Golob po prevzemu neuspešne zdravstvene reforme prevzel še celotni resor

Bivši Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Predsednik vlade Robert Golob je naznanil, da sam prevzema vodenje ministrstva za zdravje. Sicer je že pred tem prevzel neobstoječe zdravstvene reforme. Državni zbor se bo z odločitvijo seznanil v četrtek na izredni seji. 

Začasni prevzem ministrske funkcije s strani predsednika vlade ni neobičajen. Pred tem so funkcijo začasnega ministra opravljali še nekdanja premierka Alenka Bratušek, Marjan Šarec in nazadnje Janez Janša. A v tem primer vseeno bode v oči naslednje. Bešiča Loredana so njegovi politični kolegi obtožili neučinkovitosti in pomanjkanja napredka v kritičnem resorju – čeprav je vodenje reforme prevzel predsednik vlade Robert Golob.

Ekipa ministrov se je danes prvič po petkovem odstopu zdravstvenega ministra sestala na seji, poroča STA. Tega na seji ni bilo, na mesto njega se je seje udeležila državna sekretarka Azra Herceg. Ministrska ekipa odstopa tokrat ni bistveno komentirala, le toliko, da želijo novega ministra za zdravje najti čim prej.

Odstop Bešiča Loredana preseneča. Zdravstveni minister in predsednik vlade sta namreč ob napovedi interpelacije SDS skupaj odgovorila, da gre za “manever” SDS, nato pa je ministra za zdravje na javni RTV v bran vzela tudi njegova strankarska kolegica Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da ima minister podporo, vse dokler ta uresničuje koalicijske zaveze in udejanja vrednote Gibanja Svoboda. Več – TUKAJ. Edini, ki ga je odkrito pozival k odstopu, je bil predsednik Strateškega sveta za zdravje Erik Brecelj.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Odstop pa se je zgodil le dva dni kasneje. Loredan je odločitev pospremil z zapisom, da je skušal slovenski zdravstveni sistem izboljšati in ga približati ljudem, a da tega ne more storiti. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, poroča STA.

Naslednik še ni znan
Loredanov naslednik zaenkrat še ni znan. Ob tem tudi ni jasno, ali Loredan ostaja poslanec. Prav tako še vedno ni jasno, ali se bo Bešič Loredan vrnil v državni zbor. Je namreč nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, a zaradi nastopa ministrske funkcije te vloge ni nikoli nastopil.

G. K.