fbpx

Zbor za republiko – država se mora čim prej umakniti iz koruptivnega in zaviralnega gospodarstva

foto: Nova24tv

Govorniki Zbora za republiko so si bili enotni, da je slovensko gospodarstvo še vedno prepredeno s socialistično filozofijo, zato zaostaja v primerjavi z drugimi državami EU. Kot je poudaril Friderik Čeček je bilo stanje v Sloveniji pred drugo svetovno vojno primerljivo našim sosedam, s prihodom komunistične oblasti pa je zazeval velik prepad. Ko se je Slovenija odrešila jugoslovanskih okovov, pa so se pojavile stranke komunističnega tabora, ki jim je uspelo priti na oblast in ustavljati razvoj.

V organizaciji Zbora za republiko in Državnega sveta je v torek, 24. januarja, potekal posvet o politiki in gospodarstvu. Zainteresirani javnosti so svoj pogled na gospodarske težave v Sloveniji predstavili Friderik Čeček, genereralni direktor ADK, Branko Bračko, predsednik Gospodarsko podjetniškega foruma, in trije predsedniki odborov za gospodarstvo pomladnih strank. To so bili Andrej Vizjak iz SDS, Matej Tonin iz Nsi in Andrej Umek iz SLS.

Državno lastništvo je zaviralno in koruptivno
Pomladne stranke se zavedajo, da je primeren gospodarski program ključen za razvoj države. V programu Zbora za republiko mora država v najkrajšem času izstopiti iz gospodarstva, ker deluje zaviralno, pleni premoženje in deluje koruptivno. Ukiniti je treba pomoč slabo stoječim bankam in podjetjem. Imajo tudi načrt, kako v štirih letih zmanjšati brezposelnost na 60 tisoč ljudi. To bi dosegli z delovnopravno reformo, ki predvideva lažje zaposlovanje in odpuščanje za podjetja, tako da delavec sam določa nadure in da je lahko zaposlen pri več delodajalcih.

Ronald Reagan: ‘Socializem in komunizem delujeta samo na dveh krajih. V nebesih, kjer ju ne potrebujejo, in v peklu, kjer ju že imajo.’

Treba je dati poudarek pravni državi
Pravno državo bodo pomladne stranke dosegle z nadzorniki – eksperti iz tujine ter z na novo vzpostavljenim nadzornim organom, ki bi bdel nad državo. Število zaposlenih v tožilstvu in sodstvu bodo zmanjšali za 15 odstotkov.

Ko bodo na oblasti pomladne stranke, na reforme v zdravstvu in šolstvu ne bo treba čakati. Zdravstvena reforma predvideva predvsem izključitev države iz procesa podeljevanja koncesij, šolska pa financiranje tako javnih kot tudi zasebnih šol, kar je pravzaprav že odločilo Ustavno sodišče. Podpirali bodo elitne šole, preverili primernost nekaterih družboslovnih šol in zaprli šole, katerih namen je le podeljevanje spričeval.

Gospodarstvo in politika z roko v roki
Kot je poudaril Branko Bračko iz Gospodarsko podjetniškega foruma, gospodarstvo pričakuje podporo politike. Trenutna oblast gospodarstvo neprimerno vrednoti in diskriminira, zato predlaga odpravo subvencij in zmanjšanje davkov, da bo omogočen razvoj podjetij.

Andrej Vizjak iz SDS je opozoril na neučinkovito državno administracijo. Stroški javnega sektorja so previsoki, preveč je tudi zaposlenih v javni upravi. Od leta 2005 je tam na novo zaposlenih kar 20 tisoč ljudi.

A.  J.