Zbor za republiko – država se mora čim prej umakniti iz koruptivnega in zaviralnega gospodarstva

foto: Nova24tv

Govorniki Zbora za republiko so si bili enotni, da je slovensko gospodarstvo še vedno prepredeno s socialistično filozofijo, zato zaostaja v primerjavi z drugimi državami EU. Kot je poudaril Friderik Čeček je bilo stanje v Sloveniji pred drugo svetovno vojno primerljivo našim sosedam, s prihodom komunistične oblasti pa je zazeval velik prepad. Ko se je Slovenija odrešila jugoslovanskih okovov, pa so se pojavile stranke komunističnega tabora, ki jim je uspelo priti na oblast in ustavljati razvoj.

V organizaciji Zbora za republiko in Državnega sveta je v torek, 24. januarja, potekal posvet o politiki in gospodarstvu. Zainteresirani javnosti so svoj pogled na gospodarske težave v Sloveniji predstavili Friderik Čeček, genereralni direktor ADK, Branko Bračko, predsednik Gospodarsko podjetniškega foruma, in trije predsedniki odborov za gospodarstvo pomladnih strank. To so bili Andrej Vizjak iz SDS, Matej Tonin iz Nsi in Andrej Umek iz SLS.

Državno lastništvo je zaviralno in koruptivno
Pomladne stranke se zavedajo, da je primeren gospodarski program ključen za razvoj države. V programu Zbora za republiko mora država v najkrajšem času izstopiti iz gospodarstva, ker deluje zaviralno, pleni premoženje in deluje koruptivno. Ukiniti je treba pomoč slabo stoječim bankam in podjetjem. Imajo tudi načrt, kako v štirih letih zmanjšati brezposelnost na 60 tisoč ljudi. To bi dosegli z delovnopravno reformo, ki predvideva lažje zaposlovanje in odpuščanje za podjetja, tako da delavec sam določa nadure in da je lahko zaposlen pri več delodajalcih.

Ronald Reagan: ‘Socializem in komunizem delujeta samo na dveh krajih. V nebesih, kjer ju ne potrebujejo, in v peklu, kjer ju že imajo.’

Treba je dati poudarek pravni državi
Pravno državo bodo pomladne stranke dosegle z nadzorniki – eksperti iz tujine ter z na novo vzpostavljenim nadzornim organom, ki bi bdel nad državo. Število zaposlenih v tožilstvu in sodstvu bodo zmanjšali za 15 odstotkov.

Ko bodo na oblasti pomladne stranke, na reforme v zdravstvu in šolstvu ne bo treba čakati. Zdravstvena reforma predvideva predvsem izključitev države iz procesa podeljevanja koncesij, šolska pa financiranje tako javnih kot tudi zasebnih šol, kar je pravzaprav že odločilo Ustavno sodišče. Podpirali bodo elitne šole, preverili primernost nekaterih družboslovnih šol in zaprli šole, katerih namen je le podeljevanje spričeval.

Gospodarstvo in politika z roko v roki
Kot je poudaril Branko Bračko iz Gospodarsko podjetniškega foruma, gospodarstvo pričakuje podporo politike. Trenutna oblast gospodarstvo neprimerno vrednoti in diskriminira, zato predlaga odpravo subvencij in zmanjšanje davkov, da bo omogočen razvoj podjetij.

Andrej Vizjak iz SDS je opozoril na neučinkovito državno administracijo. Stroški javnega sektorja so previsoki, preveč je tudi zaposlenih v javni upravi. Od leta 2005 je tam na novo zaposlenih kar 20 tisoč ljudi.

A.  J.

 • FRANC3

  Pravilno. Stopiti skupaj, pripraviti skupni program in z njim iti na volitve. Po zmagi na volitvah TAKOJ pripraviti spremembe na področju gospodarstva, bančništva, sodstva in zdravstva. Najpomembnejše pa je, da zaprejo finančno pipico ZB.
  Pomladne stranke imamo dovolj sposobnih kadrov, ki to lahko izvedemo.
  Ko ne bo več denarja za maškarade, se bo število levičarjev v enem letu prepolovilo.

  • hle

   Lepo povedano problem pa je v tem da pomladne stranke nimajo več dovolj sposobnih kadrov kajti pametni in pošteni so že davno dvignili roke stran od desnega političnega pola pred vsem zaradi kanibalizma na desnici

 • lauraas

  Vse povedano!

 • centurion

  “Zbor za republiko – država se mora čim prej umakniti iz
  koruptivnega in zaviralnega gospodarstva”
  Samo na kakšen način jo umakniti?
  Brez puške se ne bo pustila…
  S krvjo so prišli, s krvjo jih bo treba nagnati.

 • Caetano

  Koliko je dvolična ta vlada… Cerar sedaj hodi iskat podporo na Češko in Poljsko za malo bolj strogo migrantsko politiko, še včerja in tudi jutri pa bodo po Poljakih spet pljuvali. Podobno je s Trumpom. Tako se bomo vsem zamerili.

 • tarantela

  Sanjati je dovoljeno, resnica bo pa čisto nekaj drugega, ko bo revščina presegla rob obvladljivega.

 • Anton

  gospodarstvo je pač tako kot je, kot ga politika oz politiki želijo, da po svoji priopadli politični karieri, lahko svoje riti natlačijo na kak udoben služben naslonjač, vse na račun davkoplačevalcev. Da točno zato gre, to je edini razlog zakaj pri ans ni uspela privitizacija, zaradi strahu pred tujci, ki bi končno naredili red in disciplino v podjetjih.Povejte koliko je zaposlenih s honorarci vred zgolj na rtv slovenija, menda se sliši na cifro cca 3000, da ne omenjam ostalih uradov, ministrstev, občin in še in še.Zanima me koliko zaposlenih v javnem sektorju izpolnjuje pogoje za upokojitev, pa še akr naprej hodijo v službo? Je to normalno, da ima država stranko upokojencev? Marsikaj pri nas v državi ni normalno, plače v javnem sektorju pa so standardizirane po plčailnih razredih, akter edini parameter je izobrazba, ne pa .Potem pa imamo cel kup enih drekovcev, magistrov raznih večernih, levih vaksov, zgolj da lahko vlečejo na davkoplačevalski račun krepke denarje, in nič od njih.Edini normativ na faksih je štempanje člankov, ne pa kvaliteta, no so tudi izjeme(faksi), hvala Bogu.

  • tarantela

   Se strinjam. Je pa eden večjih vzrokov, zakaj je toliko ljudi zaposlenih v JU tudi to, da ob vsaki novi vladi zaposlijo svoje, nove ljudi, tistih, ki so delali za prejšnjo vlado, pa ne morejo in ne upajo odpustiti. Premestijo jih na druga delovna mesta, ko takih delovnih mest zmanjka, si omislijo nove urade za premetavanje papirjev. Si pač izmislijo kakšen nov zakon in ljudje imajo zaposlitev. Tako se državni aparat lepo debeli, plačujemo jih pa mi. In tako se nam dogaja ob vsakih volitvah.

 • xtc

  Dokler iz gospodarstva ne bodo izginili razni Mehi;Svetliki;Petriči;Stepišniki;Forštnerji;Bobinci; in taki ki so pokradli firmre(ker so lahko in so naši) ter ne bodo banke popolnoma privatizirane država pa lastnik ničesar ;dotlej bomo toinili;saj se bodo naši vedno šlepali preko pomoči;nerpovratnih sredstev;ugodnih kreditov;prijateljskih oposlov;prirejenih razpisov itd:

 • montyamp

  Potomstvo morilcev in ovaduhov je mentalno toliko deformirano , da njihovo razmišljanje ne seže dalje kot 5 cm pred nosom , v megli še to ne .
  Ljudem podobni , premikajoči sovražno nastrojeni Bavconovi vajenci , sinovi kidrić-kardeljanskega samozapravnega fašizma , se ne bodo pustili izgnati z lepimi besedami in pisanjem knjig .
  Takšna banda razume samo svinčeno govorico , zato , dokler še lačni trpljenja , od UDBOPARTIJSKEGA TERORIZMA prestrašeni Slovenci sanjarijo in bojkotirajo volitve , ne pričakujte , da se bo kaj spremenilo .
  GORJE NARODU , KO PRIDE MURGLOSRBSKI FAŠIZEM NA OBLAST

 • stajerc5

  To stevilo, da je pri 60 000 brezposelnih cilj dosezen, so zadeli popolnoma tocno. To je namrec stevilo nezaposljivih kavcarjev, ki so s socialcem vec kot zadovoljni in jih ne premaknes iz kavca, tudi ce bi imeli prevoz organiziran z Mercedesom s- klase!!!