelu, da s tekmecem ne tekmuješ, ampak ga radikalno izključiš, odstraniš, uničiš.”

Zato bi bil po mnenju civilno-družbene organizacije že čas, da se osvobodimo petinsedemdesetletnega izključevanja, pa naj gre za demokratične pristope k vodenju države ali pa za kadrovanja na pomembna delovna mesta in za medijski dostop do javnosti. Pred 30 leti je slovensko ljudstvo namreč jasno povedalo, da hoče demokratično in svobodno družbo, ki je ni brez pravičnosti in enakosti pred zakonom. Politikantska izključevalnost pa je huda oblika kršenja tako pravičnosti kot enakosti.

Zbor za Republiko zato poziva vse parlamentarne stranke k resni in državotvorni drži. K prenehanju izključevanja in k pogovoru ter sodelovanju.

Celotno pismo objavljamo v nadaljevanju:

Zadnja leta se v Sloveniji vse bolj zaostruje kultura izključevanja, ki nas je bremenila že v prejšnjem režimu. Če je leta 2018 vladno koalicijo povezovalo nerazumno izključevanje posamezne stranke, ki so ji volivci izkazali daleč največ zaupanja, pa smo danes priča celo paničnemu strahu pred opuščanjem tega izključevanja. Vse kaže, da je v ozadju strah globoke države pred izgubo ideološkega monopola na pomembnih področjih, kot so kultura,  šolstvo, sociala in medijski prostor ter izguba nadzora nad finančnimi tokovi države.

Izključevalnost, ki včasih meji že na sovraštvo, pa ne pohablja le državno-političnega diskurza, ampak tudi celotno družbo in medčloveške odnose. Kultura izključevanja, ki so jo pred dvema letoma dominantni mediji vztrajno vsiljevali in vrsto političnih strank privedli v slepo ulico prisege “z Janšo pa ne!”, se nujno prenaša tudi v družbo. To se kaže tudi v pritiskih in grožnjah tistim strankam, ki sedaj razmišljajo o oblikovanju demokratične vlade, grajene na povezovanju in sodelovanju.

Kultura sodelovanja bi se postopoma prenesla tudi med prebivalstvo, kar ni zanemarljivo. Zgodovina namreč ne pozna primera, da bi v sebi razklan narod postal dolgoročno uspešen. Oblast oziroma politika, ki to razklanost celo spodbuja, pa ne bo nikoli sposobna narodu zagotoviti varnosti in blagostanja.

V teh dneh pa nas nekateri javno pozivajo celo k še večji izključevalnosti. 75 akademikov nas vrača v sistem svoje mladosti,  ki je temeljil na radikalni izključevalnosti nekomunističnih “razredov”. To svoje destruktivno stališče utemeljujejo z vrsto neosnovanih podtikanj ali celo žaljivih laži. Po znanem revolucionarnem načelu, da s tekmecem ne tekmuješ, ampak ga radikalno izključiš, odstraniš, uničiš.

Najbolj hinavski so njihovi očitki o nakopičenih problemih in nedemokratičnosti danes, ko je vendar jasno, da so “levičarji” večino časa (45 let v Jugoslaviji in najmanj 18 let po osamosvojitvi) vladali brez opozicije in so imeli dovolj priložnosti, da bi uredili reči. Saj so jih. Sedanje težave so njihovo delo.

Čas bi že bil, da se osvobodimo petinsedemdeset-letnega izključevanja, pa naj gre za demokratične pristope k vodenju države ali pa za kadrovanja na pomembna delovna mesta in za medijski dostop do javnosti. Pred 30 leti je slovensko ljudstvo jasno povedalo, da hoče demokratično in svobodno družbo, ki je ni brez pravičnosti in enakosti pred zakonom. Politikantska izključevalnost pa je huda oblika kršenja tako pravičnosti kot enakosti.

Zbor za Republiko zato poziva vse parlamentarne stranke k resni in državotvorni drži. K prenehanju izključevanja in k pogovoru ter sodelovanju. Izberite takšne državnike, ki so na osnovi izkušenj, znanja in osebnih lastnosti sposobni voditi vlado in korektno komunicirati s svojimi koalicijskimi partnerji. In ki bodo v izvajanje oblasti sposobni vnesti več politične kulture in več zavzetosti za državo Slovenijo.

Rok Krajnc

 • Vera

  Na Reporterju žalijo morebitno novo vlado,da bi pa kaj koristnejšega in resničnega pisali,jim še na misel na ne pride . Dovolj je bilo izključevanja !

 • Antonius

  Skrajšano povedano, Zbor za republiko volivce nagovarja, naj volijo stranko SDS zato, ker se izključevalna anti-Janša koalicija z Mesečevimi vred, ne oziraje se na škodo, politikantsko pod nobenim pogojem nočejo pogovarjati.
  Če bodo volili SLS+NSL, NSi-kd, GAS ali DOM bo pa tudi v redu.

  • jan Gedli

   Kaj pa je to: +NSL? Stric googl mi vrže ven: “NSL – North Sea Lubricants”. NSi – kd, ali ni že to malo pase? Resno mislim.

   • Antonius

    K SLS je NSL dodal preganjani in politikantsko odpuščeni Kangler.

 • samotoje

  Skrajni čas, da naredimo Slovenijo.

 • Vana

  + + + + +

  Bi pa že sama sprememba vlade bila dobrodošla. Nekaterih – enih in istih ( 70 let )

  imamo dovolj za naslednjih 50 let !!!

 • RATATA

  Ne z levičarji in desničarji opletat no!!
  Kaj ko bi enkrat to levost opredelili kot
  “POTOMCI IN NASLEDNIKI TER SLAVILCI KOMUNISTIČNE REVOLUCIJE”(?)
  / lahko tudi “POKOMUNISTI” – nasprotni pol so pa lahko enostavno lahko le “NEKOMUNISTI”.

  • Silvester Alič

   Postalinisti

 • Kalabicnikola

  Politika izključevanja hahshahahahaha. Janša je svetovni prvak v tem. Spomnite se proslave ob osamosvojitvi, ko se ni udeležil uradne in je raje naredil SVOJO DOMOSRANSKO. .In tak naj bi vladal ? Da so v vladi razni čobani iz Grosuplje ,Ribnice, Iga it’d it’d it’d. ..Može seja sa sela, ali ni kako selo iz šel Jaka.

 • Leskovsek Janja

  Sedaj imate priloznost,da ste super ena A vlada.

  Da popravite vse zafurano ,da vodite dialog z drugace mislecimi in da ocistite drzavo korupcije in klientilizma. Skratna razcvet v republiki Sloveniji.
  No to so samo mokre sanje nekaterih ,ki ne vidijo cez planke ze vse od osamosvojitve. Vas vprasam ob naslednji volitvah ,kaj ste za to drzavo in blagostanje ljudi naredili.Verjetno bo odgovor ,da vse kar so zafurali levi se ne da popraviti.
  Boj za oblast in privilegije je na prvem mestu vse ostalo pa nevazno.

  • rrrrr

   Janja, dobrodošla novinka, Bogdej. A da se že na začetku ne osmešite, je vseeno dobro prej kaj prebrati kot takoj iz črk delati sarme..Veste, tukaj nismo po župci prikravlali….

  • von Rhein

   Sedaj vas vprašam.Koliko,je bilo predlogov za nekaj narediti?Pametnih predlogov in amandmajev z mnogo vsebine in soli.Kdo je vse to blokiral….pa recimo,izključeval?

  • Winstonblue

   Saj tudi bo boljsa vlada, bolje Janša,ki bo zagotovo več naredil in bolje kot klovn serpentinsek ki se za gasilske veselice ni več dober.

 • Janko Lisjak

  Sds se kar sama izkljucuje in bi ze bil cas da zamenjajo predcednika

 • janko

  Rdečuhi bojo najbolj državotvorni, če bojo končno utihnili in dali možnost končno še nekomu drugemu!!
  In naj si drznejo več nergati in svinjariti, nikoli več in ničesar več!!! Sploh si ni možno predstavljati, koliko zla so naredili od 1940. do danes!