“Analiza” stanja v zdravstvu, ki so v resnici le osnovni podatki, Strateški svet pa “pro bono” pokasira 50 tisočakov

Datum:

Vse bolj je jasno, da nas imajo Golobovi za norce. Tipičen primer zavajanja je 50 tisočakov, ki jih bo vlada potrošila za svoj Strateški svet za prenovo zdravstva, ki bi moral delovati “pro bono”. Tako je nekoč obljubljal sam minister Bešič Loredan. Ljudje so morda pozabili, toda očitno gre za znan modus operandi iz prejšnjih levih vlad. Kraljica pregrešno dragih študij je bila prav zagotovo ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. V času njenega ministrovanja je bilo za potratne študije o dolgotrajni oskrbi (beri: za dobre prijatelje) namenjenih kar 74,5 milijona evrov! Več tukaj

V sredo 18. 1. 2023 je bil vrh koalicije na Brdu pri Kranju, na katerem so populistično ugotavljali, da ima slovenski zdravstveni sistem težave, in da Strateški svet za zdravstvo pričenja aktivno delovati. Potem smo lahko občudovali samovšečne nastope premierja Roberta Goloba v osrednjih medijih. Navduševal nas je s “fantastičnimi uvidi”, ki so jih bili deležni on kot predsednik vlade in njegovi koalicijski partnerji v zvezi z zdravstvenim sistemom, zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pa je požel navdušen aplavz vseh zbranih. Ob priliki je še napovedal, da bo dva dni pozneje (v petek 20. 1. 2023) poznana tudi časovnica zdravstvene reforme. Že dan pozneje (19. 1. 2023) pa smo lahko v oddaji Odmevi slišali bivšega ministra za zdravje Sama Fakina govoriti, da nam tako premier kot njegov minister za zdravje dejansko “prodajata bučke”, poroča Portal24. 

Oba namreč operirata s podatki in dejstvi 120 strani dolge “analize”, ki pa so dejansko javno dostopni vsem, ki se za področje zanimajo. Nekdo jih je pač za lastne potrebe zbral skupaj, sedaj pa v novi svetleči embalaži prodaja naprej kot nekaj veličastnega. (Opomba avtorja prispevka: gre za precej “kopač mrakovski” modus operandi, ko se ne rešuje bistva problema, ampak se prijateljem in znancem omogoča dober zaslužek za študije nizke vrednosti; zadeva tudi razkriva pravi, populistični obraz te vlade – veliko leporečenja in majhna dejanja, ko gre za javno dobro. Gre za profesionalno “mešanje megle”. V petek 20. 1. 2023 pa je bila tiskovna konferenca ministra Bešiča Loredana. Po sedmih mesecih praznih obljub vlade in predvidenih datumov, ko naj bi prišlo do raznovrstnih prelomnih dogodkov v slovenskem zdravstvu, se ni zgodilo tako rekoč nič.

S spornimi finančnimi posli v zdravstvu, ki so v škodo pacientom, je povezan tudi tednik Mladina. Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Izjema so navedba poročila, časovnica in strateški svet. In to je vse. Minister je ugotovil, da imamo v zdravstvenem sistemu težave s financiranjem, da vodenje javnih zdravstvenih zavodov ni učinkovito, težave z absentizmom, kadrovskim primanjkljajem, predolgim čakanjem na storitve in težave z nenadzorovano porabo denarja, ki ni v prid bolnika. Več tukaj. S tem seveda ni povedal nič takšnega, kar že ne bi bilo znano. Premier pa je v svojih medijskih predstavah napovedal “nekaj fantastičnega” – da se jim pridružuje še Erik Brecelj, eden večjih kritikov zdravstvenega sistema pri nas, kar naj bi po mnenju Goloba očitno pripomoglo k rešitvi težav na perečem področju. Seveda je znano, da je bil Brecelj oktobra lani že imenovan v Strateški svet ob njegovi ustanovitvi. Ta je bil ustanovljen natanko s 1. oktobrom 2022.

Bešič Loredan je s pozicijo v Svetu finančno poskrbel za prijatelja Dorijana?
Njegov namen naj bi bila pomoč pri prenovi zdravstvenega sistema in je bil zamišljen kot strokovno posvetovalno telo zdravstvenega ministra. Člani so: Tjaša Sobočan (Služba vlade RS za digitalno preobrazbo, sicer pa vodja Strateškega sveta), Erik Brecelj (Onkološki inštitut), Dorijan Marušič (Zdravstveni zavod Celjenje), Grega Strban (Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani), Azra Herceg (državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje), Dolores Kores (MIS Dolores Kores, s. p., poslovno svetovanje), Boris Zgrablić (Ministrstvu za zdravje), Lucija Tacer (poslanka Svobode v DZ-ju) in Valentina Prevolnik Rupel (Inštitut za ekonomska raziskovanja). Poglavitna naloga sveta naj bi bila “priprava okvirnega predloga potrebnih sistemskih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, ki vključujejo področja, kot so priprava alternativ zdravstvenega sistema za prihodnjih 20 let ter predloga modela mreže izvajanja javnih zdravstvenih storitev, ki bi lahko združevala tako zdravstvene kot socialne storitve, bodisi na regionalni ali centralni ravni”.

Ljubljana, DZ. Na seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so zaslišali nekdanjega ministra za zdravje Dorijana Marušiča. 15. 6. 2017. (Foto: STA)

Prav tako naj bi se proučilo področje financiranja zdravstvenega sistema, morebitno preoblikovanje ZZZS-ja in prilagoditev obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter pripravilo predlog, kako izboljšati sistem vodenja kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave. Za konec je zapisana še želja ministrstva, da dotični svet prva izhodišča, nanašajoča se na novo sistemsko ureditev, pripravi do konca decembra lani. Do konca marca 2023 pa krovni strateški dokument, na podlagi katerega bi pripravili zakonodajo, strateški cilj pa je nov dogovor za nadaljnjih 20 let. Vendar vse do 21. 1. 2023 še nismo dočakali izhodišč za sistemsko ureditev, Strateški svet pa se je samo preselil z ministrstva v premierjev kabinet. Spomnimo še, da je Bešič Loredan pred matičnim zdravstvenim odborom v DZ-ju 31. maja 2022 predstavil svojo vizijo delovanja.

Poslanka Tacerjeva je bila v Strateški svet imenovana nezakonito!
Med drugim je tudi dejal, da naj bi bil v njegovi ožji ekipi tudi bivši zdravstveni minister prim. mag. Marušič, ki naj bi strateški svet vodil in da bo sistem vodil “pro bono”, prav tako mnogi drugi ljudje, ki bodo delali v svetu. Prejeli naj bi kvečjemu minimalno sejnino. Marušič ob ustanovitvi sveta sicer ni bil postavljen za vodjo, z zdravstvenim ministrstvo pa je podpisal podjemno pogodbo za delo v strateškem svetu v višini 13.227,96 evrov. Enako pogodbo pa je podpisal tudi Brecelj (13.227,96 eur) in še dva druga člana. Koresova denimo za 9.450 evrov. Toliko so vredne “pro bono” obljube. Obenem ne gre spregledati dejstva, da je v primeru poslanke Svobode Tacerjeve prišlo do nezakonitega imenovanja v Strateški svet: “KPK se je vsaj enkrat že izrekla o nedopustnosti takšnega združevanja funkcij, in sicer v primeru poslanke SDS Jelke Godec.

Poslanka Svobode Lucija Tacer je nezakonito postala članica Strateškega sveta. (Foto: STA)

Poročilu o tematskem nadzoru v Zavodu RS za blagovne rezerve o subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme v času covid-19, so zapisali: “… poslanec ne sme biti hkrati član državnega sveta niti ne sme opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih. Gre za načelo delitve oblasti in s tem povezane zahteve po organizacijski in funkcionalni samostojnosti in neodvisnosti nosilcev treh vej oblasti, kar pomeni, da ista oseba ne more hkrati opravljati funkcij v različnih državnih organih. Namen tega pa je onemogočiti morebitno izkoriščanje in zlorabo javne funkcije ter položaja funkcionarja.” Pojavlja se vprašanje, kako je mogoče, da je Tacerjeva postala članica dotičnega sveta. Ob vsem navedenem lahko sklenemo, da vlada načrtno zavaja javnost, da računa na pozabljivost volivcev, in da deluje nezakonito.

Poslanka Godec je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novim strateškim svetom za zdravstvo:

Spoštovani, ob Danijelu Bešiču Loredanu je 31. maja 2022 na zaslišanju pred matičnim delovnim telesom v Državnem zboru RS sedel nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič. “In tisto, kar je tudi ključno, v tej sestavi ministrstva bo imenovan strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, ki ga bo vodil Dorjan Marušič. Ta strateški svet ima nalogo, da v 12 mesecih pripravi strategijo, vizijo razvoja slovenskega zdravstvenega sistema,” je poudaril Bešič Loredan in dodal: “Dorjan Marušič bo vodil sistem “pro bono” in marsikateri ljudje, ki bodo v tem strateškem svetu delali, bodo tudi to delali pro bono brez zaposlitev na ministrstvu, mogoče za neko minimalno sejnino.”

Nato je 26. september 2022 na 2. redni seji Državnega zbora RS povedal: “Bom čisto natančen. Do konca tega leta bo strateški svet, ki je bil sestavljen na Ministrstvu za zdravje, pripravil temeljni dokument, na katerem bodo potem začela teči koalicijska pogajanja oziroma na osnovi katerega bomo iskali širši konsenz v družbi, katero tipologijo zdravstvenega sistema bomo v Sloveniji izbrali in jo vpeljali.”

V sporočilu za javnost, ki ga je Urad vlade za komuniciranja posredoval medijem 3. oktobra 2022, je bilo zapisano, da bo strateški svet vodila Tjaša Sobočan. Kljub več pisnim poslanskim vprašanjem minister Danijel Bešič Loredan do danes ni pojasnil, kje in zakaj se je zalomilo, da Dorjan Marušič ni prevzel vodenja strateškega sveta.

Danes, januarja 2023, je očitno, da omenjeni strateški svet v celoti ni izpolnil svojih nalog in napovedi ministra za zdravje. Še več, predsednik vlade Robert Golob je pred dnevi povedal, da sam prevzema koordinacijo zdravstvene reforme, in ustanovil nov strateški svet, ki ga bo vodil zdravnik Erik Brecelj. Ob tem je minister za zdravje sicer dodal, da bo večina članov novega strateškega sveta sestavljena iz članov, ki so že bili v prvem strateškem svetu.

Zanima me:

1. Kdo so člani novega strateškega sveta, ki ga bo vodil Erik Brecelj?

2. Kateri člani prvega strateškega sveta ne bodo sodelovali v drugem strateškem svetu? Prosim, da za vsakega izmed njih pojasnite, zakaj ne.

3. Ali je Dorjan Marušič član novega strateškega sveta? Če da, zakaj? Če ne, zakaj?

4. Ali so bile s člani novega strateškega sveta že sklenjene pogodbe? Če da, odgovoru priložite tudi pogodbe.

5. Ali menite, da lahko nov strateški svet, sestavljen iz večine članov prvega strateškega sveta, uspešno opravi pričakovano delo, čeprav do sedaj niso bili uspešni?

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...