Danes bomo očitno priča še eni politični eksekuciji

Nekateri vidni predstavniki Golobove vlade: premier Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Šarčev "multipraktik" Aleš Šabeder (Foto: STA)

V Golobovem mandatu smo se navadili na dve konstanti: neizpolnjene obljube in kadrovske cunamije. Med drugim je zaradi enega takega (pravzaprav zaradi premierovega nedopustnega pritiska na kadrovsko politiko v policiji) odstopila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Robert Golob si javno upravo predstavlja podobno, kot si je včasih predstavljal Gen-I: kot svoje zasebno podjetje, kjer lahko počne, kar si želi. Tokrat je na vrsti direktor UKC Maribor. Medtem ko direktorica ZD Ljubljana ostaja.

Spomnimo: Golob od 1. junija, ko so svobodnjaki prevzeli oblast, kot buldožer zamenjuje kadre v javnih zavodih – zadnji, ki je prišel v nemilost, je direktor UKC Maribor Anton Crnjac. Čeprav UKC Maribor posluje poslovno izjemno učinkovito, Golobu ni všeč, da je Crnjaca imenovala Janševa vlada (pri svobodnjakih so kadri – ne glede na to, kako strokovno zaznamovani z “judovsko zvezdo”, če so bili imenovali med 2020 in 2022), prav tako pa iščejo službo za političnega “luzerja” iz svoji vrst – kirurga Vojka Flisa, ki je nekoč tudi sam bil direktor UKC, lani pa je nepričakovano povsem pogorel na županskih volitvah proti Saši Arsenoviću.

Direktor UKC Maribor Anton Crnjac (Foto: STA)

Okreval celo “poslušni” Šabeder

Celo Aleš Šabeder, nekdanji minister za zdravje, danes pa vodja urada za nadzor, kakovost in investicije na ministrstvu za zdravje, ki ga je za predsednika sveta UKC Maribor postavila Golobova vlada, je pri zamenjavi dolgo okleval, saj zanjo ni imel nobenega objektivnega razloga, zato ga na marčevski seji ni zamenjal.

Bo Aleš Šabeder Crnjaca tokrat zamenjal? (Foto: STA)

Kot je poročal portal Požareport, pa je ukaz za zamenjavo Crnjaca prišel osebno od Goloba, ki naj bi to naročil Loredanu, ta pa naprej prenesel Šabedru, svojemu podrejenemu uradniku in predsedniku sveta UKC Maribor. Češ, tako menda Golob, ceremonija me ne zanima, spravite mi ga s poti. Če se to ne bi zgodilo, pa bo letel sam Šabeder. Torej Goloba ni zanimalo, kako bodo odstranili direktorja (tudi če brez vsakega razloga), njemu je pomembno le, da ga odstranijo (čeprav le navidezno zakonito).

Bo zdaj Šabeder izpolnil ukaz?

Danes naj bi potekala 14. redna seja Sveta Zavoda UKC Maribor, Šabeder bi imel priložnost, da izpolni politični ukaz, ki ga marca še ni želel. Torej, da se znebi Crnjaca brez očitnega razloga.

Foto: Twitter

Ob 16.00 bi morali torej videli, ali je slovenska pravna država res le še farsa in je Golob državo že prevzel kot svoj zasebni fevd, ne da bi pri tem še čutil potrebo, da deluje po pravilih igre pravne države (niti navidezno več ne). A so današnjo napovedano sejo sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, na kateri naj bi razpravljali o morebitnem začetku postopka razrešitve direktorja Antona Crnjaca, odpovedali. Kot so sporočili iz kliničnega centra, seja odpade zaradi nesklepčnosti. Kdaj bo sklicana nova seja, še ni znano.

Andrej Žitnik