fbpx

Zdravniki bodo stavko v torek zaostrili, če vlada do ponedeljka ne bo sprejela njihovih predlogov

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kustrin je po pogajanjih na ministrstvu za zdravje dal izjavo za medije. Foto: STA

Sindikat Fides vladi obljublja, da bodo stavko v torek zaostrili, če do ponedeljka ne bo sprejet predlog sporazuma, na podlagi katerega bi se stavka zdravnikov po Sloveniji lahko prekinila. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dodal, da bodo, če bo predlog v vladi sprejet, s stavko prekinili za mesec dni.

“Če do ponedeljka ne bomo dosegli ustreznih rezultatov in premikov, na osnovi katerih bi lahko stavko zamrznili za mesec dni, se bo s torkom stavka zaostrila,” je dejal Konrad Kuštrin ob koncu seje glavnega stavkovnega odbora sindikata.

Vlada naj bi se približala le s predlogom okoli variabilnega dela plače. “Glede drugih najpomembnejših stavkovnih zahtev smo še daleč vsak na svojem,” je dejal. Ob tem je opozoril tudi na standard in normative plačnega sistema, ki jih pričakujejo in so osnova za diskusijo.

Fides, ki je vladi predlagal pogajanje ob koncu tekočega tedna, bo na odgovore počakal do ponedeljka. V primeru, da se predlogov ne bo sprejelo niti obravnavalo kot nujne, bodo stavko zaostrili. To za delovanje zdravnikov pomeni le, da bodo tretirali izrecno nujne primere, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom.

Že na začetku pa je Kuštrin opozoril, da bodo zdravniki ob izpolnjenem 40-urnem delovniku z delom lahko prenehali. Iz večine zdravstvenih domov zdaj že poročajo, da so zdravniki izpolnili kvoto delovnih ur in da se stavka že približuje zaostreni obliki. “Tako da bi v nekaterih bolnišnicah lahko cele oddelke zaprli že drug teden,” je dodal.

Očitno je, da je naš zdravstveni sistem izredno šibek in nezanesljiv. Slednje je razvidno že po nekaj dneh stavke.

K. Ž., STA