fbpx

Zdravniška zbornica Slovenije Šarca postavila na laž!

Premier Marjan Šarec lagal o povečanju števila zdravnikov v Sloveniji (foto: STA)

Premier Marjan Šarec je v ponedeljek, 16. decembra, 2019 v Državnem zboru trdil, da se je “število zdravnikov v zadnjih treh letih zvišalo za desetino.” Šarčeve besede so na laž postavili v Zdravniški zbornici Slovenije. “Po podatkih iz Registra zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije je razlika med letoma 2019 in 2017 – 202 zdravnikov več, kar pri 6514 aktivnih zdravnikih še zdaleč ne predstavlja desetine,” sporočajo in dodajajo, da ne vedo, na osnovi česa je Šarec postavil tako smelo trditev.

“Število zdravnikov v zadnjih treh letih [se je] zvišalo za desetino,” je še v ponedeljek na seji Državnega zbora zatrjeval premier Marjan Šarec.

A ta trditev po podatkih dostopnih v Registru zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije ne drži. Kakor je sporočila Vodja oddelka za stike z javnostmi Zdravniške zbornice Slovenije, Andreja Basle, je razlika med letoma 2019 in 2017 zgolj 202 zdravnika več.

Daleč od desetine
Trenutno je registriranih 6.514 aktivnih zdravnikov. To pomeni, da se je število zdravnikov v Sloveniji povečalo vsega skupaj za bore tri odstotke in ne za deset odstotkov, kakor je zatrjeval Šarec.

Foto: STA

Da bi Šarčeva trditev držala, bi morali v Sloveniji imeti še dodatnih 429 zdravnikov. Zdravnikov, ki jih ni.

Zdravniška zbornica se boji, da se vlada ne bo lotila reševanja problema pomanjkanja zdravnikov
Po mnenju Zdravniške zbornice Slovenije predsednik vlade Marjan Šarec v svojem odgovoru ni povedal, na osnovi česa je izrekel tako smelo trditev, s katero je očitno skušal poslance in javnost prepričati, da očitek o pomanjkanju zdravstvenih delavcev ne drži. “Dokler teh navedenih podatkov ne bo ustrezno pojasnil, se zdravniki bojimo, da se vlada na osnovi tovrstnih zavajanj ne bo resneje lotila perečega problema pomanjkanja zdravnikov in tudi ostalega zdravstvenega osebja. Zdravniki opozarjamo na to, da se vlada v tem mandatu doslej še ni resno ukvarjala s pomanjkanjem zdravnikov, predvsem v smislu, da bi izboljšala njihove delovne pogoje in jim odvzela nepotrebne administrativne obremenitve. Brez večjega števila zdravnikov in resnega zmanjšanja administrativnih obremenitev si v Zdravniški zbornici Slovenije ne znamo predstavljati, kako naj bi se zmanjševale čakalne dobe in povečevala dostopnost do zdravstvenih storitev,” opozarjajo.

Poleg tega se v zdravniški zbornici sprašujejo, iz katerih podatkov so pripravljali odgovor predsedniku vlade glede pomanjkanja zdravstvenega osebja. Iz podatkov Registra zdravnikov, ki ga vodi Zdravniška zbornica Slovenije, izhaja, da je v zadnjih treh letih (2017, 2018, 2019) število zdravnikov, ki so aktivni, res naraščalo, vendar ta rast ni bila 10 odstotna, temveč bistveno manjša: število aktivnih zdravnikov v 2019 je 6514, leta 2018 je bilo 6396 in 2017 – 6312. Razlika med letoma 2019 in 2017 je 202, kar pri 6514 zdravnikih ne predstavlja desetine.

Nekorektno pa je po mnenju Zdravniške zbornice tudi zavajanje v vsebinskem smislu, ko predsednik vlade pomanjkanje zdravnikov enostavno zanika. “Pomanjkanje zdravnikov lahko izkazuje na različne načine, tudi z mednarodnimi primerjavami. Iz teh jasno izhaja, da spada Slovenija med države z majhnim številom zdravnikov, to je krepko pod povprečjem držav EU,” so kritični pri ZZS.

Ivan Šokić