fbpx

Zdravniki pozivajo k uvedbi pogoja PC, kar je ustavno sodišče zavrnilo

(Foto: Facebook)

“Komisija za medicinsko etiko se pridružuje pozivom zdravstvenih ustanov in združenj, da se razmisli o obveznosti cepljenja skupin, ki so po zdajšnjih izkušnjah najbolj izpostavljene težjim oblikam bolezni, in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi,” je danes o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 predstavila stališče Komisija za medicinsko etiko. Spomnimo, da je vlada že 1. oktobra lani želela za zaposlene v državi uvesti pogoj PC, za katerega pa je ustavno sodišče odločilo, da je v neskladju z ustavo. 

“Ob ponovnem porastu obolelih z delta obliko virusa in ob naraščanju visoko kužne omikron variante, se v Sloveniji povečuje pojavnost epidemije covida-19. Širjenje obeh oblik ob nezadostni precepljenosti in proticepilskem vzdušju povečuje tudi visok odstotek starejših državljanov. Porast epidemije zahteva ponovno preverjanje preventivnih ukrepov, med katerimi je dokazano najbolj učinkovito cepljenje”, so še zapisali.

Zdravstvena stroka ob cepljenju izpostavlja še ukrepe, ki zmanjšujejo širjenje virusa; dosledno izpolnjevanje pogojev PCT, omejevanje druženj, vzdrževanje medsebojne razdalje, umivanje rok, prezračevanje prostorov in nošenje mask. Ukrepi so povsod isti, v različnih okoljih pa se v stroki in družbi razlikujejo le v njihovi intenzivnosti in v odzivih javnosti.

Med zakonitimi ukrepi je tudi cepljenje
V omejevanju epidemije Komisija izreka podporo vsem ukrepom, ki so zakoniti, po svojem namenu preventivni in javnozdravstveno etično utemeljeni. “Mednje sodi tudi cepljenje in v številnih okoljih, kjer stanje epidemije to zahteva, uvajajo njegovo obveznost. V Sloveniji ceno nizke precepljenosti vsak dan plačujejo za covidom-19 oboleli, hospitalizirani, intenzivno zdravljeni in umrli bolniki, med katerimi je največ necepljenih,” so dejali.

V prihodnje bi veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju
KME RS se zato pridružuje pozivom zdravstvenih ustanov in združenj, da se razmisli o obveznosti cepljenja skupin, ki so po dosedanjih epidemijskih izkušnjah najbolj izpostavljene težjim oblikam bolezni, in vseh, ki se vsakodnevno poklicno srečujejo s skupinami ljudi. Za resne neželene posledice cepljenja je država dolžna sprejeti pravila za urejanje odškodninskih postopkov. V primeru novih epidemičnih variant virusa pa bi – glede na strokovno presojo in učinkovitost cepiv – veljalo razmisliti tudi o splošnem obveznem cepljenju.

Spomnimo, da je vlada že predlagala pogoj PC, a je ustavno sodišče presodilo, da je pogoj PC v državni upravi v neskladju z ustavo, ker naj ne bi imel podlage v nobenem zakonu. “Več kot očitno je, da zakonske podlage za ukrepanje vlade in ministrstev v tem primeru, ko smo zaradi spremenjenih okoliščin zdravstvene krize soočeni z grožnjo izgube po 20 življenj na dan, kar mrgoli,” je v takrat odklonilnem ločenem mnenju poudaril ddr. Klemen Jaklič.

Sara Kovač