Dr. Alojz Ihan: Nihče v vladi od Bešič Loredana ni zahteval, naj pojasni nelogičnosti

Dr. Alojz Ihan (Foto: STA)

Dr. Alojz Ihan je v kolumni za N1 ostro napadel odstopljenea ministra za zdravstvo Danijela Bešiča Loredana in razkril ne le praznino njegovega ministrovanja, ampak tudi plehkost celotne koalicije. 

Kot je poudaril, Ihan je minister deloval po načelu “obročnega” deljenja davkoplačevalskega denarja – 100 milijonov tukaj, sto milijonov tam, do končne milijarde. Pri tem pa Ihan izpostavi ključni problem, ki to koalicijo spremlja že od začetka vladanja pred letom dni – namreč koalicija od ministra ni zahtevala nobenih konkretnih dokumentov s konkretnimi številkami in zavezami, v katere bi se potem poglobili strokovnjaki in ugotovili, kako verjetni so načrtni. In takšno ravnanje ni izjema. Golobova vlada tako vodi izvršilno vejo oblasti – kot plavanje na oblaku obljub, ki jih ne bo nihče nikoli pokril, ali pa kakšna bodoča desna koalicija.

“Nihče ni od ministra nikoli zahteval dokumenta, ki bi bil vsaj na nivoju magistrske naloge iz zdravstvene ekonomike in v katerem bi kakšen profesor lahko določene stavke in odstavke obarval z rdečo ali rumeno in ministra pozval, naj pojasni nelogičnosti in vprašljive citate. Zdi se absurdno, ampak pri načrtu, težkem stotine milijonov, so se vsi okoli ministra sprenevedali, da jim je vse jasno in mu zaupajo zgolj na besede, obljube, časovnice in metafore o Finski, Estoniji in drugih daljnih deželah. Igrali so vzhičene dvorjane iz “Cesarjevih novih oblačil”. Nič čudnega, da je postal minister dobesedno pijan od občutka neomejenih finančnih moči pri reformi zdravstva,” je zapisal Ihan.

Velike obljube, a nikoli konkretizirane

Spomnimo, da je vladna koalicija v svojih predvolilnih obljubah napovedovala reformo zdravstva, že celo leto mandata pa se dogaja njegov razpad. Slišali smo lahko visokoleteče besede o “30 dneh do specialista”, “vsakdo bo imel osebnega zdravnika”, “zdravstvo bomo očistili korupcije”, vendar nič od tega ni uresničenega. Še več, stanje se je občutno poslabšalo, čakalne dobe so le še daljše, videvali smo vrste zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov, prav tako se ni se počistilo s korupcijo in dobavitelji zdravstvene opreme. Zdravstvo kričeče potrebuje nove zdravstvene kadre, ki jih ni od nikoder.

Popustil Levici

Del problema pa je gotovo tudi najpomembnejša koalicijska stranka Levica – zaradi nje se v javni zdravstveni sistem ni vključilo vseh zasebnih zdravnikov, ampak le tiste s koncesijo, zaradi česar tudi stomilijonski vložki niso skrajšali čakalnih dob, podobno kot v času Milojke Kolar Celarc. Čeprav je minister po izvirnem predlogu želel aktivirati vse resurse, ki so zdravstvu na voljo, je na koncu podlegel stranki Levica. Enaka zgodba se je ponovila, ko je en teden podpiral ohranitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, naslednji teden pa je že kot poklapan cucek sedel skupaj z Golobom in Mescem ter razlagal, kako bo ukinitev DZZ dobra za slovensko javno zdravstvo (čeprav se strokovnjaki skoraj homogeno – razen keberianskih politikantov – strinjali, da bo ukrep poguben).

Kaj prihaja? 

Pri tem pa je pričakovati, da bo naslednji minister še veliko slabši od Loredana, saj je ta vendarle imel vpogled v delovanje zdravstvenega sistema iz operativnega vidika. “Minister, ki ne pozna vseh posebnosti in celo lokalizmov pri upravljanju državnih zdravstvenih zavodov, pri nas ne more delati kaj drugega kot hoditi na protokolarna slikanja. In veliko ministrov za zdravje, ki smo jih imeli, kakšne druge ambicije niti ni imelo,” je zapisal dr. Ihan.

Andrej Žitnik