fbpx

Zbor za republiko poziva državljane k udeležbi na volitvah in podpori strankam, “ki so se izkazale pri obrambi resničnih nacionalnih interesov”

Z leve proti desni: podpredsednik SLS Primož Jelševar, predsednik SLS Marko Zidanšek, predsednik SDS Janez Janša, predsednik programskega sveta Nove ljudske stranke Franc Kangler, predsednik NSi Matej Tonin in predsednik stranke Glas za otroke in družino Aleš Primc (vir: twitter)

Od časa, ko smo se v Sloveniji – z gibanjem slovenske pomladi – postavili na pravo stran zgodovine, prekinili tradicijo narodnega zamudništva in po svojih močeh prispevali h koncu hladne vojne, je minilo trideset let. V tem obdobju smo doživljali uspehe, zadnja leta pa že spet zaostajamo. Predvsem po letu 2008 je Slovenija zašla v slepo ulico nezaupanja, negotovosti, razočaranja in zmede. To najbolje ponazarjajo zapleti v bančništvu, zdravstvu, pravosodju, vojski in diplomaciji. Ta se je skoraj nepopravljivo spotaknila pri odnosih s Hrvaško, da ne govorimo o navdušenju nad avtokratičnimi sistemi vzhodno od nas. Letošnje – devete demokratične – parlamentarne volitve bodo priložnost za rešitev in preobrat.

Državni zbor, ki ga bomo izvolili na letošnjih volitvah, se bo moral spoprijeti z resnimi in težkimi izzivi, zato moramo vanj izvoliti najboljše – najbolj sposobne, ugledne in izkušene – ljudi. Volitve naj bi bile resno in skrajno odgovorno podjetje. Pozorni volivci bodo nagradili kandidate, ki so se izkazali z merljivimi dosežki. Le kvalitetna sestava državnega zbora bo državljanom povrnila zaupanje v javne in državne ustanove.

Ocenjevanje kandidatov
V Zboru za republiko po eni strani spoštujemo vrednote in dosežke slovenske osamosvojitve, po drugi strani pa izražamo zaskrbljenost zaradi zamujenih priložnosti in negotove prihodnosti mlade generacije. Pritrjujemo osebnostim, strankam in vladam, ki so se odlikovale pri uveljavitvi in varovanju slovenske suverenosti; ki so utrjevale demokratične ustanove, dosegle mednarodno priznanje, vključitev v EU in Nato, v schengenski in evrski sistem, navsezadnje pa so leta 2008 tudi vodile Evropsko unijo.

Ta visoka merila nas vodijo tudi pri ocenjevanju letošnjih kandidatur. Zbor za republiko – tako kot leta 2004, pred njim pa Demos leta 1990 – nasprotuje vsakršnemu vnaprejšnjemu izključevanju, vendar podpira predvsem stranke in osebnosti, ki so se izkazale pri obrambi resničnih nacionalnih interesov, npr. SDS, Novo Slovenijo in Slovensko ljudsko stranko.

Vlada
Prva naloga izvoljenih poslancev bo postavitev vlade, ki jo v Zboru za republiko razumemo kot varuha svobode, človekovih pravic, poštenja in pravičnosti, predvsem pa podjetniške pobude in gospodarske učinkovitosti. Vlada mora postati državna reprezentanca in jo morajo sestavljati najzanesljivejši in najboljši ljudje. V prihodnjih letih bo morala dostojno in učinkovito predstavljati državo na evropskem prizorišču. Zahtevni izzivi čakajo tudi Evropsko unijo, ki se bo morala preurediti, da bi lahko uspešno tekmovala na svetovnem prizorišču, kar pomeni, da se bo morala kar najresneje soočiti s problemi svoje enotnosti in raznolikosti. V prihodnjih letih bo v ospredju problem preseljevanja in pritiska na evropske meje. Ob tem se postavlja vprašanje globalne odprtosti in lokalne identitete. Pravičnost in mir sta povezana z zahodnoevropskimi demokratičnimi sistemi, ki morajo biti in ostati pogoj za sleherno integracijsko politiko.

Premišljenost
Zbor za republiko poziva državljane, da v predvolilnem času kritično ocenijo dosedanje delo, verodostojnost vodstev in programe posameznih strank. Priporočamo, da se v čim večjem številu udeležijo volitev in dobro premislijo, komu bodo zaupali vodenje države.

I. Š.