Godčeva ostra do zdravstvenega ministra: Ljudje čakajo!

Foto: Twitter

“Pred letom dni smo vam predlagali, kaj je treba narediti. Takrat ste se cinično nasmihali, danes delate, kar smo predlagali takrat. Ne želite poslušati, ne želite, da vam pomagamo. Nič črnogledega, a interventni zakon ni prinesel, kar ste obljubljali. In ljudje čakajo,” je dejala vodja poslanske skupine Jelka Godec v oddaji 24ur. Z ministrom za zdravje Danijelom Bešićem Loredanom sta tako na POP TV kot na RTVS govorila o zdravstveni reformi, ki je po mnenju vlade “zgodba o uspehu”, čeprav je realnost precej drugačna in stanje se po bo mnenju Godčeve do konca leta še poslabšalo.

Vlada je sprejela dopolnilo, po katerem se dopolnilno zavarovanje spreminja v obvezno šele prihodnje leto in ne septembra, kot je napovedal minister za zdravje Danijel Bešić Loredan. Ali se je vlada pri napovedovanju zaletela, je voditeljica Odmevov vprašala ministra, ki je dejal, da so podali predlog, za katerega se je skozi javno razpravo ugotovilo, da je bolje, da to naredijo s 1. 1. 2024. “Zadeva povsem stoji,” je dejal. Poslanka Jelka Godec na drugi strani trdi, da je potrebno predlog umakniti z dnevnega reda, saj je po besedah zakonodajnopravne službe vladni zakon v neskladju z ustavo.

Nova proračunska luknja
Godčeva je izpostavila pomemben podatek oziroma bistvo zakona, in sicer da gre za zakon, ki uvaja nov davek, nanj pa zato ni možen referendum. “S tem se ljudstvu odvzame možnost, ali želijo nov davek na dopolnilno zavarovanje, torej 35 evrov na neto plačo,” je dejala Godčeva, in kot drugo zadevo izpostavila, da “so z amandmajem zagotovili naslednje leto 240  milijonov evrov in to preko zakona o izvrševanju proračuna, kar niti ni možno, saj zakon narekuje, kako se izvršuje proračun in ne zagotavlja sredstva,” je bila jasna. Bešić Loredan trdi, da ministrstvo zagotavlja, da so v primeru proračunske luknje sredstva za kritje na voljo in da se bodo jeseni začeli pogovarjati o tem, kako bo krito zdravstvo od leta 2025 naprej. “Povsem jasno,” je dejal.

Godec: To je davčna in ne zdravstvena reforma
“S preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz prostovoljnega v obvezni davek 35 evrov je nov davek in gre za to – še enkrat – da se s tem krši Ustava RS, ki pravi, da ni možna izvedba referenduma na zakon, ki uvaja nov davek. Hkrati pa pozabljate na avtonomnost vsakega posameznika, ki lahko odloča o tem, ali bo plačeval ali ne, po novem ne bo več tega odločanja. Morali bodo plačevati vsi, in to 35 evrov. Gre za nov davek, to je davčni zakon, davčna in ne zdravstvena reforma,”
 je bila jasna Godčeva.

V nadaljevanju je Bešiču dejala, naj ne zavaja, saj so doslej vsi plačevali storitve, da pa je večje vprašanje, kdaj so do storitev dejansko prišli. Bešič trdi, da bi bile v primeru nesprejetja interventnega zakona čakalne dobe še daljše, vendar ga Godčeva spusti na realna tla, ko mu pove, da ni naredil zdravstvene reforme tam, kjer je bilo to dejansko potrebno. “Pri upravljanju zavodov, pri zmanjšanju absentizma, ampak se je vlada osredotočala na svobodno gospodarsko pobudo zavarovalnic, ki jih pač ukinjate zdaj v Sloveniji,” je bila jasna Godčeva.

Godec: Čakalna dobe bodo eksplodirale konec leta
Poslanka SDS je prepričana, da bodo čakalne dobe konec leta še bolj eksplodirale. “Zakaj? Ker ste postavili omejitev na 35 evrov, denarja že danes primanjkuje, zavarovalnice pa bodo šle v takšno izgubo, da v nadaljevanju ne bodo plačevale storitev, to pomeni, da ljudje ne bodo imeli plačanih storitev oziroma operacij.” Bešič Loredan je skušal najti izgovor tudi za to, pa mu je Godčeva dejala, da so trdili že marsikaj, “tudi to, da dolgotrajna oskrba nima povezave z zdravstvom, pa še kako jo ima, in tudi tu bo prišel nov davek,” je bila ostra.

Statistika ne laže
Vlada pravi, da je interventni zakon v zdravstvu “zgodba o uspehu”, na kar Godčeva odgovori, da je lahko vsaka zgodba zgodba o uspehu, “če populistično razlagaš, da nekaj kot recimo, da so se čakalne dobe nad dopustno dobo podaljšale, rečeš, da je to uspeh. Jaz mislim, da ljudje, ki koristijo zdravstvo, da ta stresni test, to leto dni z obljubami o skrajševanju čakalnih dob, ni zgodba o uspehu,” je v oddaji na 24ur dejala vodja poslanske skupine SDS in dejala, da minister zdaj kot izgovor uporablja covidni rep in vse ostale izgovore, ki bi jih morala vlada pri sestavljanju zakona že vzeti v obzir.

“Minister lahko govori, kar želi, ampak statistika kaže, da nad dopustno čakalno dobo danes čaka veliko več ljudi, kot ste obljubljali. Dejali se, da boste čakalne dobe prepolovili, jaz moram reči, da smo vas opozarjali na te izjave, ker vemo, kako je, ne bi rekla, da gre za nepoznavanje zdravstvenega sistema, ampak gre za realnost, kar so številke in čakajoči v zdravstvenem sistemu, s tem, da ne veste niti, kaj se dogaja s pacientom v zdravstvenem sistemu,” je dejala Godčeva.

Ana Horvat